Debatopmars naar het zuiden

doorNederlandse Debatbond

Debatopmars naar het zuiden

Een grotere debatwereld

Naast de uitstekende prestaties van de Nederlandse teams is er één ding dat opvalt op de tab van Worlds Manilla; het geheel ontbreken van Belgische prestaties. Is Manilla te ver weg voor hen? Voor de Nederlandse teams niet. Zijn ze niet goed in het spelletje? Ze verslaan ons altijd met tien voor taal en het Groot Nederlands Dictee. Dit taalspelletje zullen ze ook wel kunnen. Nee, ik vrees het ergste. Ze kennen het gewoon helemaal niet.

We zien dat het in Nederland in steeds meer universiteitssteden mogelijk is voor studenten om zich aan te sluiten bij een debatvereniging. Dat is een mooi patroon. De logische volgende stap: Vlaanderen. In mijn opinie kan de debatwereld van Nederland daar een bijdrage aan leveren. Als een soort van grote broer die zijn verlegen, langzaam uit zijn schulp kruipende broertje gemoedelijk de weg wijst op de eerste dag van de middelbare school.

De nieuwste aanwinsten voor debatterend Nederland de steden Enschede en Maastricht. We zien dat hier enthousiast op wordt gereageerd door mensen die nu al debatteren. Zo zijn meer ervaren debaters vaak bereid om trainingen te verzorgen in nieuwere debatverenigingen. Deze geavanceerdere trainingen zijn dan weer een bijdrage aan de opstart van die nieuwe verenigingen.

Er zijn dan ook heel wat redenen om blij te zijn met nieuwe verenigingen. Allereerst betekent meer verenigingen meer debaters en dus grotere toernooien. Grotere toernooien hebben meer competitie, wat de meeste debaters, toch competitief van aard, wel aan zal spreken. Grotere feesten ook, dus dat is ook mooi meegenomen. Maar we zien ook dat verschillende verenigingen verschillende manieren en stijlen van debatteren hebben. Binnen debatverenigingen wordt immers veel gedebatteerd tussen dezelfde mensen. Zo kunnen ideeën ontstaan, verder uitgewerkt worden en door worden gegeven aan nieuwere debaters. Deze ideeën zie je dan vervolgens terug op toernooien. Meer verenigingen wil dus zeggen een grotere ‘battle of ideas’, voor de leergierigen onder ons. Het is ook goed mogelijk dat Belgische debaters erg anders over debatten denken omdat ze vanuit een (net iets) andere cultuur komen. Er spelen vast andere zaken in hun parlement dan het onze. Als men in een toernooi debaters met meer verschillende achtergronden moet verslaan zal hij daar rekening mee moeten houden. Wie weet is je jury wel deels Belgisch, en kun je sommige Hollandse aannames niet maken. Dit zorgt voor betere en diepere debatten.

Het derde voordeel is dat er een goede kans is dat de vereniging het overleeft, groeit en wellicht ook zelf een toernooi gaat organiseren. Er is wel bijna elk weekend een toernooi, maar dat gaat vaak gepaard met vliegtickets en een hoop gedoe. Buitenlandse toernooien zijn natuurlijk wel leuk, maar het is ook fijn om gemakkelijk bereikbare Nederlandstalige toernooien te hebben. Hoe meer hoe beter. Voor de meeste steden is Antwerpen of Brussel heel goed te doen. En voor de andere steden is een treinreis van zes uur nog altijd goedkoper en korter dan vliegen. Het zou ook zo maar kunnen dat we over tien jaar dan een stuk of vijftien debatverenigingen zouden hebben. Dat zijn meer en grotere toernooien, dus een nog betere voorbereiding voor internationale toernooien zoals EUDC en Worlds.

Meer nog dan slechts de voordelen van een groter Nederlandstalig debatscène te opperen hoop ik een discussie te starten. Er zijn goede universiteiten in Vlaanderen maar nog geen debattraditie. In mijn ogen is hier een mooie gelegenheid weggelegd voor de Nederlandse debatwereld. Misschien heeft iemand een vriend op een Belgische universiteit, of gaat iemand daar zelf studeren. Wij zouden hen kunnen enthousiasmeren voor deze prachtige hobby. Misschien zouden er eens brieven gestuurd moeten worden naar hun studentvertegenwoordigers. Dat het een mooi idee zou zijn om een vereniging op te zetten, en dat wij ze best een handje zouden willen helpen. Want zeg nou eens eerlijk, alleen al om dat taaltje in een debat terug te horen komen zou toch al geweldig zijn?

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

9 Reacties tot nu toe

daniel schutGeplaatst op11:55 am - jan 13, 2012

“Als een soort van grote broer die zijn verlegen, langzaam uit zijn schulp kruipende broertje gemoedelijk de weg wijst op de eerste dag van de middelbare school.”

Ja, want sinds 1830 vinden Belgen het zo fijn om behandeld te worden als het kleinere broertje.

Plus: heb je de gebroeders Verhofstadt (Guy of Dirk) wel eens horen spreken? Klassiek sociaal liberalen met een stevige politiek-filosofische inhoud en een prachtige, poëtische elocutie waar geen Nederlander aan kan tippen.

Naast ‘historisch toeval’ is denk ik een belangrijke reden dat Belgen en Fransen nauwelijks debatteren, een essentieel cultuurverschil. Dat uit zich ten eerste in de taal: Fransen en franstalige Belgen spreken minder goed Engels en als lid van La Francophonie trekken ze zich dat ook niet aan. Ten tweede past de intellectuele cultuur, de academische hegemonie niet bij ‘debatteren’ als sport. Dit is terug te voeren op het onderscheid tussen ‘analytische’ en ‘contintentale’ filosofie: hoewel ze beiden de ‘linguistic turn’ hebben meegemaakt, kenmerkt de analytische filosofie zich door het helder verwoorden van standpunten, waar vooral het poststructuralisme van Foucault, Derrida, Deleuze, Lacan, Irigaray zich kenmerkt door obscurantistisch taagebruik, ingegeven door de gedachte dat taal een kooi is die onze identiteit zo fundamenteel bepaalt dat we deze nooit kunnen ontsnappen. Daarmee is het poststructuralisme onverenigbaar met een sport die gaat over het expliciet en helder verwoorden van wederzijdse kritiek (overigens een verklaring waarom de Duitsers weer wél goed meekomen, ondanks dat ze ook onder de continentale filosofie geschaard worden).

Zo’n paradigma doorbreek je niet zomaar, Ik zou daarom juist aansluiten op hetgeen de Belgen kunnen toevoegen op de Angelsaksische debatcultuur. Éën van de meest invloedrijke werken op het gebied van retorica, La Nouvelle Rhetorique, is geschreven door een Belg: Chaim Perelman. Zijn werk en inzicht past goed bij de (post)structuralistische benadering maar ook bij de analytische benadering van taal. Hiernaast, en net zo belangrijk, kan zijn benadering ook écht iets toevoegen aan de internationale debatcultuur.

Eric StamGeplaatst op11:20 pm - jan 13, 2012

Ik ben in Belgie wel bekend met een heel goed en leuk Model United Nations-gezelschap. Die zijn al twee, drie jaar lang wereldkampioen geworden in een of andere categorie. Debatteren is één van de activiteiten waarop zo’n delegatie beoordeeld wordt. Maar ik neem aan dat mensen wel een beeld hebben bij MUN. Die Belgen zijn dus al heel succesvol in hun eigen metier. Ik heb ze vorig jaar ook nog proberen te interesseren voor deelname aan het NK debatteren in Rotterdam, maar dat was toen net te kort dag. Verder hebben die Belgen hun zaakjes bijzonder goed voor elkaar. Veel sponsoring, levendig alumni-netwerk, wegens voorgaand succes jaarlijks de mogelijkheid om uit vele kandidaten streng te selecteren en die aan strak trainingsregime te onderwerpen.

Verder doen die MUN-events waar ze daar aan meedoen qua feesten en gezelligheid niet onder voor EK’s en WK’s. Ik was eigenlijk jaloers op hen, want ze botvieren grofweg dezelfde interesses als wij maar dan met meer geld, meer kennis van zaken en op mooiere lokaties. Verder zal Daniel ook wel een punt hebben 😉

    Tom VestersGeplaatst op10:48 pm - jan 21, 2012

    Niet dat er WKs voor MUN zijn.. Maar oké 😉 MUN Society Belgium is inderdaad een redelijk goede society, opgericht naar Nederlandse inspiratie btw (United Netherlands in Nijmegen), dus zo erg vinden ze het niet om door onze voorbeelden geïnspireerd te worden.
    Ik denk dat je deze mensen zeker ook enthousiast kan krijgen voor debatteren, ik kom ze zelf vaak genoeg tegen bij MUNs en daar zijn ze erg competitief. de MUN society gebruiken om het te introduceren kan werken, vooral als je het in termen van debattraining probeert te spelen, al moet ik wel zeggen dat het MUN debat fundamenteel verschilt van BP of AP, en best moeilijk kan zijn om om te zetten. Voor de rest weet ik dat er in Leuven ook ene grote interesse is voor MUN in ieder geval, dus ook wellicht een mogelijkheid.
    Persoonlijk lijkt het me alleen maar leuk om ze erbij te hebben, mijn preferentie voor Engelstalige toernooien daargelaten, en zo’n Vlaams accent heeft toch wel wat 🙂

Eric StamGeplaatst op11:21 pm - jan 13, 2012

En voor de Debatbond natuurlijk immer interessant: hoe doen die Belgen het toch zo goed met sponsoring?

RutgerGeplaatst op8:31 pm - jan 15, 2012

Deelname van Vlaamse debaters aan Nederlandse toernooien is moeilijker dan je denkt. In een normaal gesprek verstaan de Nederlander en de Vlaming elkaar wel, maar het wordt anders als je (1) over zaken spreekt die qua situatie en qua jargon verschillen, bijv. de woningmarkt; (2) relatief rap moet praten om genoeg woorden in je 5 of 7 minuten moet proppen. Voor de ongeoefende luisteraar is er dan geen touw aan vast te knopen.

Eric StamGeplaatst op1:10 am - jan 16, 2012

Goed punt. Het is waar dat Vlaamse series op de Nederlandse tv altijd worden ondertiteld.

Aan de andere kant: het schijnt ook mogelijk te zijn voor de internationale debatgemeenschap om debattoernooien te organiseren zoals het EK en het WK waarbij deelnemers een taal spreken die soms doet denken aan Engels.

Maar dat is natuurlijk ook moeilijker dan je denkt.

Daan WellingGeplaatst op2:06 pm - jan 16, 2012

Aangezien we nu ook al Limburgers, mensen uit Twente en Groningers toelaten op onze toernooien, moet die taalbarrière toch wel te beslechten zijn?

En dat er dus Belgen MUNs doen, betekent dat niet iedereen op jonge leeftijd door Daniëls argumentatiefilosofie word geïndoctrineerd. Wat fijn :). Het zou tof zijn als sporadische contacten, zoals Eric die heeft, zouden kunnen leiden tot debatverenigingen in Vlaanderen. Ik heb van de herfst een vriendin opgezocht in Den Haag, en die reis duurde minder lang dan naar Groningen, dus mogelijk is het zeker!

Stiekem het grootste voordeel: het zou de stap naar standaard tweedaagse toernooien nog logischer maken dan het nu al is.

Eric StamGeplaatst op9:24 pm - jan 16, 2012

Goed punt. Van mij zou het NK debatteren ook best in Antwerpen mogen plaatsvinden. Nee, dat is niet raar. De Italiaanse supercup wordt ook in Beijing afgewerkt.

LeelaGeplaatst op5:34 pm - jan 20, 2012

Laten we ook niet vergeten dat Belgen verdomd gezellige lui zijn. Maastricht en Luik liggen niet ver van elkaar, misschien dat daar een eerste brug geslagen kan worden?

Dat lijkt me echt geweldig zeg, als er debat toernooien in Gent of Leuven zouden komen, dat vind ik echt leuke studentensteden. Ik heb helaas geen tijd om hier de eerste stappen voor te gaan zetten, maar mocht iemand zich geroepen voelen en hulp nodig hebben, dan hoop ik te kunnen helpen.

Reacties zijn gesloten.