Sfeerverslag Manchester IV

doorNederlandse Debatbond

Sfeerverslag Manchester IV

Universiteit van ManchesterTwee uur treinen, uurtje vliegen en een half uur met de bus, dan ben je er al. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat er elk jaar zoveel Nederlandse teams naar Manchester IV gaan. Afgelopen weekend waren er zeven Nederlandse teams:

Utrecht A: Tomas en Nickey

Utrecht B: Arielle en Valerie

Groningen A: Lia en Anita

Groningen B: Henk en Jeroen

Erasmus A: Michael en Milen

Erasmus B: Lucia en Marike

UCU AAA: Alexander en Anton

Resultaten:

Winnaars: Lincoln’s Inn (Jack Watson en James Hartley)

Beste spreker: Jack Watson

Winnaars ESL: MGIMO A (Svetlana Kosterina en Mikhail Jevdokimov)

Beste spreker ESL: Henk van Zuilen

Voor de volledige tab klik hier.

Sfeerverslag:

Groningen crashte bij één van de organisatoren in een verbouwde kerk. Dat zou een prima crash plek geweest zijn ware het niet dat de huisgenoten van niks wisten en ons uit twee van de drie kamers haalden. Toch maar op de grond slapen dan.

Het toernooi begon met een vies ontbijt en een flinke vertraging. De lunch was uiteindelijk pas om drie uur doordat we zo uitliepen. Die was wel ok, pizza met gratis shotjes wodka limonade.

Over het algemeen waren wij wel tevreden over de jurering, maar daar waren niet alle Nederlandse teams het mee eens. Blijkbaar was het juryveld niet echt drukbezet en moest je een beetje geluk hebben met je chair. De stellingen werden erg goed ontvangen. Hier en daar waren er enkele moeilijk voor de prop, maar ze gaven allen een goede kans op een goed debat. De stellingen waren, bij benadering;

Ronde 1: This House Believes That India should lift the ban on the writings of Solomon rushdie.

Ronde 2: This House supports large casino’s to rejuvenate impoverished area’s.

Ronde 3: This House Believes That Greece should not accept the loans offered by the IMF and the EU.

Ronde 4: This House Believes That the gay rights movement should not support gay parades.

Ronde 5: This House Believes That the states of the formerYugoslaviashould start a shared football league.

Main quarter: This House Believes That Vladimir Putin should immediately make a generous public offer towards theUSAfor mutual disarmament of their entire nuclear arsenal.

Main semis: This House Believes That movie stars, athletes and other entertainers should not be able to run for public office.

Main finals: This House Would teach an overwhelmingly negative version of its own imperial history at schools.

ESL semis: ?

ESL final: This House grants automatic asylum to women from countries practising Shariah Law.

 

Na een avondmaal om niet over naar huis te schrijven maken de CA’s de break bekend. Utrecht A (Tomas en Nickey) en Erasmus A (Michael en Milen) zijn gebroken voor de ESL semi’s. Groningen B (Henk en Jeroen) zijn gebroken voor de main break. Dit goede nieuws moest gevierd worden en dat wilde de Groningse delegatie graag doen met een groep debaters uit Parijs. Helaas konden we geen leuke discotheek of danskroeg vinden en hebben we ervoor gekozen een pintje te drinken tot de sluitingstijd van de kroeg. Gelukkig hadden we een nieuwe crash maar ook hier zat een lekker bed of bank er niet in voor ons. Twee Ieren hebben zelfs beiden op een fauteuil geslapen, wat er niet echt comfortabel uit zag.

Op zondag moest het gebeuren. Helaas was er geen ontbijt en liepen we erg uit omdat de teams en de juryleden niet op tijd kwamen. In een leuke kwartfinale was het duidelijk dat in onze kamer het Cambridge team met Sam Block als eerste door was. In eerste propositie lukte het ons net niet om boven Strathclyde te eindigen, dus Groningen lag er uit. Tomas en Nickey gingen wel door naar de finale, waar zij eerste propositie waren. Het was vrij duidelijk dat het een prop sweep was, maar de tweede propositie MGIMO A trok net aan het langste eind.

Bij de bekendmaking van de winnaars van het toernooi bleek dat Henk de beste ESL spreker was, en 6e beste spreker van het gehele toernooi.

 

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

2 Reacties tot nu toe

NickeyGeplaatst op5:00 pm - feb 28, 2012

ESL semis: THBT the media should not show images of police brutality 🙂

Reacties zijn gesloten.