Oxford Schools 2012 – Een vooruitblik

doorNederlandse Debatbond

Oxford Schools 2012 – Een vooruitblik

Op 28 januari a.s. vindt de Nederlandse voorronde van het Oxford scholierentoernooi  plaats op het Wolfert van Borselen in Rotterdam. Jeroen Heun blikt vooruit.

Dit jaar zullen voor de 4e keer scholierenteams uit heel Nederland strijden om een plaats op de finaledag van het prestigieuze Oxford scholierentoernooi in Engeland. De uiteindelijke keuze voor welke teams er doorgaan naar de finaledag wordt gemaakt door de selectie van Oxford, die speciaal voor dit evenement wordt ingevlogen naar Nederland. Zij worden bijgestaan in deze keuze door een aantal van Nederlands topjuryleden.

Ieder jaar organiseert de debatclub van de Oxford Union het Oxford scholierentoernooi, dat traditioneel plaatsvindt in maart. In de aanloop daarnaar vinden in Engeland, Ierland, Schotland, Wales en Nederland voorrondes plaats waaraan in totaal meer dan 700 teams meedoen. Uit iedere regio wordt een aantal teams uitgenodigd om deel te nemen aan de finaledag. Nederland is daarbij de enige ESL regio die deelneemt. De Nederlandse voorronde is oorspronkelijk opgezet door Leela Koenig die toentertijd debatdocent was aan het Wolfert van Borselen. De 2012 editie wordt door Jeroen Heun en Luciën de Bruin georganiseerd,  de huidige debatdocenten op het Wolfert van Borselen. De debatten zijn in BP-format, in het Engels en kennen slechts 15 minuten voorbereidingstijd, iets dat voor Nederlandse scholierentoernooien zeldzaam is.

Op de Nederlandse voorronde strijden ongeveer 32 teams uit 15 scholen uit heel Nederland om de fel begeerde plaatsen voor de finaledag. Zij doen dit door 3 voorrondes lang tegen elkaar te debatteren over zeer uiteenlopende stellingen.  De stellingen, die getypeerd kunnen worden als “typisch BP” zijn voor Nederlandse scholieren vaak diepgravender dan ze gewend zijn. Zo was er vorig jaar de stelling ‘THW pay gay professional football players for coming out’. Daar moet bij gezegd worden dat sinds Rob Honig de stellingen voor het NK scholieren beïnvloedt, het gebruik van lastiger stellingen op scholierentoernooien in de toekomst misschien niet meer zo uniek zal zijn. Wat dat betreft is Oxford Schools voor Nederlandse scholieren een perfecte leerschool: niet alleen ter voorbereiding voor andere scholierentoernooien, maar ook voor het studentendebat. De grote trekpleister is natuurlijk de kans om naar Oxford te gaan, maar het toernooi is ook populair vanwege de ingevlogen Oxford-jury die vooraf een workshop geeft aan de leerlingen. Tenslotte is de feedback gedurende het toernooi, zeker naar scholierenmaatstaven, uitmuntend.

De Nederlandse voorronde van het Oxford Schools toernooi is een zeer leuk en uniek scholierentoernooi dat de diepgang en de uitdagingen van studentendebat deelt met Nederlandse scholieren. Om dat te doen hebben we de hulp nodig van studentendebaters. Heb je zin en tijd? Kom dan op 28 januari naar het Wolfert van Borselen in Rotterdam en help mee door te jureren. Dit kan door contact op te nemen met Jeroen Heun via jeroen_heun@yahoo.com.

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

3 Reacties tot nu toe

LeelaGeplaatst op7:35 pm - jan 24, 2012

De vierde editie alweer….. :’). Ik kan helaas niet komen jureren, maar een hele fijne dag gewenst en doe Koot de groeten van me!

heinsGeplaatst op10:45 pm - jan 28, 2012

Jammer dat Menno toch zijn eigen team mocht jureren. Zou gediskwalificeerd moeten worden.

    Daan WellingGeplaatst op11:39 pm - jan 30, 2012

    OxfordSchools valt natuurlijk buiten het bereik van de Debatbond, maar ik weet dat sinds de discussie rondom integere jurering en het opstellen van een lijst met aanbevelingen rondom het jureren van mensen waarmee een professionele of persoonlijke band is, iedereen heel bewust omgaat met dit soort situaties.

    Vruchtbaarder zou het zijn als, in plaats van je klacht te uiten op een publiek weblog, je de organisatoren van het toernooi vraagt om hun besluit om dit jurylid in te zetten bij een team met wie hij contacten heeft toe te lichten.

    Vergeet ook niet dat naast het betreffende jurylid er ook een panel van andere, waarschijnlijk ervaren en capabele juryleden heeft gezeten, die ook overtuigd moeten zijn voor een uitslag. Verder weet ik uit ervaring met dit toernooi dat de teams die doorgaan worden geselecteerd door de volledig aanwezige jurypoule, en met name de aanwezige juryleden uit Oxford, naar aanleiding van hun prestaties over alle drie de rondes. Enige vorm van belangenverstrengeling heeft op deze wijze een minimale impact.

Reacties zijn gesloten.