Preview EUDC 2018 Novi Sad

doorNederlandse Debatbond

Preview EUDC 2018 Novi Sad

Written by Jelte Schievels

Over slechts twee dagen komen debaters uit heel Europa samen in het Servische Novi Sad voor het grootste studentenevenement van het continent: de European Universities Debating Championships (EUDC, ook vaak ‘Euros’ genoemd). Onder deze teams bevinden zich ook aardig wat Nederlanders dit jaar. Tijd voor SevenTwenty om de balans op te maken: wat is EUDC precies (handig voor vrienden en familie), wie zijn de Nederlandse teams, en wat kunnen jullie de rest van het toernooi van SevenTwenty verwachten?

Wat is EUDC?

Simpel gezegd is EUDC het EK studentendebatteren. Studenten van alle universiteiten in Europa, en sommige zelfs net buiten Europa, kunnen meedoen. Traditionele grootmachten zijn de Britse universiteiten zoals Oxford en Cambridge en het Schotse Glasgow. De laatste jaren behalen universiteiten uit lenen die niet Engels als voertaal hebben echter ook steeds meer finaleplaatsen. Het Israëlische Tel Aviv is al jaren erg succesvol, net als het Servische Belgrado en ons eigen Leiden.

Ongeveer 220 teams doen mee aan EUDC. Sommige universiteiten sturen één team, andere soms wel vijf. Het evenement telt in totaal vijf dagen. De eerste drie dagen bestaan uit negen inrounds, rondes waar iedereen aan meedoet. Na die negen rondes wordt de balans opgemaakt en kunnen teams breaken, oftewel doorgaan naar de outrounds (finalerondes). Dit kan in twee categorieën (volgt u het nog?): Open en English as Second Language (ESL). Klinkt allemaal weer heel ingewikkeld maar in principe is het erg simpel. Elk team doet mee aan Open, alleen teams met twee sprekers die allebei niet Engels als voertaal hebben doen mee als ESL (en de Nederlanders dus ook).

Wie zijn de Nederlanders?

Dit zijn de Nederlandse teams die meedoen:

Bonaparte Amsterdam A: Marike Breed en Tom Pouw
Bonaparte Amsterdam B: Lana Moss en Zeno Glastra van Loon
Bonaparte Amsterdam C: Britt van Lochem en Ezra Glasbergen

Cicero (Tilburg) A: Mike Weltevrede en Roel Schoenmakers

Erasmus Rotterdam A: Emma van der Horst en Fenna ten Haaf
Erasmus Rotterdam B: Dick van Tongeren en Bastiaan Mudde

GDS Kalliope A: Joris Graff en Linsey Keur

Leiden A: Jeroen Wijnen en Romée Lind
Leiden B: David Metz en Louis Honee
Leiden C: Jop Flameling en Rianne ’t Jong
Leiden D: Joas Bakker en Nastia Grishkova

Utrecht A: Jobke Visser en Stefan Gaillard
Utrecht B: Jelte Schievels en Pieter van der Veere
Utrecht C: Justin Seydouz en Friso Scheepstra

Maastricht A: Alwin Bakker en Katharina Jansen

Judging:
Daan Welling, Daan Spackler, Davy Fung, Ellen Goltstein, Jan Pjotr Komen, Lena Martinovic, Lisa van Vliet, Lizzy Groenenberg, Maarten, Roel Becker, Simone Landman, Steven Glen, Ybo Buruma, Elvire Landsta, Lisa Eijgenhuijsen, Huyen Nguyen

Tabbing:
Marthe Wijfjes (UCR)

Wat kunnen we verwachten?

Een hele lijst dus. Maar, SevenTwenty zou SevenTwenty niet zijn als we ook wat achtergrond informatie hebben over alle teams. We zijn wat teams en sprekers langs gegaan en hebben ze enkele vragen gesteld om er achter te komen wat er nu echt leeft in de Nederlandse delegatie.

Grappig genoeg zijn de Nederlanders over andere teams erg positief, maar proberen ze de verwachtingen over hun eigen team nog wat te temperen. Dit terwijl sommige Nederlandse teams echt wel serieuze kanshebbers zijn voor de ESL en Open break.

Leiden A bijvoorbeeld, door vele andere getipt als het sterkste team in de Nederlandse delegatie, bestaande uit de twee jonge debaters Jeroen en Romee. Maar laat leeftijd je niet bedriegen, want deze twee lopen al een tijdje rond in het debatteren. Zo gold Romee op haar 15e al als een van de gevaarlijkste debaters op het studentencircuit en won Jeroen anderhalf jaar geleden al het internationale toernooi Lund IV. Ook het laatste half jaar zijn deze twee goed bezig, met indrukwekkende prestaties op bijvoorbeeld Delft Open.

Erasmus Rotterdam A, bestaande uit Fenna en Emma, is nog een team wat door vele getipt wordt als sterk team. Ze hebben ook duidelijk voor zichzelf de ESL kwartfinale als doel gesteld, vertelt Emma: ‘Vorig jaar zijn Fenna en ik zonder verwachtingen of doelen naar EUDC gegaan en misten we op een haar na de ESL break. Inmiddels zijn we een jaar verder en zijn we veel gegroeid dus hopen we het beter te doen dan vorig jaar. Ons doel is dus om de ESL kwartfinale te bereiken. Toch willen we onszelf niet te veel druk opleggen. We zullen tevreden naar huis gaan als we het gevoel hebben dat we ons best hebben gedaan.’

Toch zijn het niet alleen deze twee teams die getipt worden. Vrijwel alle debaters en juryleden prijzen de hoge kwaliteit van alle Nederlandse teams, die bijna allemaal als outsiders voor de ESL break beschouwd kunnen worden. Alle andere Leiden teams, Maastricht A, Bonaparte A en GDS A zouden bijvoorbeeld niemand verbazen mochten zij de break halen. Linsey, debater voor GDS A, zegt over haar team bijvoorbeeld: ‘Joris en ik lijken denk ik niet altijd de meest waarschijnlijke combinatie voor een team omdat we vrij verschillende persoonlijkheden zijn. Desalniettemin werken we als team heel goed samen, zijn we goed op elkaar ingespeeld en allebei heel gemotiveerd er iets moois van te maken.’

Sommige teams houden zich wat minder bezig met de break. Zo zegt Pieter van het Utrechtse duo UDS B: ‘”In ons eerste jaar hebben we 14 punten gehaald, vorig jaar heb ik 15 punten gehaald, dus als we 16 punten pakken is dat mooi meegenomen. Gegeven dat we allebei weinig hebben gedebatteerd zijn we met minder tevreden.”

Hoewel we dus veel kunnen verwachten van de Nederlandse teams als het op debatteren aankomt, zullen de feestjes niet erg Oranje gekleurd zijn. Mike van Cicero A, normaal toch een ongekend feestbeest, geeft aan: ‘Tijdens de inrounds ga ik persoonlijk niet of weinig zodat ik goed ben uitgerust.’ Utrecht lijkt hierop de uitzondering. Stefan geeft aan er zin in te hebben: ‘De karaokeavond is op mijn verjaardag! Een bepaald roodharig debatbondbestuurslid (dat ben ik, red.) heeft mij beloofd om samen een nummer te zingen.’ Hij raadt de andere Nederlanders dan ook aan oordopjes mee te brengen.

Maar, niet alleen de debaters doen mee aan EUDC. Ook de juryleden zijn van de partij. Juryleden kunnen ook breaken, dat betekent dan dat zij één of meerdere finalerondes mogen jureren. Hoewel meer mensen debatteren te lijken prefereren, geven de juryleden aan dat debatten beoordelen ook lang zo gek nog niet is. Daan Spackler vertelt: ‘Jureren levert heel veel minder druk en stress voor me op. Daarnaast vind ik het leuker om anderen verder te helpen in de vorm van feedback dan om zelf zeven minuten te ratelen. Verder heb ik er nu gewoon wat minder voor geprept en iets meer genoten van mijn vakantie.’ Jan-Pjotr merkt daarnaast op dat ‘er ook gewoon meer ruimte is om naar de feestjes te gaan.’

Daarnaast zijn de juryleden natuurlijk ook erg betrokken bij de Nederlandse teams. Jan-Pjotr hoopt bijvoorbeeld dat er naast de Leidse teams, ook wat niet-Leidse verenigingen zullen zijn die de break halen dit jaar. En ook Lizzy geeft aan uit te kijken naar de prestaties van anderen: ‘Ik kijk het meeste uit naar alle Nederlandse teams die gaan breaken en dan hun blije reacties daarop. Ik weet dat ze allemaal hard gewerkt hebben en waarschijnlijk is iedereen dan knetterdronken, dus ik gun ze het plezier dat het harde werk ‘ergens goed voor was’ heel erg.’

Concluderend: we hebben er zin in! En ik hoop jullie na deze preview ook. Tijdens het toernooi zullen we jullie op verschillende manieren op de hoogte houden. Er zullen live-updates gegeven worden via de SevenTwenty-pagina op Facebook (link onderaan dit artikel) over de stellingen en uitslagen. Daarnaast proberen we elke dag een klein overzicht op het blog te zetten, die jullie kunnen vinden via debatbond.nl. De updates zullen voornamelijk in het Engels zijn!

Здраво!

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.