Live Update: BDT

doorBionda Merckens

Live Update: BDT

Vandaag vindt in Amsterdam het Bonapartiaans Debattoernooi plaats. In 5 rondes debatteert men dit keer in het Amerikaans-Parlementaire format. Het toernooi vindt plaats op het Barlaeus Gymnasium, met als finalelocatie de Vondelkerk. Uniek aan het BDT is dat dit toernooi geen CA-team kent; in plaats daarvan bedenkt de commissaris inhoudelijk de stellingen samen met een “klankbordgroep”. Dit jaar zijn de stellingen bedacht door EK-halve finalist Micha Beekman. Ook staat het BDT bekend om andere noviteiten als jureren door direct te stemmen. Winnaars van de vorige editie zijn Floor de Koning en Senna Maatoug.

De organisatie heeft deze verslaggever gisteren bananen en Snickers beloofd. Ook schijnt er volgens een uitgelekte foto Hertog Jan aanwezig te zijn. Dat schept dus verwachtingen! De eerste ronde zal om ongeveer 10 uur bekend worden gemaakt.

update 1: 09:20 De mensen druppelen langzaam binnen. We worden begroet door een zeer enthousiaste Nathalie en met warme chocolademelk!

Op de opening van de dag staan we allen nog even stil bij het overlijden van Nadine Hofstede, een jaar geleden. Een belangrijk moment van introspectie.

De dag werd verder ingeleid met een uitgebreide teaminstructie van Micha, waarbij onder andere benadrukt werd dat mensen moeten ophouden met het gebruik van Engelse termen en dat veronderstelt moet worden dat juryleden slecht zijn in economie. De hele dag lang hebben debaters dan ook krampachtig geprobeerd Engelse termen te vermijden (een Nederlands alternatief voor “de break” is helaas nog niet gevonden), en natuurlijk kregen we ook veel stellingen over economie voorgeschoteld.

Update 2: 11:31 stelling: DK ontslaat ambtenaren die weigeren een homohuwelijk te sluiten.

In de kamer van Danique kondigde haar opponent Daniël Springer trots aan  op het BDT nog nooit een voorronde te hebben verloren. Hij verloor het debat. In de kamer van Daan begon het debat een beetje stroef. Uiteindelijk was de analyse van zijn partner, dat homoseksuelen door hun moeilijke positie in de samenleving extra bescherming nodig hebben van de Staat en dat de overheid hierdoor nog consistenter moet zijn in haar signaal richting de samenleving voldoende om dit debat te winnen.

update 3: 11:57 stelling: DK verbiedt “pedovereniging” Martijn.

Deze verslaggever verloor het debat tegen Martijn en Stijn (winnaars van het novicetoernooi uit Twente, onthoud die namen!) nipt, doordat zijn argumenten over maatschappelijke discussie met de pedovereniging net niet opwogen tegen de grotere kans op normalisering van pedofilische ideeën.

update 4: 15:15 stelling drie luidt: DK verandert de EU in de verenigde staten van Europa.

Dit was voor veel mensen een moeilijk debat, omdat de stelling veel vrije interpretatie toeliet. Daan verloor in zijn kamer doordat hij en zijn partner geen grip kregen op de klein opgezette case, waarbij de EU alleen extra bevoegdheden kreeg door het recht te krijgen om begrotingen van  “staten’ goed of af te keuren.

Stelling vier is: DK schaft het depositogarantiestelsel wereldwijd af.

update 5: 16:50 Na een enerverende ronde over depositogarantiestelsels (wat een mooi woord, en
excuses voor de fout in het filmpje) nu de laatste voorronde: DK verbiedt import van producten uit landen waar werknemers niet de vrijheid hebben om een vakbond te vormen. Deze ronde is, net als de vorige, gesloten voor mensen die kans hebben de halve finale te halen. De rest van de teams krijgt wel gewoon feedback.

De break

Luciën de Bruin en Victor Vlam
Eric Stam en Sophie Roborgh
Jeroen Heun en Daniël Springer
Tomas Beerthuis en Senna Maatoug

De stelling voor de halve finale: Deze Kamer verbiedt het patenteren van computerprogramma’s en software.

De finale gaat tussen Victor en Luciën, en Jeroen en Daniël. De stelling: Deze Kamer stelt een generaal pardon in voor asielzoekers die vijf jaar als minderjarige in Nederland hebben gewoond.

Uitslag

Jeroen en Daniël (“Return of the Jedi”) hebben de finale gewonnen. Daniël Springer werd beste spreker. Een team van Barlaeus, als zesde geplaatst op de tab, werd het beste noviceteam.

De tab

De teamtab en de sprekerstab staan nu online!

Facebook Twitter Linkedin Email
No TweetBacks yet. (Be the first to Tweet this post)

Over de auteur

Bionda Merckens subscriber