Natuurlijk, de snobistische WK-winnaars onder u halen hun neus er voor op. Maar voor de rest van debatminnend Nederland is het dé uitgelezen kans om onder gelijken eens van gedachten te wisselen: het NK voor Young Professionals, afgelopen vrijdag te Den Bosch georganiseerd door de DebatAcademie van Gijs Weenink. Twintig teams van young professionals dingen het onder toeziend oog van hoofdsponsor Essent/RWE mee naar de titel.
Het NKYP is met de heersende debatcultuur meegegaan en wordt tegenwoordig in een aangepast BP-format georganiseerd. Het enige verschil zijn de spreektijden: die duren drie minuten in plaats van vijf of zeven minuten.
Wat het NKYP anders maakt dan alle andere toernooien, is het deelnemersveld: dit zijn allmaal ‘young professionals’ van tussen de 25 en 35 – allemaal hemelbestormende toptalenten die het in de toekomst allemaal gaan maken, maar die nog nooit naar een debattoernooi gegaan zijn.
En dat is wel eens verfrissend: onder deze stevige doeners en denkers kwamen we geen enkele debater tegen die het een goed idee vond om het hele werk van Immanuel Kant er uit te spuwen, niemand die op het idee kwam om de voors en tegen van virtue ethics los te laten op een te zeer plaats- en tijdsgebonden actordebat en niemand die een uitgebreide cost-benefit-analysis achter een Rawlsiaanse veil of ignorance maakte.
Nee, in plaats daarvan kwamen we praktische stellingen tegen waar een young professional het met mensen die de krant lezen over kan hebben, zoals ‘gezond leven moet beloond worden door een lagere zorgpremie’, ‘Nederland moet het aantal windmolens verdubbelen’ en, in de finale ‘We moeten bezuinigen op overheidssubsidies voor duurzaamheid’.
Dit praktische deelnemersveld maakt ook dat de debatstijl anders is: hier wordt niet gejureerd op de oersaaie matter grab die tegenwoordig usance is, maar op wat gewone, hoogopgeleide mensen in het gewone leven overtuigend vinden.
Gezien die context is het toch goed te noemen dat een aantal ervaren debaters de finale haalden: Bart Doorn en Veroniek van Praag namens ING/UMCG en Kido Koenig en Daniël Schut namens Cap Gemini (plus flexibele schil). De finale werd uiteindelijk niet door hen gewonnen: die eer ging naar Andor Admiraal en Alexander Scholtes van Next Door Digital.
Achteraf onstond tussen Veroniek en de organisator nog een gesprek. De Debatbond heeft natuurlijk de NKYP-titel niet erkend als officiële titel. En eigenlijk is dat jammer: beroepsdebaters onder de bond zouden wel eens wat breder kunnen kijken dan hun syllabus ‘morele en politieke filosofie’ en young professionals zouden wel eens wat vaker en indringender het argumentatieve vuur aan de verbale schenen gelegd mogen worden.
En eigenlijk is dat een goede reden om volgend jaar vooral mee te doen, mits u aan de criteria van young professional voldoet: het is goed voor uw netwerk, u leert er een ándere manier van mensen overtuigen en u kunt testen hoe uw verbale acrobatiek landt bij een publiek van intelligente, hoogopgeleide debatleken.
De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.
Over de auteur