Het NK Debatteren 2015: winst voor Leiden

doorMascha Bloemer

Het NK Debatteren 2015: winst voor Leiden

De tab: Tab NK Debatteren 2015

Winnaars: Devin van den Berg en Menno Schellekens (team Devin en Menno, Leiden Debating Union)

Beste spreker: Luciën de Bruin (Erasmus Debating Society, 322 punten)

Door Céleste van der Togt

Afgelopen zaterdag 11 April werd het NK Debatteren gehouden in het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Trivium was de organiserende vereniging en al om acht uur ’s ochtends waren de eerste vrijwilligers bezig om er een succes van te maken. Rond 9 uur opende de inschrijving en langzaam stroomden de deelnemers en juryleden binnen. Sommigen hadden gecrasht in Nijmegen en hoefden niet ver, leden van onder andere GDS Kalliope en de Erasmus Debating Society moesten toch een flink eind reizen. Voor de novices hield DCA Roel Becker in de wachttijd tot de opening een korte cursus. Rond half elf werd het NK officieel geopend. Helaas later dan gepland, want er waren wat technische problemen met de beamer. Dit zorgde ervoor dat de CA Alex Klein de eerste ronde alle kamerindelingen voor moest lezen, waarbij sommige creatieve teamnamen voor een hoop gegniffel zorgden.

Het eerste debat met als stelling ‘DK handhaaft Odysseus-contracten’ kon van start gaan. Een Odysseus-contract werd gedefinieerd als contract dat je met je toekomstige zelf aanging, om consequenties vast te leggen als je je doel niet had bereikt. Na deze ronde was er een heerlijke vegetarische lunch voor alle debaters en juryleden. Hierna was er tijd voor de tweede ronde: ‘DK betreurt het einde van seculiere dictaturen in het Midden-Oosten.’ Na een korte pauze volgde snel de derde ronde: ‘DK voert één gemeenschappelijke kieslijst voor het Europees Parlement in.’ Na deze ronde konden de deelnemers genieten van zelfgemaakte Trivium- en NK-cakes, om zo energie te krijgen voor de vierde en laatste ronde met de stelling: ‘DK is voorstander van campagnes die vrouwen adviseren hoe zij het risico op hun verkrachting zelf kunnen verkleinen.’ Door het CA-team werden er wat voorbeeldposters getoond en werd er kort uitgelegd wat voor campagnes er bedoeld werden. Dit was een gesloten ronde, wat inhoudt dat resultaten nog niet direct bekend werden gemaakt. Daardoor konden de deelnemers gelijk na de ronde al dineren. Op het menu stond vegetarische andijviestamppot of pastasalade. Mocht je wel vlees willen eten bij het diner, dan moest je dat op je inschrijfformulier aangeven. Dit zodat je er bewust over na ging denken of je vlees eten deze dag wel nodig vond.

Na het avondeten was het tijd voor de break. Door naar de halve finales waren: Gloria Sine Victoria, GDS de Tegenpartij, Lucy en Darya, Nee Wieger Foei Wieger, When I’m 64, Unbearable Friends, Devin en Menno en als eerste geëindigd Erasmus A. Door naar de novicefinale waren White guys finish last, Willibrord C, Spatha 101 en He can’t help it he’s born this way. De Novicefinale vond plaats in de aula. De halve finales waren als volgt verdeeld: in halve finale A debatteerden Gloria Sine Victoria in OG, When I’m 64 in OO, Erasmus A in CG en Nee Wieger Foei Wieger in CO. In halve finale B debatteerden GDS De Tegenpartij in OG, Lucy en Darya in OO, Devin en Menno in CG en Unbearable Friends in CO. De stelling van de halve finales ging over het instellen van een cordon sanitaire voor politici en media voor extremistische partijen.

 Het winnende team van de novicefinale werd snel erna bekend gemaakt, omdat sommige van de teams snel de trein moesten halen. Het winnende team was Willibrord C, met als sprekers Joas Bakker en Niels Buijssen. Door naar de finale waren van halve finale A Gloria Sine Victoria en When I’m 64 en van halve finale B Devin en Menno en Lucy en Darya.

In de finale werd gedebatteerd over de stelling ‘DK betreurt de ontzuiling in Nederland’ met in OG When I’m 64, in OO Devin en Menno, in CG Gloria Sine Victoria en in CO Lucy en Darya. Na de finale verplaatste iedereen zich richting Café de Fiets, waar de winnaars bekend werden gemaakt. De beste spreker van het toernooi was Luciën de Bruin met een totaal aantal sprekerspunten van 322. De nieuwe Nederlands Kampioenen zijn Devin en Menno, met als sprekers Devin van den Berg en Menno Schellekens!

Wij van de organiserende debatvereniging Trivium kijken terug op een geslaagde dag en hebben met veel plezier het NK georganiseerd dit jaar. Daarbij willen we natuurlijk alle winnaars heel hartelijk feliciteren!

Mascha Bloemer

Mascha is een alumnus van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Zij was redacteur van SevenTwenty (2012-2013) waarna ze in 2013-2015 de rol van hoofdredacteur op zich pakte.

Over de auteur

Mascha Bloemer administrator

Mascha is een alumnus van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Zij was redacteur van SevenTwenty (2012-2013) waarna ze in 2013-2015 de rol van hoofdredacteur op zich pakte.