De beste boeken van 2020

doorLinsey Keur

De beste boeken van 2020

Zoals veel debaters, wendde ik me het afgelopen jaar tot boeken om me wat escapisme en amusement te bieden. Door de extra vrije tijd thuis en de afname van het aantal verplichte colleges voor de universiteit, ben ik erin geslaagd om een breed scala aan boeken te lezen. Hieronder zal ik drie zeer verschillende boeken bespreken die ik elk op hun eigen manier leuk vond. Het was natuurlijk erg moeilijk om slechts drie boeken te kiezen om hier uit te lichten, aangezien er zoveel geweldige boeken zijn. Dus als je ooit over boeken wilt praten, neem dan gerust contact met me op! Of als je meer boekaanbevelingen wilt, volg dan @linseyreads op Instagram.

The Black Flamingo – Dean Atta

Toen ik in 2020 meer met boeken begon te krijgen, besloot ik een aantal ‘bookstagram’-accounts op Instagram te volgen (mensen die boekaanbevelingen, recensies, enzovoort posten). Eén van de boeken die veel langskwam toen ik deze mensen net begon te volgen, was The Black Flamingo. De recensies en het onderwerp spraken me aan en daarom besloot ik het te bestellen. 

The Black Flamingo vertelt het verhaal van een zwarte jongen, Michael, die opgroeit en zichzelf probeert te vinden. Terwijl hij opgroeit, begint hij zich als homoseksueel te identificeren en als hij op de universiteit zit, sluit hij zich aan bij een dragclub. Terwijl Michael zich thuis voelt bij de andere drag-artiesten, worstelt hij wel met het idee om drag-artist te worden. The Black Flamingo is geschreven vanuit het perspectief van Michael en het gaat erom in het reine te komen met je identiteit. 

Hoewel dit voor sommigen misschien als een zwaar onderwerp klinkt, is het op een heel luchtige manier geschreven. Het is eigenlijk een versroman die het boek erg to-the-point maakt en bovendien het ontwikkelt zich snel. Als gevolg hiervan is het moeilijk neer te leggen en is het gemakkelijk binnen een dag uit te lezen. Het kan echter zonde zijn om het in één keer te lezen; toen ik terugging naar de passages waar ik het meest van hield, vond ik veel delen die meerdere betekenissen bevatten en het boek nog interessanter maken.

Als je geïnteresseerd bent in een boek dat raakt aan identiteit, ras, seksualiteit en opgroeien, terwijl het gemakkelijk te lezen en prachtig geschreven is, dan is The Black Flamingo iets voor jou! Raak niet ontmoedigd door de nieuwe stijl van de versroman als je die nog nooit hebt gelezen. Het zorgt eigenlijk voor een zeer gemakkelijke en toegankelijke leeservaring. Dean Atta is zelf dyslectisch en hij streefde er echt naar om het boek zo toegankelijk mogelijk te maken en daarin is hij geslaagd.

Lobbyland – Ariejan Korteweg & Eline Huisman

Helaas is dit boek alleen in het Nederlands geschreven, het volgende dat ik zal bespreken is ook in het Engels beschikbaar.

Lobbyland is een prima startpunt voor iedereen die geïnteresseerd is in Den Haag en het politieke klimaat. De auteurs deden onderzoek naar de publieke sector in de politiek. Hoewel lobbyen in debatten vaak als een groot kwaad wordt gezien, laat dit boek veel meer de nuances zien van hoe dit de Nederlandse politiek daadwerkelijk beïnvloedt. Het boek is grotendeels gebaseerd op gesprekken met mensen die in de publieke sector werken (ze willen zichzelf geen lobbyist noemen) of door te kijken naar de carrières van oud-politici.

Dit boek zou zeker een aanrader zijn voor iedereen die wil werken in de publieke sector, politiek of het zakenleven in Den Haag, maar ook voor iedereen die graag de dynamiek in deze sectoren beter wil begrijpen. Het is heel toegankelijk geschreven en ik weet zeker dat je de volgende keer dat je Den Haag bezoekt, je ineens een aantal gebouwen in een heel ander licht ziet als je weet wat er achter de gesloten deuren gebeurt.

The Shadow King – Maaza Mengiste

Dit boek speelt zich af in Ethiopië in 1935, aan de vooravond van de Italiaanse invasie. Het is echter niet zozeer een historische roman als wel een verhaal van verlies, liefde, identiteit en verzet. De belangrijkste verhaallijn is geschreven vanuit het perspectief van Hirut. Ze werd onlangs wees en werd als dienstmeisje geplaatst in het huishouden van Kidane, een legerofficier. 

Wanneer Kidane zijn soldaten moet leiden in een guerrillaoorlog in de bergachtige gebieden rond hun woongebied, besluiten Aster (Kidane’s vrouw) en Hirut hem te volgen en richten zij een groep van vrouwen op die het leger helpen. In eerste instantie beginnen ze met het verzorgen van de gewonden en het maken van de kogels voor de wapens. Hirut en Aster willen echter meer doen om de Italianen te bevechten en actiever te worden in het leger.

Hoewel dit enerzijds een verhaal is van empowerment van vrouwen in een oorlogssituatie, is het ook een verhaal van ontbering en verlies. Omdat het ook de vreselijke delen van een guerrillaoorlog bespreekt, bevat het potentiële triggers voor geweld en seksueel geweld. Eén van de sterkste delen van dit boek is echter de manier waarop het is geschreven en hoe het wreedheden op een zeer delicate manier bespreekt, waarbij de verschrikkingen worden benadrukt zonder het ongemakkelijk te maken om te lezen.

In eerste instantie had ik het gevoel dat het boek een beetje een trage start had, maar later in het boek wordt duidelijk dat alles wat eerder geschreven was, was opgebouwd tot het plot en dat het eigenlijk allemaal noodzakelijke informatie was om de personages goed te begrijpen. Omdat Maaza Mengiste echt de tijd nam voor het boek en de ontwikkeling van de personages, is het heel gemakkelijk om met de personages mee te leven en zelfs hun ergste persoonlijkheidskenmerken te begrijpen. Ik zou dit boek ten zeerste aan iedereen aanbevelen!

Bron coverafbeelding: Murals Your Way

Linsey Keur

Linsey is een debater van de Groninger Debating Society Kalliope en voormalig penningmeester van de Nederlandse Debatbond.

Over de auteur

Linsey Keur administrator

Linsey is een debater van de Groninger Debating Society Kalliope en voormalig penningmeester van de Nederlandse Debatbond.