Europees Kampioenschap Debatteren 2010 in Amsterdam

doorNederlandse Debatbond

Europees Kampioenschap Debatteren 2010 in Amsterdam

Amsterdam organiseert het Europees Kampioenschap Debatteren 2010. Het besluit om het EK 2010 in Amsterdam te organiseren is woensdagmiddag genomen door de Europese Debatraad in Newcastle, Engeland. Amsterdam versloeg ondermeer Istanbul, Turkije. Aan het door de Debatbond gesteunde debattoernooi zullen ongeveer zeshonderd debaters uit heel Europa deelnemen. Het EK Debatteren 2010 wordt gehouden van 11 tot 16 juli, en zal het grootste debattoernooi zijn dat ooit in Nederland is georganiseerd.

De organisatie van het prestigieuze toernooi, dat bedoeld is voor studenten aan het hoger onderwijs, is in handen van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Bestuursvoorzitter Amber van Harskamp is trots dat het EK Debatteren eindelijk in Amsterdam zal plaatsvinden. “Een grote eer, en een grote kans. Hiermee wordt Nederland als debatland definitief op de kaart gezet. Het is fantastisch dat de beste debaters van Europa zich in Nederland zullen verzamelen.”

De voorrondes van het toernooi vinden plaats op de Vrije Universiteit, die als een van de sponsoren van het toernooi optreedt. De finalerondes, waarin de beste debaters van Europa het tegen elkaar zullen opnemen, vinden plaats in een monumentaal gebouw in de binnenstad van Amsterdam. Van Harskamp: “We zijn nog op zoek naar een locatie die groot en mooi genoeg voor de het finaledebat. We denken aan het Beursgebouw of een oude kerk.”

Debatteren is een sport waarbij teams van twee slechts een kwartier van tevoren een stelling krijgen die ze moeten verdedigen of aanvallen. De onderwerpen variëren van internationale betrekkingen tot medisch ethiek. De voertaal van het toernooi is Engels. Na afloop bepaalt een jury welk team het meest overtuigend was. Hoewel de meest briljante debaters traditioneel van de universiteiten uit Oxford en Cambridge komen, is debatteren allang niet meer een spel dat enkel in Engelstalige landen wordt beoefend. Steeds meer scholen en universiteiten in Nederland, Duitsland en Oost-Europa besteden aandacht aan debatteren. Ook verwacht de toernooiorganisatie veel debatteams uit de Balkan, Turkije en Israël.

Nederland is als debatland erg actief en het is dan ook niet de eerste keer dat er een EK Debatteren in Nederland wordt georganiseerd. In 1999 nam Rotterdam de taak op zich. Hoewel er slechts 32 teams aanwezig waren, werd het toernooi gezien als de doorstart van een succesvol toernooi nadat het meerdere jaren niet was georganiseerd. Verschillende Nederlanders hebben ook het EK gewonnen, waaronder in 2004 twee Nederlandse studenten uit Utrecht die zelfs debaters in de categorie ‘Engels als moedertaal’ wisten te verslaan.

Nederlandse Debatbond | Website | + berichten

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.