Debaters na de break laten jureren?

doorBionda Merckens

Debaters na de break laten jureren?

In de internationale debatwereld wordt er nu een discussie gevoerd die bij tijd en wijlen ook wel eens in Nederland opkwam: is het een goed idee om niet-gebroken debaters op een toernooi wel te laten breaken als jurylid?

Het speelt vooral op toernooien met een minder diepe poule van topjuryleden. Ervaren debaters halen dan de break niet omdat ze bijvoorbeeld met een onervaren debater gingen. Ze kunnen dan nog wel van grote waarde zijn voor de jurering van de rondes na de break. In het verleden is dit op Nederlandse toernooien ook wel eens gedaan. Maar moeten we dit willen?

Paul Gross (Amerikaanse topdebater van de University of Vermont) vindt dat we dit moeten willen op een blog over debat, Progymnasmata:

“Strong debaters tend to make strong judges. This is not always the case, but oftentimes those debaters who perform well at the activity (as evidenced by their reaching the elimination rounds) benefit from the perspective of being a current competitor and being familiar with the ever evolving norms and standards of the activity, which is an important (but certainly not the only) lens through which to view the debate.”

“For the most part, debate communities are civil, friendly, and compassionate groups of people. Undoubtedly, debaters who lose rounds sometimes feel resentment towards the teams that beat them immediately after the round. However, typically this resentment is short-lived, as debaters are likely to get another chance to face each other only a few weeks later and may even socialize that very evening.”

Colm Flynn (voormalig voorzitter Worlds Council, DCA op Worlds) pleit tegen op zijn World Debating Website:

“You need to make sure that breaking as a judge does not become a consolation prize for the 3-4 teams just outside the break. If this happens it reduces the incentive for people to come and judge the whole tournament. Why would you slog through 6-7 preliminary rounds as a judge only to be told we don’t want you in the break because debaters who failed to make the break are still regarded as better judges.”

Wat vind jij? Geef je mening hieronder!

Facebook Twitter Linkedin Email
No TweetBacks yet. (Be the first to Tweet this post)

Over de auteur

Bionda Merckens subscriber