Live: Het NK Debatteren 2013

doorMascha Bloemer

Live: Het NK Debatteren 2013

Teamtab
Sprekerstab

WINNAARS: Daniel Schut (Bonaparte) en Lucien de Bruin (EDS).

Voor overige uitslagen scroll naar beneden.

Vandaag, zaterdag 20 april, is het zover: het NK Debatteren 2013. Niet alleen is dit het laatste NK ooit in AP, het is ook nog eens zeer milieuvriendelijk, inclusief vegetarisch eten. Bovendien viert Bonaparte dit jaar haar derde lustrum. Dit jaar wordt het NK gehouden in Amsterdam, op het Amsterdams Lyceum. De registratie start al om 8:30 uur en er is een strakke registratiedeadline. Als Bonaparte dit NK net zo op tijd kan runnen als het afgelopen BDT, dan hoeven we niet tot diep in de nacht door te debatteren. Vijf voorrondes, kwartfinales, halve finales en finales op een dag is immers niet niks. Ondanks alle OV-perikelen (er zijn uitgerekend dit weekend werkzaamheden rond Schiphol) ziet het er naar uit dat we op tijd kunnen beginnen. Als iedereen onder het genot van een kop koffie wakker is geworden is het tijd voor de aankondigingen. Let the games begin!

De hashtag voor dit NK is #nkdebatteren2013

[twitter-feed mode=”hashtag” hashtag=”nkdebatteren2013″]

Na de broodnodige mededelingen inclusief oefening met Romeinse cijfers volgt een sprekersinstructie. Na een introductiepraatje door Julien Spliet wordt het AP-format uitgelegd door Julien en Micha. Hierna is het de beurt aan Tomas Beerthuis voor de jurybriefing.

Het is tijd voor de bekendmaking van de indeling van de kamers en de aankondiging van de motie.

De motie voor ronde 1 luidt: DK verbiedt schoonheidswedstrijden.

Na een spannend debat is het tijd voor ronde 2. De motie van ronde 2 luidt: DK schaft in alle democratische landen waar een militaire dienstplicht bestaat alle uitzonderingen op die dienstplicht op basis van geloofsovertuiginbg, geslacht of seksuele voorkeur af.

Als de tweede ronde is afgelopen geniet iedereen van de lunch. Hierna wordt de derde ronde aangekondigd, tevens de laatste ronde met feedback. Na de aankondiging van de break kunnen de deelnemers feedback van de jury vragen over ronde 4 en 5.

De stelling voor ronde 3 luidt: DK schaft de verjaringstermijn van misdrijven af.

Het is tijd voor de eerste gesloten ronde. De motie voor ronde 4: DK vernietigt met militaire actie het atoomprogramma van Noord-Korea.

Na deze gesloten ronde is het wachten totdat alle juryleden uit hun kamers komen. Ronde 5 heeft een infoslide:
De Griekse staatsschuld is 350 mld
50% is houdbaar, volgens EU-normen
Rijke Grieken bezitten samen 600 mld

DK lost de Griekse staatsschuld af tot houdbare Europese normen door een eenmalige vermogensheffing op de rijken.

Na deze laatste gesloten ronde is het tijd voor de break. Er zal geen aparte novicefinale zijn, wel een prijs voor de beste Novicespreker.

Allereerst nog een aantal toernooiaankondigingen, zoals het NK Beleidsdebatteren, de RA Open, DAPDI, KDT, het Eloquentiatoernooi (inclusief het derde Bonapartiaanse lustrum) en de MACE.

Daarna volgt de aankondiging van de break naar de kwartfinales.

1. Erasmus DL
2. Leiden F
3. Leiden B
4. Erasmus JD
5. Leiden C
6. Leiden A
7. UDS D
8. Bonaparte A

Infoslide: Oudere werknemers zijn in crisis te duur, structurele salarisverlaging door werkgevers is nodig. Er moet onderhandeling plaatsvinden tussen werkgever en werknemer versus de vakbonden in het CAO-overleg.

Stelling kwartfinales: DK, zijnde de Nederlandse vakbonden, gaat akkoord met een structurele salarisverlaging voor oudere werknemers.

Na deze ronde wordt er gedineerd in een van de lokalen van het Amsterdams Lyceum. Het eten is wederom milieuvriendelijk, tot en met het houten bestek en bekertjes met je naam er op aan toe.

Iedereen begeeft zich na een heerlijke maaltijd weer richting de aula voor de aankondiging van de break naar de halve finales. De break luidt als volgt:

Kwartfinale 1 (Bonaparte A en Erasmus DL): Erasmus DL
Kwartfinale 2 (Leiden F en UDS D): Leiden F
Kwartfinale 3 (Leiden A en Leiden B): Leiden B
Kwartfinale 4 (Erasmus JD, Leiden C): Erasmus JD

Na deze halve finales zal iedereen zich naar de finalelocatie (De Vondelkerk) begeven, met mooi weer door het prachtige Vondelpark.

Halve finale 1: Erasmus DL in de propositie en Erasmus JD in oppositie.
Halve finale 2: Leiden F in de propositie en Leiden B in de oppositie.

Halve finalemotie met infoslide.
Nu is er een tweede kans voor zware criminelen. Oude persoonlijke informatie wordt gewist, ze krijgen een nieuwe naam en soms ook een nieuw uiterlijk met behulp van plastische chirurgie.

Motie: DK geeft iedere burger indien zij dat wensen een tweede kans.

Uiteindelijk worden de halve finales gewonnen door Leiden B en Erasmus DL.
De finale wordt gehouden in de Vondelkerk. Voordat de finale begint vindt er nog een Lagerhuisdebat plaats met als stelling: de Koning moet meer macht krijgen. Dit levert een grappig en interactief debat op.

De finalestelling luidt: DK installeert naar een militaire interventie waarbij een dictatuur wordt omvergeworpen een zo goed mogelijke nieuwe dictator
Erasmus DL staat in de propositie, met Daniel Schut als eerste spreker en Lucien de Bruin als tweede spreker.
Leiden B staat in de oppositie, met Senna Maatoug als eerste spreker en Devin van den Berg als tweede spreker.

Na afloop van de finale begeeft iedereen zich naar cafe Zouk voor een drankje en de uitslag. Als het juryteam dan eindelijk binnen komt moet de einduitslag nog heel even op zich wachten. Allereerst worden de mensen die mee hebben geholpen om het NK 2013 mogelijk te maken voorzien van een bedankje.
Lennart van Laake van de LDU mag zich Beste Novicespreker noemen en gaat er met een beker vandoor.

De top 5 Beste Sprekers:

1. Lucien de Bruin
2. Daniel Schut
3. Rob Honig
4. Senna Maatoug
5. Daniel Springer

Uiteindelijk wordt bekend gemaakt dat Daniel Schut en Lucien de Bruin van Erasmus DL zich Nederlands Kampioenen Debatteren 2013 mogen noemen. Gefeliciteerd!

Mascha Bloemer

Mascha is een alumnus van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Zij was redacteur van SevenTwenty (2012-2013) waarna ze in 2013-2015 de rol van hoofdredacteur op zich pakte.

Over de auteur

Mascha Bloemer administrator

Mascha is een alumnus van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Zij was redacteur van SevenTwenty (2012-2013) waarna ze in 2013-2015 de rol van hoofdredacteur op zich pakte.

4 Reacties tot nu toe

EvelineGeplaatst op1:50 pm - apr 20, 2013

Waar vind ik uitslagen?

  Mascha BloemerGeplaatst op4:11 pm - apr 20, 2013

  Hoi Eveline, de uitslagen worden na afloop van het toernooi bekend gemaakt, meestal de dag er na. De tab (excelbestand met uitslagen) zal dan hier in dit bericht komen te staan en daarnaast via Facebook en Twitter terug te vinden zijn onder de hashtag #nkdebatteren2013.

   EvelineGeplaatst op6:33 pm - apr 20, 2013

   OK, bedankt. Ik had gehoopt het min of meer zo te kunnen volgen. Ik hoor het nu wel via sms.

    Mascha BloemerGeplaatst op6:34 pm - apr 20, 2013

    Met de tab bedoelde ik uiteraard de uitslagen van de voorrondes. Uitslagen van wie er door gaan naar de kwartfinales en verder staan gewoon hier, inclusief natuurlijk de winnaars van het toernooi.

Reacties zijn gesloten.