Wedstrijddebat: voor wie eigenlijk?

doorBionda Merckens

Wedstrijddebat: voor wie eigenlijk?

Het vooroordeel leeft nog steeds: studenten die debatteren willen de politiek in of ambieren de advocatuur als beroep. Maar niks is minder waar. Steeds vaker zie je dat (voormalig) wedstrijddebaters het bedrijfsleven in gaan en de topmanagers van morgen willen worden. Waarom is het wedstrijddebat een cruciale voorbereiding op een carrière in het bedrijfsleven?

Debatteren traint cruciale managementvaardigheden. Een debater moet razendsnel een probleem kunnen analyseren, daarvoor mogelijke oplossingen bedenken en de inherente voor- en nadelen van die oplossing kunnen inzien. Zeker bij grote bedrijven moeten veel belangrijke beslissingen gemaakt worden op een dag en heb je een voordeel als een goed afgewogen beslissingen snel kan maken.

Maar niet alleen bij het maken van beslissingen is het cruciaal om goed te kunnen debatteren. Een klantgesprek verloopt veel beter als het goed is voorbereid. Een ervaren debater kan alle redenen en scenario’s bedenken die een potentiële deal de das om kunnen doen. Door het debat ontwikkel je een goed inlevingsvermogen en kan je beter anticiperen – en dus voorbereiden! – op lastige situaties.

Dat debatteren niet alleen voor toekomstige politici en advocaten meer is, zie je ook tot uitdrukking komen in de selectie van stellingen. Internationale toernooien worden nog steeds overwegend gedomineerd door stellingen over technische aspecten van buitenlands beleid, maar in Nederland zien we steeds vaker een economische stelling langs komen. En dat is een goede ontwikkeling!

Facebook Twitter Linkedin Email

Over de auteur

Bionda Merckens contributor