Het NK scholieren, de finale

doorNederlandse Debatbond

Het NK scholieren, de finale

Op zaterdag 11 januari vertrekt zo’n 150 leerlingen met het bed op de nek naar Leiden. 30 scholen strijden vandaag in de laatste etappe voor de titel Nederlands Kampioen. In vier rondes WSDC format nemen de scholen het tegen elkaar op over twee reeds bekende en twee in promptu stellingen. De beste twee staan ’s middags in de stadsgehoorzaal tegenover elkaar.

De stelling voor de eerste ronde is de vooraf bekend gemaakte stelling: De politie moet niet ingrijpen bij geïsoleerd geweld tussen hooligans.

Voor de tweede ronde staat de improvisatie stelling: De overheid moet ingrijpende genetische veranderingen bij menselijke embryo’s wettelijk toestaan.

Na een lunch om bij te komen gaan we door naar de reeds bekende stelling: Asielzoekers in Nederland moeten tijdens hun procedure afgescheiden blijven van de samenleving.

De vierde ronde is op basis van powerranking waardoor er verborgen halve finales plaatsvinden. De scholieren praten over de stelling: De overheid moet alleen geloofsneutrale scholen bekostigen.

Daarna begeeft debatterend Nederland zich en masse naar de Stadsgehoorzaal, Aalmarktzaal om de finale tussen het Utrechts Stedelijk Gymnasium en het St. Ignatiusgymnasium te zien. Een spetterend debat gaat over de stelling: Zodra de generatie die WO II heeft meegemaakt is overleden, zijn 4 en 5 mei achterhaald. Dat geeft uiteindelijk de winnaars van het toernooi en de school die zich een heel jaar Nederlands Kampioen mag noemen: het Utrechts Stedelijk Gymnasium!

Nederlandse Debatbond | Website | + berichten

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

3 Reacties tot nu toe

Bas TönissenGeplaatst op1:25 pm - jan 12, 2014

Vergeet vooral ook de beste spreker niet: Simon Toussaint, ook van het USG. Gefeliciteerd!

Bas TönissenGeplaatst op4:04 pm - jan 12, 2014

De volledige tab is nu online:
http://tinyurl.com/finale2014

SimonGeplaatst op2:58 pm - jan 16, 2014

Misschien inderdaad wel leuk om te vermelden, gegeven dat deze ‘Simon’ een ‘redacteur’ bij ‘SevenTwenty’ is.

Reacties zijn gesloten.