Leiden wint Cork IV

doorNederlandse Debatbond

Leiden wint Cork IV

Waar de maand November al bijzonder succesvol verliep voor het Nederlandse debatteren, zette de Leiden Debating Union (LDU) de succes-reeks in December voort. Op 3 en 4 december namen Rob Honig en Ali al-Khatib namens de LDU deel aan een van de meest prestigieuze toernooien in Ierland, namelijk aan de Cork IV 2010. Topteams vanuit heel Europa, maar voornamelijk het beste wat Engeland en Ierland op dit moment te bieden hebben, kruisten daar de verbale degens. Dat ook Nederlanders zich met succes in die strijd kunnen mengen is een mooie wetenschap.

Tijdens de Cork IV, in tegenstelling tot menig ander groot toernooi, is er geen competitie voor ESL-teams, teams die Engels als tweede taal spreken. Voor Honig en al-Khatib leidde de route naar succes dus langs voornamelijk teams waarvoor Engels de moerstaal is. Al vroeg in het toernooi trof de LDU de debaters van King’s Inn uit Dublin, die enkele maanden geleden nog de Europese Titel veroverden in Amsterdam. Deze Ieren werden met verve verslagen en vonden uiteindelijk in de halve finale hun Waterloo.

Zo niet Honig en al-Khatib. Zij stootten door naar de finale waarin ze het moesten opnemen tegen topdebaters uit Cambridge, Manchester en Dublin. Ook in de finale bleken de Leidenaren zich met de top van Europa te kunnen meten waardoor de titel in het vliegtuig mee terug ging naar Nederland. Met nog minder dan een maand te gaan tot het Wereldkampioenschap Debatteren voor Studenten (WUDC) in Botswana, ziet het er voor Nederland, en in het bijzonder voor de Leiden Debating Union, goed uit. Het zou zo maar kunnen dat voor het eerst sinds 2008, toen Anne Valkering en Reinier de Adelhart Toorop namens Bonaparte de WUDC ESL-titel uit Thailand mee terug namen naar Amsterdam, Nederland begin 2011 weer twee wereldkampioenen rijker is.

Nederlandse Debatbond | Website | + berichten

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.