DAPDI 2011, een groot succes!

doorNederlandse Debatbond

DAPDI 2011, een groot succes!

Afgelopen week vond in Rotterdam DAPDI plaats: eerst drie dagen intensief trainen en vervolgens een tweedaags toernooi. Zo vlak voor Euro’s trok het veel mensen die nog net even wilden oefenen, maar er waren ook mensen die nog nooit hadden gedebatteerd en het liever in één keer wilden leren dan elke week een klein beetje.

De debaters werden opgedeeld op niveau zodat de trainingen voor iedereen nieuw en nuttig zijn. In drie dagen lukte het de trainers uit Oxford om allerlei onderwerpen aan bod te laten komen. Waar de minder ervaren groepen zich eerst vooral richtten op de BP stijl en op de basisingrediënten voor een goed argument, keken de groepen met meer ervaren debaters direct naar thema’s als framing en strategie. Verder waren er trainingssessies waar je keuze hebt uit verschillende onderwerpen. Handig als je het fenomeen economie nog niet helemaal onder de knie hebt of meer wilt ingaan op stellingen die wellicht aan bod komen in Galway.

Na elke leerzame middag werden de deelnemers verscheept naar een restaurant, elke dag een andere. Elk restaurant verzorgde goed eten, zeker de buffetten vielen in de smaak. Vervolgens ging iedereen naar een kroeg of naar het park, waar rustig nagekletst kon worden over de nieuw geleerde technieken. Het avondprogramma zat goed in elkaar en bood zelfs de gelegenheid voor mensen van verder weg om Rotterdam te leren kennen.

Op donderdag en vrijdag vond het zeven minuten Engels BP toernooi plaats. Met vijf voorrondes en breaken naar halve finales een uitstekende gelegenheid voor de laatste Euro’s voorbereiding. De stellingen waren:

  • This House would ban euthanasia
  • This House would introduce quotas for disadvantaged minorities in university admissions
  • This House would ban television coverage of extremist political parties
  • This House believes that it should fund pro-democracy violent rebel groups in dictatorships
  • This House believes that the state should pay parents to stay at home to look after their children
  • (semi-final) This house would give representation to the Roma in the EU parliament
  • (finals) This house would allow the use of entrapment by the police

Het toernooi werd gewonnen door het team van Azer Ares en Rooj Darweesh, de beste spreker was Rogier Baart. De prijs voor grootste feestbeest (een nieuwe prijs dit jaar) ging naar Anastasia Kravtsova uit Moskou.

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

2 Reacties tot nu toe

MennoGeplaatst op4:50 pm - aug 3, 2011

Beste novice-spreker was Joris Broeders, mag ook gezegd worden.

JimboGeplaatst op6:03 pm - okt 17, 2012

Everyone would benefit from radieng this post

Reacties zijn gesloten.