Nederland succesvol op EK debatteren

doorNederlandse Debatbond

Nederland succesvol op EK debatteren

Floor de Koning en Steffy Roos du Maine, studenten uit Groningen, zijn vrijdag doorgedrongen tot de finale van het Europees kampioenschap (EK) debatteren in Amsterdam. Een team uit Slovenië pakte de overwinning. De Rotterdamse student Jeroen Heun werd door de jury uitgeroepen tot de beste individuele spreker van het toernooi. Aan dit debattoernooi deden 192 teams mee uit 24 verschillende landen.

Voor De Koning en Du Maine was het natuurlijk een eer om voor een thuispubliek de finale te behalen. Toch was het niet gemakkelijk vertelt Du Maine: “Wij zijn twee vrouwen in een mannenwereld. En we zijn van de jongste debatvereniging van Nederland. Wij waren hier de underdogs.” De Koning vult met een glimlach aan: “Maar met onze vechtersmentaliteit hebben we onze finaleplek afgedwongen.”

De prestatie van Heun was een mooie opsteker. Ondanks dat hij het hele toernooi hoge ogen gooide, strandde hij met zijn teampartner in de halve finale. Heun: “Deze prijs en de staande ovatie is een van de mooiste momenten in mijn leven en voelt als een prachtige erkenning van vele jaren oefenen en trainen.” Overigens werden vijf plekken in de top 10 individuele sprekers bezet door Nederlandse debaters.

Op het EK debatteren strijden teams van twee debaters volgens de regels van het Brits parlementaire debat om de gunst van de jury. Slechts vijftien minuten voor het debat krijgen de teams te horen wat de stelling is en welke positie zij moeten verdedigen, vóór of tegen. Elk team krijgt vervolgens de kans om in twee speeches van zeven minuten de eigen zaak te bepleiten en de argumentatie van de tegenstanders onderuit te halen.

Dit EK werd georganiseerd door de Amsterdamse studentendebatvereniging Bonaparte. Ook andere Nederlandse teams mogen tevreden naar huis. Een team uit Leiden drong door tot de kwartfinale en een team uit Rotterdam drong door tot de halve finale.

Noot voor redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Victor Vlam, bestuurslid PR van de Nederlandse Debatbond, via victor.vlam@debatbond.nl en 06-14 3727 84.

Nederlandse Debatbond | Website | + berichten

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.