EK Debatteren – Dag 0

doorBionda Merckens

EK Debatteren – Dag 0

Eindelijk is het zo ver: het EK Debatteren 2012. Maandag zullen de eerste drie debatrondes plaats vinden, maar op zondag vindt altijd eerst de traditionele openingsceremonie plaats. De Nederlandse delegatie kwam aardig verspreid Belgrado binnen. Een aantal arriveerden op vrijdag of zaterdag om nog iets van de stad te zien voor we aan het toernooi beginnen, en sommigen kwamen pas in de nacht van zondag op maandag aan op Nikola Tesla Airport.

Alle debaters en juryleden zijn ondergebracht in het luisterrijke Hotel Srbija, een flink hotel met 18 verdiepingen iets buiten het centrum van Belgrado. Van buiten ziet het er, zoals de meeste gebouwen in Belgrado, niet zo geweldig uit, maar de kamers worden over het algemeen gewaardeerd door de Nederlanders. Van de aanwezigheid van een airconditioning unit in elke kamer werd gretig gebruik gemaakt, alhoewel de units niet in elke kamer leken te werken. Met een buitentemperatuur van tussen de 35 en 40 graden is het wel iets waar mensen heel blij van worden. De onafhankelijke juryleden pasten niet meer in het hotel en zitten in een ander hotel in de binnenstad, waar de SevenTwenty-redactie nog niet is geweest.

Toen vrijwel de gehele Nederlandse delegatie zijn intrek had genomen in de hotelkamers en de airconditioning flink aan het werk was gezet, was het tijd om in oude bussen te stappen die ons naar de locatie van de openingsceremonie zouden brengen. Deze vond plaats in een niet zo mooie wijk, waar men uit het niets als een filmset het grootste plein van Belgrado hadden nagebouwd. De gebouwen aan de zijkanten van het plein waren dus niet echt, het fontein in het midden van het plein was dat wel. Bij ontvangst werden de verhitte debaters getrakteerd op koud bier, wijn, fris of water, en dat zou de hele avond zo doorgaan. Vooral het ijskoude bier werd bijzonder gewaardeerd door velen.

Al snel stond er eten klaar, en met een ondergaande Servische zon op de achtergrond zat iedereen wel prima op het plein, het begon inmiddels al wat af te koelen. Rond half 11 begon de openingsceremonie, die vooral bestond uit toespraken van convenor Milan Vignjevic en een aantal belangrijke mensen uit Servië en sponsors. Iedereen sprak echter vrijwel alleen Servisch, en elke speech moest na afloop door een tolk nog eens in het Engels verteld worden. Dit laatste zorgde er (in combinatie met wat andere zaken, zoals het lage interesse-niveau van vrijwel iedereen) voor dat de meeste mensen ongestoord verder gingen met hun gesprekken en hun drankjes. Ook de SevenTwenty-redactie kan om deze reden helaas geen uitgebreid relaas van de ongetwijfeld vreselijk interessante toespraken bieden, waarvoor onze welgemeende excuses.

Langzaam maar zeker begon iedereen terug te keren naar de hotels, met de wake up call van 06:45 van maandagochtend in het achterhoofd. Daar aangekomen bleek er onder sommige mensen nogal wat paniek te zijn, aangezien het hotel nogal met een tekort aan elektriciteit kampte. Bij veel mensen deden de lichten en de airco het niet meer, bij anderen deed het licht het nog wel maar was de airconditioning uitgeschakeld. Waarschijnlijk was de generator niet helemaal berekend op 200 kamers waar de airconditioning op 19 graden was gezet. Ook bleken de douches in veel kamers geen warm water meer te geven, tot grote ontsteltenis van bepaalde mensen.

Moe maar voldaan zocht iedereen zijn bed op. Morgen gaat het eindelijk beginnen. De Nederlandse delegatie heeft er zin in.

Facebook Twitter Linkedin Email
No TweetBacks yet. (Be the first to Tweet this post)

Over de auteur

Bionda Merckens subscriber