Debatteren er scholieren in het noorden?

doorMascha Bloemer

Debatteren er scholieren in het noorden?

Door Joost Kooiman

‘Er woont echt niemand ten noorden van Almere,’ ‘ik versta niks van die Groningers.’ De vooroordelen over het noorden vliegen door de lucht wanneer de niet-Groningers uit het CA-team in de hoofdstad van het noorden zijn aangekomen. Maar tot hun verbazing en vreugde wordt ook in dit deel van het land volop gedebatteerd door scholieren. Tegen de veertig van hen kwamen op zaterdag 15 november bij elkaar op het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen om te strijden op de tweede editie van het Noord-Nederlands Scholieren Kampioenschap (NNSK) debatteren.

Aan dit toernooi gaat een geschiedenis van ongeveer anderhalf jaar vooraf. Anderhalf jaar geleden is Kalliope namelijk gestart met een project om het debat onder scholieren in de noordelijke drie provincies te stimuleren onder de naam ‘Noord-Nederlands Scholierendebat’. Veel scholieren hadden namelijk niet de mogelijkheid zich te ontwikkelen in het debatteren vanwege ontbrekende kennis en door het gebrek aan debatactiviteiten in het noorden van het land. Hulp bij het opzetten van debatclubs, trainingen en een overzichtskalender op facebook waren de eerste stappen in het ontwikkelen van het noordelijk debat. Verder organiseerden we vorig jaar voor het eerst het NNSK met als winnaars het Parcival college uit Groningen.

Dit jaar vond het kampioenschap voor de tweede keer plaats. Het kan liggen aan het feit dat de landelijke Sinterklaasintocht dit jaar niet in Groningen werd georganiseerd, aan de toegenomen naamsbekendheid van het toernooi of aan een combinatie van factoren, maar het deelnemersaantal was verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Na voorrondes over de van tevoren bekend gemaakte stellingen ‘Er moet een referendum worden gehouden in Groningen over het toelaten van verdere gasboringen’ en ‘Er moeten aparte scholen komen voor LGBT-jongeren ( = Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender)’ en de improvisatiestelling ‘Medisch ingrijpende beslissingen over kinderen moeten gemaakt worden door dokters, niet door de ouders’ wachtten de deelnemers in spanning en onder het genot van de nodige kruidnoten de bekendmaking van de halve finalisten af. In de tussentijd enthousiasmeerde DCA Devin van den Berg met succes de deelnemers voor (inter)nationale debatactiviteiten voor scholieren. Na de halve finales over de stelling ‘De Rooms-katholieke kerk moet al haar functies openstellen voor vrouwen,’ gingen teams van het Wessel Gansfort college en het Willem Lodewijk Gymnasium (WLG) door naar de finale. Daar bleek dat het team van het WLG de thuiswedstrijd (omdat het op die school plaatsvond was er een hoge opkomst onder hun leerlingen) over de stelling ‘Na de veroordeling van zware misdadigers moet hun volledige naam en foto gepubliceerd worden’ gewonnen had. Toch gingen de verliezend finalisten niet met lege handen naar huis, want Pieter van der Veere werd gekroond tot beste spreker van het toernooi en teampartner Jelte Vegelin was tweede spreker.

Na afloop van de dag kan geconcludeerd worden dat het debat in het noorden van het land meer dan ooit leeft. De sfeer was goed, de debaters gunden elkaar de overwinning en waren leergierig op zoek naar feedback. Het CA-team, bestaande uit Jeroen Claassens, Lisa Schallenberg, Emma Lucas, Devin van den Berg en Joost Kooiman kon beschikken over een grote en goede groep juryleden. Die voorzagen met plezier in de vraag naar feedback van de enthousiaste debaters. Ook de organisatie verliep soepel en op tijd (dank voor alle vrijwilligers), dus alle omstandigheden zijn aanwezig om volgend jaar nog meer scholieren in Groningen te verwelkomen!

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het Noord-Nederlands Scholierendebat? Ga dan naar facebook.com/scholierendebat.

Mascha Bloemer
ASDV Bonaparte | + berichten

Mascha is een alumnus van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Zij was redacteur van SevenTwenty (2012-2013) waarna ze in 2013-2015 de rol van hoofdredacteur op zich pakte.

Over de auteur

Mascha Bloemer administrator

Mascha is een alumnus van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Zij was redacteur van SevenTwenty (2012-2013) waarna ze in 2013-2015 de rol van hoofdredacteur op zich pakte.