WSDC 2011 update: Nederlands team gekozen!

doorNederlandse Debatbond

WSDC 2011 update: Nederlands team gekozen!

De teerling is geworpen. De scholierendelegatie die in augustus namens Nederland op zal draven op het World Schools Debating Championships is gekozen! Na maandenlange onzekerheid en wekelijkse ingespannen trainingen, zijn de vier namen van de debaters bekend: Anna Verkaik, Azer Aras, Joris Broeders & Menno Schellekens. Aan hen is de eer om Neerlands Glorie te verdedigen tussen de rokdragende mannen van Dundee. De keuze uit een voorselectie van zeven was verre van gemakkelijk. Niet alleen moesten de coaches rekening houden met de wispelturige natuur van de flegmatieke scholier, ook moest er vanuit een teamformatie gedacht worden, want de beste spelers vormen lang niet altijd het beste team.

Reinier aan het woord, de scholieren in opperste concentratie

Hoe het begon

Er was een tijd voordat de scholieren hun vrije tijd verloren en hun weekenden als geobsedeerde debatmachines sleten. Die tijd was voor afgelopen 22 januari. Dat is namelijk de datum waarop het Dutch Schools Debating Championships ’11 plaatsvond. Op het DSDC koos een breed panel van studentendebaters en andere debatfanatici de top 13 debaters, uit meer dan 80 scholieren. Zij namen het begin februari tegen elkaar op in een hooggelegen kantoorruimte in Rotterdam. Na een achtuurdurende sessie waarin 5 debatten werden afgewerkt kozen de juryleden de zeven beste debaters. Met deze groep werd een planning opgesteld om de volgende drie maanden van hun leven voor een groot deel in te vullen.

De sessies

Wekelijks werd de groep intellectueel bijgespijkerd door toppers uit het studentendebat. Dank voor de inhoudelijk sterke trainingen gaat o.a. uit naar Reinier de Adelhart Toorop, Victor Vlam en Leela Koenig, die volledige weekenddagen opgaven om de scholieren masterclasses te geven over rechten, paternalisme en de verhouding ouders, kinderen en de staat. Ondertussen werd er hard gedebatteerd, met zelfs een tweedaagse bootcamp, waarin de debaters van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat hun kwaliteiten én hun goede humeur lieten zien. De hulp van coaches werd zeer gewaardeerd, maar maakte de selectie er niet altijd makkelijker op. Iedere coach had zijn eigen visie. Elke coach viel iets anders op aan de leerlingen en allen hadden ze – zoals het ware debaters betaamt – ijzersterke argumenten om hun standpunten mee te staven.

De keuze

Naast de meningen van verschillende coaches moest er ook rekening gehouden worden met de rollen binnen het debat. Op het WSDC zijn er namelijk niet twee, maar drie verschillende sprekersrollen, die elk hun eigen kwaliteiten vereisen. Strategische sprekers zijn het beste op hun plaats als Prime Minister, terwijl de analytische debaters liever een derde plek innemen. De tweede plek blijft voorbehouden aan flexibele manusjes van alles, die gemakkelijk kunnen switchen tussen weerlegging en constructief materiaal. Een andere hobbel was samenwerking. Uit één-op-één gesprekken met debaters kwamen vaak hele positieve verhalen, terwijl het trio waarvan ze onderdeel waren onder hun gebruikelijke niveaus presteerde. Dat zette de coaches ertoe om nauwkeurige notities van observaties te maken bij teamvoorbereiding, om samenwerkingspatronen op te merken en de meest effectieve teams te spotten. Debaters kregen feedback op hun teamgedrag en ook daar traden verschuivingen op.

De blik vooruit

Voor het WK aanbreekt moet er nog aardig wat gebeuren. Er zal nog veel getraind worden met de vierkoppige selectie en flink gewerkt worden aan de voorbereide stellingen van de voorronde. Ook wordt er natuurlijk aan team building gedaan. Maar er staan bovendien veel praktische zaken op de agenda. Denk hierbij aan het vinden van goede, externe trainers, maar ook aan het zoeken naar sponsors om de kostendruk voor de arme scholieren te verlichten. De stichting DSDC wil graag groeien om het studentendebat onder scholieren te verspreiden. Daarbij is het essentieel dat er relaties met scholen in heel Nederland onderhouden worden. Op die manier vooruitblikken kan niet zonder buiten de stichting te kijken. DSDC is daarom op zoek naar enthousiaste, ervaren debaters om de organisatie (het liefst als bestuursleden) te versterken. Deze bestuursleden zullen per maand gemiddeld één of twee dag(en) besteden aan het werk voor de stichting en daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan de debatcultuur op Nederlandse scholen en in het bijzonder aan de ontwikkeling van het Nederlandse team.

Als het jou leuk lijkt om een dergelijke bijdrage te leveren, of als je vragen hebt, neem dan contact met DSDC op. Dat kan door een e-mail te sturen naar darweesh.dsdc@gmail.com

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

4 Reacties tot nu toe

Eric StamGeplaatst op3:55 pm - mei 25, 2011

Techniek, inzicht, samenwerking, trainingskampen en teamtactieken. Wie denkt dat Bert van Marwijk het moeilijk heeft, kent Rooj Darweesh nog niet. Wie durft nu nog te zeggen dat debatteren geen topsport is?

Olivier CromheeckeGeplaatst op4:11 pm - mei 25, 2011

Gefeliciteerd Anna (toch wel trots als oud teamgenoot) en Rooj natuurlijk ook!

jeannette baljeuGeplaatst op6:21 pm - jun 2, 2011

Rooj, weer een topteam. Felicitaties aan alle debaters. Aan de zeven die de voorselectie hadden gehaald maar natuurlijk helemaal aan de vier kanjers die nu de NL eer gaan verdedigen. Ik zal de resultaten volgen via http://www.dutchschools.nl.

Reacties zijn gesloten.