Het EK debatteren 2012

doorNederlandse Debatbond

Het EK debatteren 2012

De spanning in de Nederlandse debatwereld loopt op: nog 4 dagen en dan gaat het Europees Kampioenschap Debatteren 2012 van start. Honderden teams vanuit heel Europa reizen dit jaar af naar Belgrado om te strijden om de titel.

Hoe werkt het

Voor diegene die wat minder bekend zijn met het concept; het werkt als volgt. Zondag 5 augustus is aankomstdag en registratie, hier zullen de teams naar de hotels worden geleid en worden de juryleden getest. Maandag 6 augustus beginnen vervolgens de voorrondes. Deze duren tot en met woensdag 8 augustus. Elke dag van de voorrondes zijn er 3 debatten (dus totaal 9 voorrondes). Na de voorrondes wordt de balans opgemaakt, die ’s avonds op 8 augustus bekend wordt gemaakt. De 16 teams die zich het hoogst hebben geplaatst mogen vervolgens door naar de kwartfinales (er zijn twee categorieen, Engels als eerste taal en Engels als tweede taal). De kwartfinales vinden vervolgens plaats op donderdag 9 augustus, net als de halve-finales kort daarna. Op vrijdag 10 augustus (de laatste dag) zullen de finales plaatsvinden.

Er wordt zoals altijd gedebatteerd in het format Brits Parlementair met als voertaal Engels. Dit betekent dat er in elk debat 4 teams zitten die vervolgens gerankt worden van eerste tot vierde plaats. Zo verzamel je punten om je uiteindelijk te kwalificeren voor de kwartfinales.

Berichtgeving vanuit Belgrado

SevenTwenty, het blog van de Debatbond (www.seventwenty.nl), zal vanuit Belgrado verslag doen van het toernooi. Zo houden we een scorekaart bij waarop je kunt zien hoe goed de Nederlandse teams het doen, en laten we waar mogelijk een sfeerverslag zien. Als er een Nederlands team in de finale staat overwegen we ook een liveblog om te laten zien hoe het er voor staat.

Wie gaan er?

Nederland stuurt een grote delegatie aan teams waarvan de verwachtingen hooggespannen zijn. Met deze sterke delegatie is er een goede kans dat Nederland dit jaar met een titel naar huis gaat, hoewel de concurrentie uit met name Israel en Duitsland ook niet verkeerd is. Hieronder is een overzicht te vinden van Nederlandse teams en juryleden.

We houden jullie op de hoogte van het EK debatteren!

De teams (op alfabetische volgorde)

Bonaparte A: Ruud de Joode en Adrian de Groot Ruiz
Bonaparte B: Dovile Venskutonyte en Michiel van der Zee
Bonaparte C: Bob Alberts en Benjamin Mosk

Erasmus A: Jesse Fest en Michael Tai
Erasmus B: Karin Merckens en Marco Voormolen
Erasmus C: Lucia Sontseva en Marike Abrahamse

Kalliope A: Joost Kooiman en Homer Wagenaar
Kalliope B: Jeroen Dokter en Stijn de Jong
Kalliope C: Veroniek van Praag en Marlies Huijssoon

Leiden A: Menno Schellekens en Daan Welling

Utrecht A: Danique van Koppenhagen en Tomas Beerthuis
Utrecht B: Alex Klein en Heleen van ’t Speijker
Utrecht C: Arielle Dundas en Nickey Smits

Maastricht A: Caspar Kaiser en Eduardo Villamor Martinez
Maastricht B: Michelle Johnsson en David Caspers

Juryleden

Roel van Dongen (Bonaparte),  Anne Valkering
(Bonaparte), Anita Lichtendahl (Kalliope),
Susanne Kingma (Leiden), Simone van Elk (Leiden), Ralf Besselaar
(Maastricht), Bionda Merckens (SocRAtes), Valerie Schulte Nordholdt
(Utrecht), Fenna van Berkel (Utrecht)

Nederlandse Debatbond | Website | + berichten

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

1 reactie tot nu toe

HenkGeplaatst op2:01 pm - aug 3, 2012

Spannend! Groningen (en ook de andere Nederlanders natuurlijk) heel veel succes!

Reacties zijn gesloten.