Wageningen Debating: Oprichter Lara Minnaard spreekt

doorNederlandse Debatbond

Wageningen Debating: Oprichter Lara Minnaard spreekt

Hoi Lara! Vertel eens wat over jezelf?

Ik woon ruim 2 jaar in Wageningen, waar ik komende juni mijn Bachelor Dierwetenschappen aan de universiteit hoop af te ronden. Tussendoor lees ik veel, anders dan de artikelen en boeken voor de studie en ben ik actief in wat commissies. Verder hou ik van reizen, maar als ik niet genoeg tijd heb, kan ik altijd terugvallen op het Zeeuwse landschap bij mijn ouders.

Je bent onlangs begonnen met Wageningen Debating. Tof! Hoe staat het daar mee?

Laten we zeggen, het vordert gestaag. Waar we in december nog met drie mensen een debat deden, hebben we inmiddels al een gedeeld team met Leiden gehad bij het Novice Tournament en komen we wekelijks met zo’n 6 tot 8 man bij elkaar. Ook gaan we met twee teams naar de Leiden Open en hopelijk het NK.

Daarnaast ben ik druk met de planning voor volgend jaar en om van Wageningen Debating een officiële vereniging te maken. Ook moet er binnen de universiteit nog een grote mentaliteitsverandering optreden. Mijn eerste bezoek leidde tot de oplossing dat als er niet genoeg werd gedaan aan debatteren, dat ik dan maar aan de betreffende leerstoelgroep moest gaan vertellen hoe het wél moet. Inmiddels is er gelukkig wel iets meer positieve reactie, met name in de hogere regionen bij het onderwijsinstituut.

Wageningen staat van oudsher toch wel bekend als linkse milieu-universiteit. Zijn de leden van Wageningen Debating vooral linkse eco-vriendelijke types of komt er ook wel eens een liberaal geluid voor?

Meer liberaal dan eco-vriendelijk eerlijk gezegd. Al kost het wel iets meer om mensen te overtuigen van de nut van debatteren aan de kant waar je het niet mee eens bent. Het is niet zozeer dat iedereen eco-vriendelijk is, in tegendeel zou ik bijna zeggen, het is alleen dat iedereen erg wetenschappelijk is ingesteld. Kortom zonder cijfers geen bewijs en geen bewijs is geen gelijk. Debatteren zonder bewijs krijgt dan als snel het label nutteloos. De grap is dat zodra mensen het door hebben, ze opeens gruwelijk enthousiast worden en alle wetenschappelijke eisen tijdelijk naast zich neerleggen.

In hoeverre denk je eigenlijk dat een politieke ‘bijsmaak’ nodig is voor een debatvereniging?

Niet. Ik zie debatteren in de eerste instantie als een perfecte manier om vaardigheden te verkrijgen, die later erg handig kunnen zijn. Dat politiek of in ieder geval het uiten van politieke overtuigingen verbonden wordt met debatteren in de maatschappij, heeft niet te maken met vanuit welk punt je gaat debatteren. Althans, dat is de insteek die ik in Wageningen wil nemen.

En wat zijn je langetermijnplannen met Wageningen Debating?

Ik zou al ongelooflijk blij zijn als er over drie jaar, wanneer ik klaar ben met studeren, een gezonde vereniging staat met enthousiaste leden. Bijkomend zou het geweldig zijn als op buitenlandse toernooien mensen de naam Wageningen daadwerkelijk wat zegt. Én een eigen toernooi staat ook nog in de planning, het WK (Wagenings Kampioenschap). Maar overenthousiasme is ook nog een mooie eigenschap van mij, maar dromen mag toch?

Dromen mag zeker! Dus wanneer kunnen we de eerste toernooiwinnaars van Wageningen Debating verwachten?

Daar durf ik geen uitspraak over te doen, maar sneller dan verwacht!

Hey even over die naam, he – is Wageningen Debating niet een beetje saai? Er zijn ook verenigingen met inspirerende namen als Kalliope, Trivium, Bonaparte, Cicero…

Dat mag misschien niet de meest hippe naam zijn, het is wel herkenbaar. In Wageningen houden we het graag simpel. Al moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat er wel suggesties zijn gekomen vanuit de Wageningse student. Vooralsnog blijft het Wageningen Debating, maar mocht je nog een leuke linke eco-vriendelijke suggestie hebben, laat maar weten!

En wat vind je eigenlijk van het debatwereldje?

Het blijft me verrassen, maar op een positieve manier. Daarnaast vind ik het geweldig om alle positieve reacties te horen op een nieuwe debatverening. Mensen herkennen je naam, of eigenlijk de naam van Wageningen, en zijn oprecht geïnteresseerd. Ook zijn debattoernooien heel gezellige excuzen om mensen te zien en een periodieke stedentrip te maken. Eigenlijk begin ik de ‘debatwereld’ meer en meer te waarderen nu ik er actief in ben.

Wij waarderen jou ook! Stel dat we een keertje langs willen komen, welke avond, waar, hoe laat?

Dinsdagavond 19:00h in het hoofdgebouw van de universiteit, Forum Droevendaalsesteeg, meestal zaal C408, maar het kan wisselen, dus check vantevoren even!

Gezellig – we komen zeker eens langs! En: als er een lezer is die een gaaf idee voor een naam heeft, reageer in de comments. 

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

1 reactie tot nu toe

Op Bezoek Bij… Wageningen Debating – Nederlandse DebatbondGeplaatst op8:09 am - apr 20, 2013

[…] zij doet er dan ook alles aan om Wageningen op de kaart te zetten. Meer hier over is te lezen in dit […]

Reacties zijn gesloten.