Opinie: Een seizoensopener voor de héle debatgemeenschap

doorNederlandse Debatbond

Opinie: Een seizoensopener voor de héle debatgemeenschap

Maak van de “Masters” een “Novice-Masters”

Een gastbijdrage van: Daan Welling

Samen met het NK is de Nederlandse DebatMasters hét vlaggenschip van Nederland debatland. Een gemoedelijk toernooi op een prachtige locatie waarmee het Nederlandse debatseizoen officieel word afgetrapt. Maar niet zonder controverse – in het verleden ging deze controverse over de selectiecriteria en de organisatie. Maar misschien is het nu tijd om een fundamenteler punt ter discussie te stellen: wie doen er mee met de Masters en met welk doel? Met een steeds drukkere internationale debatkalender en al (te) veel bestaande lof voor Nederlandse topdebaters geloof ik dat een Masters in andere opzet meer kan bijdragen aan zowel de gemeenschap als qua PR-mogelijkheden. Vandaar dat ik graag zou zien dat de Masters een “novice-Masterstoernooi” wordt.

Hiermee bedoel ik het volgende: de beste debaters van Nederlands (volgens de NDR, of een andere selectiemethode) nemen deel aan een ééndaags toernooi, maar dan samen met een beginnende spreker. Een beginnende spreker kunnen we definiëren als iemand die in zijn of haar eerste debatjaar zit, of iemand die nog nooit de break op een toernooi gehaald heeft. Dit kan in zowel AP als BP, al kunnen er met BP makkelijker meer mensen meedoen.

Is er behoefte aan nog een toernooi voor topdebaters?

Laten we eerlijk zijn: bijna elk toernooi is een toernooi voor topdebaters. De mensen die op de Masters spreken, debatteren ook al tegen elkaar in finalerondes op bijna alle andere toernooien in de laatste twee jaar. Daar komt nog bij dat aan het einde van het jaar tegenwoordig ook de Mace word georganiseerd waarbij verenigingen hun topdebaters afvaardigen. Beginnend talent en de pers heeft meer dan voldoende mogelijkheden om toppers aan het werk te zien; bovendien komt dat ándere vlaggenschip van de Debatbond, het NK, prestigieuzer over bij de leek en trekt dus meer aandacht. Iedereen kan ook aan dat toernooi meedoen, wat leuker is voor de ware debatenthousiast. Om deze reden zocht de vorige Bondsraad dan ook naar andere manieren om de Masters onder de aandacht te brengen, onder andere door de onderwerpen voor debat vooraf bekend te maken..

 

Mijn voorstel doet geen afbreuk aan de promotie van het debatteren aan de buitenwacht. Nog steeds kunnen geïnteresseerden en beginnende debaters komen kijken naar boeiende debatten. Beginnende debaters hebben zelfs een grotere drijfveer, want zij kunnen meedoen. Ook kun je nog steeds debatten aan vooraf bekend te maken thema’s koppelen. En omdat de Masters verre van uniek zijn in het aantrekken van topdebaters, is er niet echt van een uniek voordeel te spreken. Dat biedt mijn voorstel wel.

 

Maar er kleven wel nadelen aan de Masters. Dit toernooi kost geld, wat alle verenigingen via contributie aan de Bond betalen. En dit toernooi kost tijd: je kunt een dag niet studeren en moet een treinkaartje kopen naar Breukelen. Geld en tijd die je maar één keer kan besteden, waardoor je misschien minder snel naar een ander toernooi gaat. Daarom moeten we goed nadenken over de toegevoegde waarde van de Masters. In zijn huidige vorm mist deze volgens mij. In een andere opzet halen we veel meer uit de potentie van de Masters.

 

Buddyen is een prachtige manier voor het enthousiasmeren en opleiden van debattalent

Vorig jaar is op initiatief van Micha Beekman in Amsterdam het Buddytoernooi georganiseerd. Hoewel ik er zelf helaas niet bij kon zijn, was het volgens veel Leidse beginners die wel gingen een prachtig toernooi. Ze vonden het zelfs zo mooi dat het voor Leiden de inspiratie was om een officiële regel in te stellen: Ervaren leden moeten één keer per jaar met een onervaren lid op een toernooi spreken. Ook andere verenigingen hebben in het verleden officieus bepaalde toernooien als ‘pro-am’ of ‘buddy’-toernooien aangemerkt. En terecht: Buddyen is een van de beste en leukste manieren om debattalent te onderhouden.
Als jonge debater kijk je op naar de ervaren leden in je vereniging, die prachtige speeches kunnen geven. Het is in het begin lastig om ook zo goed te worden. Het is dan ook een geweldige (leer)ervaring om enkele debatten met ervaren sprekers mee te mogen maken. Je geeft goede speeches en gaat met sprongen vooruit. En als je ergens goed in wordt, dan is het een stuk leuker om daar actief mee door te gaan.

En het is dan natuurlijk nog mooier wanneer je mag buddyen op een prachtlocatie als Nijenrode, waar een grote groep debaters en geïnteresseerde toeschouwers je kunsten kunnen bewonderen.
Omdat de voortgang van verenigingen gebaat is bij enthousiaste leden en bij het doorgeven van kennis aan nieuwe generaties, is een buddytoernooi een absolute aanrader. Het biedt bovendien meer voordelen dan het zoveelste toernooi voor topdebaters. Het is daarom zeer belangrijk dat verenigingen in Nederland een nog betere Masters willen neerzetten, en voor dit voorstel lobbyen op de Bondsraad.

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

1 reactie tot nu toe

Bas TönissenGeplaatst op1:39 pm - mei 13, 2013

Daan, wat een goed idee.

Ik heb dit jaar het buddytoernooi echt in de toernooiagenda gemist. Vorig jaar, toen Roosevelt Debating Society nog in de kinderschoenen stond, heeft de toegankelijkheidsfactor van dat toernooi ontzettend bijgedragen aan de opmars van de vereniging. Veel beginnende sprekers vinden een toernooi, zo vroeg in hun debatcarrière, toch nog ‘eng’. Met een buddy meegaan kan al heel veel helpen: weten dat alle ‘enge’ debaters dat ook doen maakt het helemaal toegankelijk. Ik denk dat iedereen die ooit geprobeerd heeft beginnende debaters te trainen kan beamen dat het zo snel mogelijk doen van een toernooi een van de belangrijkste dingen is die je novices aan je vereniging binden.

Ik deel je gevoelens over de Masters, zeker nu we ook de Mace hebben (die, in tegenstelling tot de Masters, wél in BP is, en daarmee dus ook hetgene meet waar de topdebaters de rest van het jaar ook mee bezig zijn). Ik denk dat het prestige dat nog steeds aan de Masters hangt, veel beter op zijn plaats is als het gebruikt wordt om novices een onvergetelijk eerste toernooi op Nyenrode te geven.

Reacties zijn gesloten.