Sfeerverslag: DCU Open 2012

doorNederlandse Debatbond

Sfeerverslag: DCU Open 2012

In ronde 4 van de Leidse poging om iedereen naar Ierland te krijgen doet Karin Merckens verslag over het DCU (Dublin City University) Open.

Dat Leiden graag naar Ierse toernooien gaat is algemeen bekend. Afgelopen weekend liep echter ook Middelburg half leeg omdat ook zij hadden besloten om met een grote delegatie Nederland te vertegenwoordigen op de DCU Open. Buiten prijzen voor de winnaars, beste spreker, beste ESL spreker, beste Pro-Am Team en beste novice spreker werden er op dit toernooi spot prizes uitgedeeld voor beste teamnaam en voor verschillende andere categorieën bedacht door de CA’s John Beechinor en Niall Serry.

De teams:

Leiden can’t wait for the Irish motion: Susanne Kingma & Karin Merckens

SocRAtes Team America: Remco Zwetsloot & Jan Jensma

SocRAtes Potests for Hagelslag: Jitse Amelink & Bionda Merckens

SocRAtes & william III return: Jaïr van der Stelt & Willem van den berg

SocRAtes Gezelligheid ken geen tijd: Lorenze de Jonge & Ella Blom

Juryleden:

Bas Tönissen, Frits Brouwer, Annabelle van Beusekom, Rebeka Veljanovska en Luuk van Kessel.

De uitslag:

Winnaars: Bring your daughter to debate day (Muireann O’Dwyer & Michael O’Dwyer)

Beste spreker: Sean Butler

Beste Pro-Am  Team: It’s not about the Debating, man, it’s about Truth (John Engle & Caoimhe Ni Stafford)

Beste ESL spreker: Karin Merckens

Beste Novice spreker: Caoimhe Ni Stafford

Tab:

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxhbmRyZXdsaW5uOTU3fGd4Ojc0YWI2YmRiOWFkZjRjYjM&pli=1

Sfeerverslag

Afgelopen donderdag verzamelde een groep van 15 Nederlanders zich op vliegveld Eindhoven om aan hun reis naar Dublin te beginnen. Twee uur voor vertrek afspreken was wel heel optimistisch gedacht en met dank aan vertraagde treinen, zoekgeraakte paspoorten en verwarring over hoeveel bagage men nou echt mocht meenemen konden we een half uur voor vertrek dan eindelijk inchecken en langs security.  De rest van de reis verliep voorspoedig en met dank aan Jan die de nodige kaartspellen had meegenomen hebben we ons in het vliegtuig, waarschijnlijk tot groot ongenoegen van de overige passagiers, kostelijk vermaakt.

Bij de DCU campus aangekomen werden we door Paula opgewacht die ons mee nam naar de College bar waar we allemaal, uitgehongerd als we waren, heerlijk hebben gegeten en een biertje hebben gedronken. Hier werden we opgehaald door onze crashes om ons mee naar huis te nemen, dit had nog wat voeten in de aarde doordat Cecile niet wist welke groep Nederlandse jongens bij haar zouden slapen en er dus bijna met groep gewillige Amerikanen vandoor is gegaan.

De volgende ochtend was Paula zo lief om te regelen dat een van haar huisgenoten met ons mee de stad in zou gaan om ons Dublin te laten zien,  hier hebben we heerlijk ontbeten, verschillend musea bezocht en vooral genoten van het zonnetje in het park.  Om 3 uur was het dan toch echt tijd om terug te keren naar de campus en kon het toernooi beginnen.

Na de gepaste vertraging begon de eerste ronde met de stelling: TTHB That it’s morally wrong for companies to base hiring/firing/promotion decisions on info taken from social networking sites. De teams van Bionda & Jitse en Karin & Susanne stonden in dit erg goede debat, over niet alleen wat bedrijven zouden moeten doen maar ook ver hoe bedrijven in de echte wereld handelen, meteen al tegen over de uiteindelijke winnaars in een erg goede kamer.  Karin en Susanne opende het debat goed maar waren niet concreet genoeg en zijn er met een tweede plek vandoor gegaan, Bionda en jitse werden helaas 4e.

Na deze eerste ronde had iedereen gehoopt op avondeten maar dat moest helaas nog wachten tot na de tweede ronde die ging over de stelling: TTHW place police in schools that request them. Karin en Susanne wisten dit debat vrij makkelijk te winnen door in de tweede oppositie genuanceerd uit te leggen dat je hiermee de grote probleemgevallen niet aanpakt en dat het negatieve invloeden en consequenties heeft voor de algehele sfeer in de school alsmede voor de “gemiddelde” leerling. Na dit debat was er dan eindelijk pizza (helaas niet genoeg voor iedereen) en togen we met zijn allen voor de eerste social naar de college bar. Deze ging echter om middernacht al dicht, en echt heel gezellig was het toch niet waardoor we vroeg huiswaarts konden en mochten genieten van een goede nachtrust.

Zaterdag begon met het uitdelen van de eerste spot pizes, de gelukkige winnaars waren Remco en Jan door als eerste aanwezig te zijn (waarschijnlijk lag  de rest toen nog heerlijk te slapen), na de verplichte roll-call waar er hartelijk werd gelachen om de grappige teamnamen kon de 3e ronde beginnen.  Vanwege het mooie weer en een goede nacht slaap waren Karin en Susanne in een goed humeur, deze daalde echter tot onder het vriespunt toen de stelling van de 3e ronde bekend werd: THW not [as the USA] support Israel in a pre-emptive strike on Iran.  Na deze ronde glansrijk te hebben verloren hebben zij zich dan nu ook voorgenomen om zich echt te gaan inlezen over dit onderwerp.

Ronde 4 en 5 waren spannende gesloten rondes over de stellingen: TTHW require companies to have the same environmental and working standards in foreign countries as in their home state & TTH Supports the right of parents of mentally disabled children to medically slow or prevent their physical growth. Zeker de laatste ronde leverde in de kamer van Karin & Susanne en Jaïr & willem een hilarisch maar erg slecht debat op waaruit twee conclusies kunnen worden getrokken. ten eerste eten grote kinderen meer dan kleine kinderen en dat kost geld aldus de eerste propositie. Ten tweede worstelen geestelijke gehandicapte kinderen vaak met hun sexuele gevoelens, echter dit doen de meeste mensen wel eens en als we tweede oppositie mogen geloven zijn er een heleboel debaters die morgen wakker worden en denken “what the hell have I been doing”.

Helaas wist geen enkel van de Nederlandse teams de break te halen, en zat er niets anders op dan even snel wat te eten uit de vending machines te halen omdat het avondeten op zich liet wachten tot na de finale en met z’n allen naar de halve finale en finale te kijken. Na een interessante finale over rechten voor homoseksuelen werd het tijd voor een finale over zombies. Stelling: A zombie infection has broken out, THBT it is morally legitimate to kill uninfected humans to increase your own chances of survival. Het was een goede en vooral erg leuke finale waar alle 4 de teams vonden dat ze gelijk hadden “because that is how it happens in the movies”

Na de finale was het dan eindelijk etenstijd. Leiden heeft hier besloten dat ze Ierse toernooien leuk vinden maar dat ze voortaan wel een aardappel allergie faken nadat zelfs de lasagne met patat geserveerd werd.

Het toernooi eindigde met een zeer geslaagd huisfeest, waar de flessen gewonnen drank al snel leeg waren, de yakka rijkelijk vloeide en de CA’s uiteindelijk Nederlandse kinderliedjes zongen.  Toen onze taxi’s om 03.30 uur arriveerde is het gelukt om alle 15 Nederlanders in de taxi te krijgen en de Ieren uit de taxi te houden waarna we na 2 uur slaap op het vliegveld weer richting Nederland keerden.

Al met al was het een zeer geslaagd toernooi, een leuk weekend en lijken ook de Middelburgers te vallen voor de charmes van Ierse toernooien en zullen ze ons volgend jaar dan ook zeker weer terug zien.

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.