Tabworkshop: Interview met Tatjana Stanic

doorMike Weltevrede

Tabworkshop: Interview met Tatjana Stanic

Op 24 oktober 2020 organiseerde de Nederlandse Debatbond een tabworkshop, gehouden door Marthe Wijfjes. Tot op heden heeft Marthe meer dan 30 competities getabbed. Ze heeft alle Nederlandse debatverenigingen (behalve ESDA Chronos) minstens één keer bijgestaan ​​door hun toernooien te tabben. Internationaal maakte Marthe deel uit van het tabteam van Novi Sad EUDC 2018 en ze heeft de meeste grote online competities op het vasteland van Europa getabbed.

Eén van de deelnemers aan de tabworkshop was Tatjana Stanic. Ze was zo vriendelijk om mee te doen aan een interview over haar ervaringen met de tabworkshop. Toen we haar vroegen om zichzelf te omschrijven, zei ze het volgende:

Tatjana worstelt meestal met het beantwoorden van de simpele vraag “Waar kom je vandaan?”. Ze is namelijk geboren in Servië, bracht haar vroege jeugd door in Rusland, verhuisde terug naar Servië en verhuisde vervolgens naar Hongarije en dit alles voordat ze zelfs naar de middelbare school ging. Helaas maakte op geen van deze plaatsen debatteren een deel uit van het onderwijssysteem. Het bleef iets dat ze van verre bewonderde. Haar laatste verhuizing was naar Maastricht om aan een ​​MSc aan de Bedrijfskundefaculteit te beginnen. Gelukkig had Maastricht wel een debatclub: Rhetorica. Tatjana is iets meer dan een jaar geleden lid geworden en vindt het er geweldig.

V: Waarom heb je besloten om deel te nemen aan de tabworkshop?
A: Tabben is altijd een mysterieus iets voor mij geweest. Ik ben nieuwsgierig geweest maar ik heb nooit geweten hoe het werd gedaan. Dus ik wilde het leren! Bovendien zijn er slechts een beperkt aantal tabbers in Nederland en aangezien we niet weten hoelang ze nog doorgaan, wilde ik zeker weten dat we in ieder geval een tabber hebben voor ons eigen toernooi.

V: Ik kan me voorstellen dat je veel vragen had en veel dingen wilde leren. Wat was het meest waardevolle stukje kennis dat je oppikte?
A: Marthe heeft het hele proces van tabben heel duidelijk uitgelegd. Ze nam ons er stap voor stap doorheen alsof het een echt toernooi was. Dit, gecombineerd met de interactiviteit van de workshop, betekende dat ik een heel duidelijk beeld kreeg van wat er in het algemeen gedaan moet worden en welke taken een tabber op zich moet nemen. Ik realiseerde me dat er eigenlijk veel meer aan de hand is dan ik dacht, maar nu weet ik hoe alles aansluit bij de specifieke onderdelen van het organiseren van een toernooi.

V: Welke eigenschappen denk je dat een tabber zou moeten hebben en denk je dat je die hebt?
A: Een tabber moet de touwtjes in handen hebben en misschien zelfs een luide stem hebben (of een militaire stem zoals een medelid van Rhetorica het noemt) om de orde in de tabkamer te behouden. Eén van de dingen die ik leuk zal vinden aan tabben, is eigenlijk de rommeligheid ervan; als de hel losbarst en iedereen begint te schreeuwen, moet een tabber erop vertrouwen dat hij/zij/hun het kan repareren en een soort innerlijke rust hebben. Ik geloof dat ik dat kan.

V: Ga je als resultaat van deze workshop een aantal toernooien tabben?
A: Absoluut! Marthe bood aan om ons mee te nemen naar een toekomstig toernooi waar ze zal tabben om de opgedane kennis echt in de praktijk te brengen. Dat lijkt me echt gaaf, dus ik ga zeker op dat aanbod in!

V: Bedankt voor het interview, Tatjana! Heb je nog een laatste opmerking?
A: Ik denk dat de workshop goed georganiseerd en grondig was; het omvatte vrijwel alles. Ik wil herhalen dat de mogelijkheid om naast Marthe op een toernooi te tabben een cool idee is dat erg handig zal zijn.

Kon je niet bij de workshop zijn maar wil je hem toch zien? Het zal binnenkort op ons YouTube-kanaal verschijnen, dus houdt dat in de gaten.

Bron coverafbeelding: https://wallpaperaccess.com/tabby-cat

Mike Weltevrede
TDV Cicero | + berichten

Mike is een alumnus van de Tilburgse Debatvereniging Cicero en de secretaris van de Nederlandse Debatbond (2019-2021). Hij was vicevoorzitter van Cicero (2015-2016) en overzag in die functie de nieuwe internationale tak. Hij organiseerde tevens de Dutch Debating Winter School, een debattrainingsweek welke deelnemers van meer dan 20 nationaliteiten aantrok.

Over de auteur

Mike Weltevrede administrator

Mike is een alumnus van de Tilburgse Debatvereniging Cicero en de secretaris van de Nederlandse Debatbond (2019-2021). Hij was vicevoorzitter van Cicero (2015-2016) en overzag in die functie de nieuwe internationale tak. Hij organiseerde tevens de Dutch Debating Winter School, een debattrainingsweek welke deelnemers van meer dan 20 nationaliteiten aantrok.