Scholieren verslaan studenten en professionals op het NK debatteren

doorNederlandse Debatbond

Scholieren verslaan studenten en professionals op het NK debatteren

Leiden, 11 april 2010 – Scholieren Thom Wetzer (18) en Elisabeth van Lieshout (17) hebben zaterdag het Nederlands Kampioenschap debatteren gewonnen. Voor het eerst zegevierde scholieren op het kampioenschap waar verder vooral studenten, politici en professionals aan meedoen. Hoewel de jury resoluut was in haar beslissing had niemand dit verwacht. De jury wees verder Amsterdammer Juliën Spliet aan als beste individuele spreker van het toernooi.

Tijdens de zenuwslopende finale werd gedebatteerd over het uitvoeren van medische experimenten op gevangenen. Het juryteam prees de zuiverheid van de argumentatie van de winnaars en hun inhoudelijke diepgang. Het publiek verkoos Juliën Spliet ook nog eens tot de beste individuele spreker van de finale. De speciale finale voor beginners werd gewonnen door scholieren Jessica Brugmans en Bas Tönissen. Verder werd de Rotterdamse student Rooj Darweesh uitgeroepen tot beste individuele beginnende spreker door de jury.

Winnaars Wetzer en Van Lieshout hebben eerder met succes meegedaan aan het NK debatteren voor scholieren, het Europees kampioenschap en het wereldkampioenschap debatteren voor scholieren. Wetzer is een leerling van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen; Van Lieshout van het Stedelijk Gymnasium Utrecht. Wetzer verklaarde na afloop: “het was een grote eer tegen deze teams te debatteren”. Terwijl Van Lieshout nog aangaf totaal “in shock” te zijn door de onverwachte overwinning.

Debatteren begint een echte rage te worden in Nederland. Elk jaar worden er meer debattoernooien georganiseerd en komen er meer mensen op af. Aan dit NK deden een recordaantal van 64 teams mee, bijna een verdubbeling van de opkomst van vorig jaar. Victor Vlam, vice-voorzitter van de Nederlandse Debatbond verklaart: “Niemand kan het zich meer veroorloven om niet overtuigend te argumenten, reageren en presenteren.”

Op het NK debatteren strijden teams van twee debaters volgens de regels van het Brits parlementaire debat om de gunst van de jury. Slechts vijftien minuten voor het debat krijgen de teams te horen wat de stelling is en welke positie zij moeten verdedigen, vóór of tegen. Elk team krijgt vervolgens de kans om in twee speeches de eigen zaak te bepleiten en de argumentatie van de tegenstanders onderuit te halen.

De studentendebatvereniging Leiden Debating Union organiseerde deze veertiende editie van het NK.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Victor Vlam, bestuurslid van de Nederlandse Debatbond: victor.vlam@debatbond.nl en 06-14 3727 84.

Nederlandse Debatbond | Website | + berichten

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.