WSDC 2012 in Zuid Afrika: ronde 1 & 2

doorNederlandse Debatbond

WSDC 2012 in Zuid Afrika: ronde 1 & 2

Bij studentendebaters zit hun wereldkampioenschap nog vers in het geheugen, maar er staat al een nieuw wereldkampioenschap debatteren voor de deur! De 24ste editie van het World Schools Debating Championships, het grootste debattoernooi voor scholieren, vindt van 17 tot 27 januari plaats in Kaapstad, Zuid Afrika. Ongeveer veertig nationale delegaties doen het WSDC aan, waaronder Team Netherlands.

Na een schitterende openingsceremonie gisteravond, vol muziek, dans en een toespraak van Aartsbisschop Desmond Tutu, ging het WSDC vanochtend van start. Onder de felle zon begaven wij ons naar de schoolgebouwen waar de debatten worden gehouden. Deze schoolgebouwen zijn niet uitgerust met airco, wat nogal een probleem vormt voor teams die in pak komen. We gingen in de eerste ronde op tegen Roemenie en daarna tegen de Filippijnen.

Het eerste debat ging over een onvoorbereide stelling: This House would ban alcohol. Elise, Joris en Azer waren de propositie. Zij legden uit dat de overheid het recht en de plicht heeft om schadelijke goederen te verbieden en dat het plan effectief alcoholconsumptie zou laten afnemen. Team Roemenië verdedigde dat alcohol een van de vrijheden is die de overheid moet toestaan, ook al zijn de gevolgen soms schadelijk. Daarbij voorspelde zij de opkomst van een grote zwarte markt.

Na het debat hadden wij een goed gevoel over onze kansen. De jury was meer verdeeld en er stemde er eentje voor team Roemenie en twee voor Nederland. Het idee van de zwarte markt bleek dermate plausibel dat de jury er voor een deel in meeging. We hebben gewonnen met een ‘split decision’.

Het tweede debat ging over een complexe, voorbereide stelling: This House believes that newly democratised Arab nations should not allow religous parties to participate in elections. Joris, Mark en Azer waren de oppositie. Deze stelling, geinspireerd door de revoluties in het Midden Oosten, vereiste kennis van de politieke situatie van Egypte en Tunesie. Daarbij zitten er een aantal lastige elementen in, zoals wat men verstaat onder een ‘religious party’. We gingen het debat in met de boodschap dat de jonge democratie zou bezwijken onder de protesten, rebellie van gedesillusioneerdheid van het volkeren van deze landen, als de politieke partijen die nu erg populair zijn, uitgesloten zouden worden.

Door de eerder genoemde complexiteiten en nuances die niet altijd goed naar voren kwamen, was het debat leuk maar rommelig. Wij voelden ons minder zeker over onze zaak, dus waren erg tevreden toen de jury ons de winst gaf, al wel weer met een ‘split decision’.

Na twee nipte debatten is het team scherp voor de volgende rondes, waarin nog sterkere tegenstanders op het programma staan. Voor  Griekenland, Pakistan en Bangladesh gaan we een tandje hoger voor winst. En dan het liefst geen ‘split decision’!

 

Menno Schellekens is assistent-coach van Team Netherlands en gaat naar Zuid-Afrika als jurylid. Je kan het Team Netherlands volgen via Twitter (@DutchSchools), op Facebook (Team Netherlands) en hier op SevenTwenty. Voor dat laatste willen we de Debatbond bedanken. We willen onze sponsor bedanken: Badgergroep BV.

Nederlandse Debatbond | Website | + berichten

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

3 Reacties tot nu toe

Victor VlamGeplaatst op1:39 am - jan 20, 2012

Spannend. Succes morgen!

Tomas BeerthuisGeplaatst op12:42 pm - jan 20, 2012

Keep up the good work guys 🙂

Dutch Schools Debating Championships » Dutch Team leaves for CapetownGeplaatst op6:46 am - jan 23, 2012

[…] By now, there are also updates on the first, the second and the third day of debating (in Dutch).  Subscribe to comments Comment | […]

Reacties zijn gesloten.