Nederlandse debaters imponeren in Manchester

doorNederlandse Debatbond

Nederlandse debaters imponeren in Manchester

3 Nederlandse teams in de ESL-finale, 3 Nederlanders in de finalerondes van de hoofdcompetitie

Opnieuw heeft Nederland internationaal van zich laten horen. Op het Manchester IV, een van de grootste toernooien voor studenten op het Engelse circuit, was een grote delegatie Nederlandse debaters aanwezig, en zij drukten duidelijk een stempel op het toernooi. Zo stonden er in de ESL (English as a Second Language)-finale maar liefst drie Nederlandse teams. UCU A (Thom Wetzer en Joris Vincent), Utrecht A (Sander Kupers en Tomas Beerthuis) en Erasmus A (Jeroen Heun en Daniël Springer) moesten echter hun meerdere erkennen in het team Stuttgart A,  bestaande uit Andreas Lazar en Michael Saliba. Hieruit blijkt maar weer dat je pas van Duitsers wint wanneer ze in het vliegtuig zitten. Beste ESL-spreker werd Jeroen Heun.

Maar ook in de mainfinale boekten een paar Nederlanders uitzonderlijke resultaten. Zo stond Micha Beekman (ex-UCU, nu een student aan de London School of Economics) in de halve finale. Het team van Leiden (Wieger Kop en Becky West) drongen zelfs door tot in de finale. Deze finale werd gewonnen door de universiteit van Oxford, bestaande uit WK-finalist Hugh Burns en regerend Nederlands kampioene, en eerstejaars studente aan Oxford, Elisabeth van Lieshout. Pamela Cohn van Durham werd gekroond tot beste spreekster van het toernooi. De volledige tab valt hier te vinden.*

De Manchester IV is een jaarlijks evenement, georganiseerd door de Manchester Debating Union. Behalve een sterke Britse delegatie, met gerenommeerde teams uit Cambridge, Oxford en Durham, wordt dit toernooi ook al enkele jaren door veel buitenlanders bezocht. Vorig jaar wonnen Jeroen Heun en Daniël Springer de ESL-finale, en stonden ze ook in de mainfinale. Het toernooi staat daarnaast bekend door de grappige filmpjes tussen de aankondigingen van de stellingen door, zoals deze spoof.

Stellingen:

Ronde 1: This House believes that in times of state breakdown abroad, the UK government should prioritise the rescue of UK citizens over other humanitarian concerns.

Ronde 2: This House believes that the state should force religious organizations to marry same-sex couples.

Ronde 3: This House would punish internet and communication companies that comply with oppressive dictatorships and regimes in censorship policies.

Ronde 4: This House believes  that the Republican Party should actively try to suppress the Tea Party.

Ronde 5: This House believes that post-genocide states should use long-term very public punishment on those complicit in genocide.

Kwartfinale: This House would criminalize the glorification of martyrdom.

Halve finale: This House believes that individuals living in liberal democracies have more responsibility towards starving strangers than they do to their own families.

Finale: This House believes that Western states should invent their own religion in order to spread liberal values.
(Het debat werd gevoerd onder de assumptie dat dit daadwerkelijk zou werken)

ESL-finale: This House would be a pacifist.

*noot: de tab heeft een verkeerde breakaankondiging onderaan staan. Leiden A werd per abuis als ESL-team gerankt, maar kende twee ‘native’ sprekers. In hun plaats is UCU A gebreakt. Ook is de finale incorrect weergegeven. Deze is geweest: Oxford BvL (winnaars) – UCD L&H – Leiden A – Durham MC.

Nederlandse Debatbond | Website | + berichten

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.