Wie brengt het EK of WK naar Nederland?

doorNederlandse Debatbond

Wie brengt het EK of WK naar Nederland?

Anne Valkering, de convenor van Amsterdam EUDC 2010, legt uit waarom er snel een bid voor het EK of WK moet worden gedaan door Nederland.

Op dit moment staan zowel het EK 2013 als het WK 2014 op losse schroeven. Voor het EK zijn überhaupt nog geen potentiële organisatoren gevonden, terwijl het WK alleen nog maar pogingen tot organisatie had in januari. De redenen hiervoor lijken te liggen in de huidige onzekerheid over financiën, gecombineerd met het feit dat deze toernooien steeds groter en prestigieuzer worden. Daarom lijkt het mij een uitermate goed idee als Nederland opnieuw een poging waagt om een groot toernooi binnen te halen.

Waarom? 

Voor wie het nog niet opgevallen was tijdens het Amsterdamse EK: het is echt een heel erg leuk toernooi. En hoewel de organisatie soms behoorlijk wat stress oplevert, is het ook echt leuk om het te organiseren, of als vrijwilliger mee te helpen. Je krijgt de kans om een (deel van het) project van de grond af aan op te bouwen en vorm te geven: je leert heel veel nieuwe vaardigheden en ontmoet leuke nieuwe mensen.

Een groot internationaal titeltoernooi biedt bovendien de mogelijkheid om debatteren te verspreiden. Onder een breder publiek via allerlei nieuwsmedia. Door kruisbestuivingen met middelbare scholieren en met gerelateerde studentenverenigingen waar je vrijwilligers en publiek vandaan haalt. Of bij de universiteiten of hogescholen waarmee je samenwerkt. Een groot toernooi is een ideaal platform waarvanuit je samenwerkingsverbanden of sponsoren voor langere tijd aan je kan binden. We hebben veel nieuwe contacten gelegd en nieuwe mogelijkheden aangeboord bij het Amsterdamse EK, maar er valt hier nog heel veel te winnen.

Als laatste biedt een groot toernooi ook een heel goede stimulans voor debatteren in Nederland op een aantal vlakken: het maakt het voor heel veel mensen mogelijk om aanwezig te zijn, juist ook voor die mensen en verenigingen die dat normaal niet zo snel zouden overwegen. Het kweekt bovendien enorm veel goodwill binnen de debatwereld, zoals je ook nu nog kan zien naar bijvoorbeeld Koç, of Ierland in het algemeen. En het zorgt er voor dat veel Nederlandse juryleden in aanraking kunnen komen met internationale standaarden, wat de debatwereld in het algemeen helpt.

Waarom nu?

Omdat het goed zou zijn voor Nederland debatland om nog een stap verder te gaan. Het Amsterdamse EK heeft een voedingsbodem neergelegd, en daar kan een volgende organisatie gebruik van maken in de vorm van de gekweekte bekendheid, contacten met fondsen en locaties. En omdat de basis gelegd is, zullen ze hier waarschijnlijk nog veel meer mee kunnen bereiken. En natuurlijk is er nu nog een heel grote groep mensen beschikbaar die hun ervaring als vrijwilliger of organisator bij het Amsterdamse EK kunnen delen. Of het nu gaat om registratiesystemen, hoe snel je een groep van 600 mensen een drukke weg kunt laten oversteken of hoe je omgaat met de pers, we hebben hier voldoende ervaring mee opgedaan om er iets zinnigs over te kunnen zeggen.

Maar dat niet alleen. Er is niets vervelender dan een bidprocedure verliezen. Dat hoeft een Nederlandse bidder waarschijnlijk minder te vrezen: de goodwill die het Amsterdamse EK heeft gekweekt, maakt dat die kans kleiner is.

Maar, maar… 

Het zijn toch echtmoeilijke tijden in deze economie. De meeste verenigingen vinden het sowieso al moeilijk om sponsoring te vinden. En hebben we over twee jaar nog wel een euro? Zoals al gezegd: er is nu nog heel veel kennis beschikbaar. Dankzij de actieve werving bij de Debatbond en dankzij eerder gelegde contacten zou sponsorwerving minder een probleem moeten zijn. Bovendien zijn slechte economische tijden ook niet zo goed voor de toeristensector. Het zou dus best kunnen dat je veel betere deals zult kunnen sluiten dan wij in 2010 konden. En ook in 2010 bestond de crisis al twee jaar, toch lukte het ons meer dan 100.000 euro aan sponsoring binnen te krijgen. En tja, als er geen euro meer is hebben we vast een neuro of iets anders gelinkt aan de D-mark, dus dat komt vast wel goed.

Het is ook niet zo dat de toernooien echt ieder jaar groter en prestigeuzer en mooier moeten. Door de problemen om bidders te vinden, zijn mensen hier al van teruggestapt. Het WK in Berlijn zal zeker 50 teams kleiner worden dan het vorige. Het EK is nog niet boven de 200 teams uitgekomen (Amsterdam is met 192 het grootste). Bovendien verschillen de standaarden altijd al. In Amsterdam sliepen veel mensen met zijn drie of vier op een kamer en in Galway met een of twee. Etenskwaliteit verschilt ook heel erg per toernooi.

Wat je nodig hebt voor een EK is eigenlijk verbazingwekkend weinig: slaapkamers, voldoende eten van redelijke kwaliteit, locaties om te debatteren, locaties voor feestjes, vervoersmogelijkheden en heel veel vrijwilligers. De rest is allemaal bijzaak, zolang de organisatie eromheen maar staat. En dat kunnen we juist goed laten zien op Nederlandse toernooien, die zelden superluxe zijn, maar waar de standaard eigenlijk altijd hoog ligt.

Ten slotte 

Er zijn heel veel redenen voor Nederland debatland om nogmaals voor een groot toernooi te gaan. Dat kan gedaan worden door een combinatie van verenigingen, een losse stichting, eentje direct verbonden aan de Debatbond of een vereniging die het allleen probeert. Maar het zou een bid moeten zijn met volledige Nederlandse backing om al de redenen die ik hierboven heb genoemd. Het kan dan niets anders worden dan een succes.

Nederlandse Debatbond | Website | + berichten

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

7 Reacties tot nu toe

daniel schutGeplaatst op7:46 pm - feb 14, 2012

Ik zeg doen!

LeelaGeplaatst op8:03 pm - feb 14, 2012

Ik zeg: Anne Valkering, Convenor Amsterdam Worlds 2014. * pinkt traantje weg *

Eric StamGeplaatst op10:29 pm - feb 14, 2012

Goed plan Anne!

Even voor de leek wat ruwe data:

– Met wat voor begroting is het EUDC 2010 georganiseerd?
– Over een periode in het jaar; hoeveel uur per week heb jij daar als convenor ingestoken? hoeveel manuur moet het kernteam van de org. com erin steken?
– Wat is een realistische en acceptabele teamcap voor zowel het EUDC en WUDC?

Ik vind het WUDC 2014 eigenlijk wel een klus voor Daan Welling in de rol van convenor.

  anneGeplaatst op10:54 pm - feb 14, 2012

  @Leela: nee (tenzij ik er fulltime voor betaald wordt ofzo – oh, en jij weer voor CA speelt)

  @Eric: bedankt! En voor wat betreft je vragen:
  – Ik kan de begroting naar iedereen die het wil opsturen. De bedragen hier noemen heeft echter weinig zin. Een volledige evaluatie voor Council, inclusief geld, staat overigens ook hier: http://eudc.wikidot.com/
  – Ook dit is moeilijk te beantwoorden, omdat ons kernteam gedurende het jaar groeide. Het hangt af van hoeveel mensen je beschikbaar hebt voor hoeveel uur – het totale aantal uur heb ik niet berekend. Ik was overigens in dienst bij de VU om het EK te organiseren, dus heb er meer tijd in gestoken dan de meeste andere convenors zullen hebben gedaan, waardoor ons kernteam in het begin kleiner kon zijn.
  – Een realistische teamcap voor Euros is 200 teams. 180 kan ook nog. Voor Worlds is dat ongeveer 350, wellicht 320.

  Over de persoon zou ik geen uitspraak op een publiekelijk forum willen doen. Tenzij Daan natuurlijk alles al dolenthousiast aan het regelen is 🙂

Lars DuursmaGeplaatst op11:44 am - feb 15, 2012

Ik zeg: een WK debatteren op de SS Rotterdam! 🙂

Daan WellingGeplaatst op1:07 pm - feb 15, 2012

Zoals ook op Facebook gepost: ik zou wellicht interesse hebben om mee te doen in de organisatie van een EK of WK (ik ga geen uitspraken doen of ik de kar zou willen trekken of niet), gegeven dat er natuurlijk persoonlijk nog een hele hoop zaken geregeld zouden moeten worden (ik wil graag mijn bachelor volgend jaar afronden, bijvoorbeeld. En er zijn altijd nog wel andere beren op de weg).

Ik zie het zelf heel erg zitten om het WK of EK dat we dan gaan organiseren, te organiseren in Den Haag. Ik woon hier nu 1,5 jaar, en ik denk dat deze stad één van de weinige steden in Nederland is die zo’n groot evenement aankan, en ik denk dat er in de gemeente en het Rijk heel veel steun te halen valt voor dit soort initiatieven.

Maar wat ik echt wil weten: zijn er andere mensen die het enthousiasme dat ik af en toe hierover heb delen? Zijn er mensen die stiekem dromen om (met of zonder mij 😉 ) bijvoorbeeld op 27 december 2013 meer dan 1,000 studenten uit de hele wereld te verwelkomen in Den Haag?
Want al zou ik het willen organiseren, het EK of WK is geen one-man show.

Worlds in Nederland? Dat kan! – Nederlandse DebatbondGeplaatst op2:05 pm - feb 21, 2012

[…] paar dagen geleden deed Anne Valkering een oproep: wie organiseert, na Amsterdam EUDC 2010, het EK of WK in Nederland? Zeker nu de eerstvolgende […]

Reacties zijn gesloten.