EK Debatteren – Dag 0

doorNederlandse Debatbond

EK Debatteren – Dag 0

Eindelijk is het zo ver: het EK Debatteren 2012. Maandag zullen de eerste drie debatrondes plaats vinden, maar op zondag vindt altijd eerst de traditionele openingsceremonie plaats. De Nederlandse delegatie kwam aardig verspreid Belgrado binnen. Een aantal arriveerden op vrijdag of zaterdag om nog iets van de stad te zien voor we aan het toernooi beginnen, en sommigen kwamen pas in de nacht van zondag op maandag aan op Nikola Tesla Airport.

Alle debaters en juryleden zijn ondergebracht in het luisterrijke Hotel Srbija, een flink hotel met 18 verdiepingen iets buiten het centrum van Belgrado. Van buiten ziet het er, zoals de meeste gebouwen in Belgrado, niet zo geweldig uit, maar de kamers worden over het algemeen gewaardeerd door de Nederlanders. Van de aanwezigheid van een airconditioning unit in elke kamer werd gretig gebruik gemaakt, alhoewel de units niet in elke kamer leken te werken. Met een buitentemperatuur van tussen de 35 en 40 graden is het wel iets waar mensen heel blij van worden. De onafhankelijke juryleden pasten niet meer in het hotel en zitten in een ander hotel in de binnenstad, waar de SevenTwenty-redactie nog niet is geweest.

Toen vrijwel de gehele Nederlandse delegatie zijn intrek had genomen in de hotelkamers en de airconditioning flink aan het werk was gezet, was het tijd om in oude bussen te stappen die ons naar de locatie van de openingsceremonie zouden brengen. Deze vond plaats in een niet zo mooie wijk, waar men uit het niets als een filmset het grootste plein van Belgrado hadden nagebouwd. De gebouwen aan de zijkanten van het plein waren dus niet echt, het fontein in het midden van het plein was dat wel. Bij ontvangst werden de verhitte debaters getrakteerd op koud bier, wijn, fris of water, en dat zou de hele avond zo doorgaan. Vooral het ijskoude bier werd bijzonder gewaardeerd door velen.

Al snel stond er eten klaar, en met een ondergaande Servische zon op de achtergrond zat iedereen wel prima op het plein, het begon inmiddels al wat af te koelen. Rond half 11 begon de openingsceremonie, die vooral bestond uit toespraken van convenor Milan Vignjevic en een aantal belangrijke mensen uit Servië en sponsors. Iedereen sprak echter vrijwel alleen Servisch, en elke speech moest na afloop door een tolk nog eens in het Engels verteld worden. Dit laatste zorgde er (in combinatie met wat andere zaken, zoals het lage interesse-niveau van vrijwel iedereen) voor dat de meeste mensen ongestoord verder gingen met hun gesprekken en hun drankjes. Ook de SevenTwenty-redactie kan om deze reden helaas geen uitgebreid relaas van de ongetwijfeld vreselijk interessante toespraken bieden, waarvoor onze welgemeende excuses.

Langzaam maar zeker begon iedereen terug te keren naar de hotels, met de wake up call van 06:45 van maandagochtend in het achterhoofd. Daar aangekomen bleek er onder sommige mensen nogal wat paniek te zijn, aangezien het hotel nogal met een tekort aan elektriciteit kampte. Bij veel mensen deden de lichten en de airco het niet meer, bij anderen deed het licht het nog wel maar was de airconditioning uitgeschakeld. Waarschijnlijk was de generator niet helemaal berekend op 200 kamers waar de airconditioning op 19 graden was gezet. Ook bleken de douches in veel kamers geen warm water meer te geven, tot grote ontsteltenis van bepaalde mensen.

Moe maar voldaan zocht iedereen zijn bed op. Morgen gaat het eindelijk beginnen. De Nederlandse delegatie heeft er zin in.

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

5 Reacties tot nu toe

Daniël SpringerGeplaatst op7:04 pm - aug 6, 2012

Hey guys,

Ten eerste: heel veel succes aan iedereen in Belgrado
Ten tweede: zijn er geen redactieleden in NL die de stellingen even van Twitter kunnen plukken en live kunnen updaten? Ik vermoed dat alle achtergebleven ouders er wat moeilijk aan kunnen komen dan ik.

Wellicht ook een idee om bekende puntenaantallen even door te smsen/mailen/bellen naar NL na de derde ronde van de dag? Desnoods aan een niet-720 schrijver, dan komt het gewoon in de comments.

Nu is het toch lastig om de dag te volgen, en zoals jullie begrijpen heb ik ernstige EUDC-heimwee 🙂

D.

saskiaGeplaatst op8:50 pm - aug 6, 2012

Well-done! Eindelijk wat PR voor het Nederlandse team op het EK! En veel succes dit jaar !

Daniël SpringerGeplaatst op8:53 pm - aug 6, 2012

This just in: Michael & Jesse op 5, Adrian en Ruud op 4, Groningen A op 3, Marco en Karin op 6, Tomas & Danique op 6, Veroniek en Marlies op 3, Menno en Daan vermoedelijk 6

DaniqueGeplaatst op9:19 pm - aug 6, 2012

Ha allemaal,

Excuses voor de trage verslaggeving. Het internet is erg instabiel, zo kom ik momenteel niet op het mainframe van de site.

De stellingen waren:

R1: THBT parents should not send their children to private school
R2: THBT first nations people’s (e.g. aboriginals or native americans) who live in geographically distinct areas should be given complete autonomous self government.
R3: THBT the music industry should not facilitate the comebacks of artists who commit violent crimes.

Het is hier erg gezellig maar de extreme hitte begint iedereen al snel naar het hoofd te stijgen – vooral omdat er in een aantal kamers geen airconditioning is helaas. Dat laatste is wel echt een probleem, er zijn al gevallen bekend van mensen die debatten uit moesten lopen omdat ze niet goed werden, en ook juryleden lijken daardoor de debatten minder goed te volgen dan normaal. Het ontbijt was helaas bij de Nederlanders een bron van klachten (blijkbaar is ons brood van enorm hoge kwaliteit vergeleken met hier) maar de lunch met pizza kon op goedkeuring rekenen.

Het hotel is prima (als je airconditioning het doet, wat niet bij iedereen het geval is) en de sfeer zit er goed in! De Nederlanders zijn op dreef, aangezien er weinig ESL teams lijken te zijn die boven de 7 punten uitkomen – ook de Israeli’s zijn daarop geeindigd voor zover wij weten. Morgen gaan we weer fris en fruitig (vooral na de koude douches) aan de slag!

NickeyGeplaatst op9:33 pm - aug 6, 2012

Utrecht A: 6 punten
Utrecht B: 4 punten
Utrecht C: 4 punten

Reacties zijn gesloten.