Het Eloquentia Toernooi 2014

doorMascha Bloemer

Het Eloquentia Toernooi 2014

Vandaag is het zover: Bonaparte organiseer het jaarlijkse Eloquentia Toernooi. Hier leert men niet alleen inhoudelijk, maar ook overtuigend te spreken. Daar wordt vanzelfsprekend meer op gelet dan bij andere toernooien. Gelukkig gaat overtuiging niet ten koste van de inhoud, maar het is goed om te zien dat in het dagelijks leven er ook andere factoren zijn die mensen overtuigen.

Het Eloquentia Toernooi is een Iron Man toernooi, wat betekent dat iedere spreker individueel spreekt tegen een andere spreker. Er wordt door beide kanten geopend met een inleidende speech van drie minuten, waarin de eerste argumenten uiteen worden gezet. Daarna volgt een extensie van twee minuten aan beide kanten. Als laatste wordt er in een minuut een conclusie gegeven. De jury mag mee schrijven, maar zal dit vaak ook niet doen. Presentatie is ten slotte ook belangrijk. Er zijn vijf voorrondes en twee poules. Dat betekent dat voor iedere ronde twee verschillende stellingen worden gegeven.

Voor dit toernooi hoef je gelukkig niet vroeg je bed uit, het begint namelijk om 13.00 uur in Het Gespuis in onze hoofdstad. Naast de vele enthousiaste Bonapartianen zijn er ook debaters en juryleden uit steden als Leiden en Middelburg aanwezig.

De eerste stellingen zijn inmiddels bekend. Een A staat voor poule A, een B voor poule B.

Voorronde 1:
A. Vaderschaps- en moederschapsverlof moeten gelijk zijn.
B. De basisbeurs voor studenten moet terugkeren

Voorronde 2:
A. Grote banken moeten gesplitst worden
B. Polderjihadi’s moeten vervolgd worden

Voorronde 3:
A. Liever meer studiefinanciering dan een ov-studentenkaart
B. De staat moet het monopolie op prostitutie krijgen

Voorronde 4:
A. Er moet een Europees leger komen
B. Nederland moet een maximumsalaris krijgen

Voorronde 5:
A. De P van pedofilie moet toegevoegd worden aan de LHBT (lesbienne, homo, biseksueel, transgender) beweging.
B. Vrouwen boven de veertig mogen geen kinderen krijgen.

Na de voorrondes was het tijd voor het avondeten. Door naar de halve finales waren Gigi Gil (Leiden), Josse van Proosdij (Bonaparte), Harriet Bergman en Marloes Boere. De stellingen: het Nederlandse volk moet de bondscoach kunnen kiezen en Een zeer hoge erfbelasting is rechtvaardig.

Uiteindelijk waren het Gigi en Josse die door gingen naar de finale. De stelling luidde: Greenpeace moet verboden worden. Over de uitslag wordt door het publiek gestemd. Zij moeten immers overtuigd worden!

Na stemming bleek dat Josse er met de winst vandoor ging. Gefeliciteerd!

De redactie probeert deze pagina zo up to date mogelijk te houden. Benader ons vooral als je aanvullende informatie hebt!

Mascha Bloemer

Mascha is een alumnus van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Zij was redacteur van SevenTwenty (2012-2013) waarna ze in 2013-2015 de rol van hoofdredacteur op zich pakte.

Over de auteur

Mascha Bloemer administrator

Mascha is een alumnus van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Zij was redacteur van SevenTwenty (2012-2013) waarna ze in 2013-2015 de rol van hoofdredacteur op zich pakte.