EK Debatteren: Verslag dag 3

doorNederlandse Debatbond

EK Debatteren: Verslag dag 3

Met veel Nederlandse teams op een hoog puntenaantal en dus met kansen op de kwartfinales (zowel open als tweede taal) zit de spanning er vanochtend goed in. Na een survivaltocht door wind en regen (waarbij de Nederlandse paraplus het heftige Ierse weer niet allemaal aankonden) valt het ontbijt met warme croissants, toast en cornflakes erg goed.

Aangezien er vandaag gesloten rondes zijn, zonder feedback, zullen er vandaag door de dag heen geen resultaten gepubliceerd worden. Wel zullen de stellingen van alle rondes bekend gemaakt worden.

Vannacht rond 12 uur Ierse tijd (1 uur Nederlandse) zal bekend gemaakt worden welke teams morgen de kwartfinales debatteren. Die lijst zal zo snel mogelijk online gezet worden.

Er zullen 16 teams de “open” kwartfinales halen. Alle deelnemende teams kunnen deze kwartfinale halen. Ook zullen 16 teams de “ESL”, of Engels Als Tweede Taal, kwartfinales halen. Deze staan alleen open voor mensen die aan bepaalde eisen voldoen. Zo mogen zij niet te lang in het Engels onderwijs hebben gehad, of in een Engelstalig land hebben gewoond. Het is mogelijk voor een ESL team om in beide categoriën de kwartfinales te halen, ze vinden namelijk niet op hetzelfde moment plaats.

Voor de zevende ronde mochten de debaters gaan debatteren over kinderen en traditionele geslachtsrollen:
“This House Believes That early childhood education in schools should undermine traditional gender roles.”

Ronde acht was de eerste ronde met een stelling over International Relations, die luidde:
“This House Believes That America and the EU should cease all financial, political and military support to both Israel and the Palestinian Authority until they reach a peace agreement.”

Tijdens de negende en laatste ronde werd gedebatteerd over deze stelling: “This House Would legally require priests to report all serious crimes that they hear of in confession.”

De spanning onder de Nederlandse teams groeit per debat. Vanwege het hoge puntenaantal in de voorrondes en het concept “power pairing”, waarbij sterke teams tegen sterke teams debatteren, is het niveau van de debatten nu erg pittig.

Zo zijn Jeroen en Daniel van EDS A tegelijkertijd tegen Oxford A en Oxford B aangekomen, zaten Danique en Tomas van Utrecht A in een kamer met Oxford C, en zijn andere teams topteams van Stuttgart, Lancaster en Trinity College Dublin tegengekomen.

Het is nu dus afwachten tot de break vannacht bekendgemaakt wordt, wat rond middernacht Ierse tijd zal zijn. Morgen vinden dan de kwartfinales plaats.

Gelukkig is er tijdens de wachttijd tussen debatten genoeg te doen. De hechte Nederlandse delegatie is vaak in elkaars buurt te vinden, waarbij er spelletjes gespeeld worden, grappen uitgehaald, en gezamenlijke plannen gesmeed om iemand te versieren. De onderliggende rivaliteit verdwijnt zodra de sterke Duitse en Israelische teams op het toneel verschijnen, en iedereen hoopt op een door Nederland gedomineerde break.

Blijf ons dus volgen voor de laatste updates!
Punten behaald door de Nederlandse teams op dag 1 & 2. (teamlijst)

Team Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Totaal
Leiden A 1 3 3 0 1 3 11
Leiden B* 2 1 3 2 0 0 8
Groningen A 2 2 2 3 0 3 12
Groningen B 0 0 2 1 1 4
Groningen C 2 0 1 3 1 7
Bonaparte A 2 1 2 3 1 0 9
Bonaparte B 1 1 1 1 3 1 8
Bonaparte C 1 2 0 1 2 6
EDS A 3 3 0 2 3 1 12
EDS B 2 2 0 2 2 0 8
EDS C 0 1 2 2 1 3 9
Utrecht A 3 0 3 1 3 2 12
Utrecht B 1 3 0 2 1 3 10
Utrecht C* 2 3 0 1 0 2 8
UCU A* 3 0 1 1 0 0 7
UCU B 0 0 2 1 2 2 7
AUC A 0 0 3 2 0 1 6
ULU B** 2 1 2 3 ? 8

* Doet niet mee in de categorie English as a Second Language.
**University of London. Nederlander Micha Beekman maakt deel uit van dit team.

Per ronde zijn er maximaal 3 punten te verdienen. Bij een eerste plek krijgt het team 3 punten, bij een tweede plek 2, bij een derde plek 1 en bij een vierde plek geen.

Gebaseerd op de resultaten van vorig jaar zijn er naar verwachting 18 punten nodig (uit negen rondes) om de kwartfinales te bereiken.
Om de kwartfinales van de categorie English as a Second Language (ESL) te bereiken zijn naar verwachting 15 punten nodig.

Nederlandse Debatbond | Website | + berichten

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

2 Reacties tot nu toe

Victor VlamGeplaatst op10:27 am - aug 10, 2011

Vergeleken met de Duitse teams staat Nederland er goed voor!

Achte Minute» Turniere VDCH » Galway Euros 2011: Die deutschsprachigen TeamsGeplaatst op3:46 pm - okt 7, 2013

[…] Apropos Nachbarn: Die Ergebnisse (bis einschließlich zur sechsten Runde) der niederländischen Teams gibt es auf der Internetseite des Nederlandse Debatbond. […]

Reacties zijn gesloten.