In 2017 is de Twente Debating Society opgeheven… In 2021 werd het heropend!

doorKirill Svavolia

In 2017 is de Twente Debating Society opgeheven… In 2021 werd het heropend!

Kirill Svavolia

Hallo, mijn naam is Kirill Svavolia. Ik ben de voorzitter van de Twente Debating Society (TDS) en ik zal je vertellen hoe de Twente Debating Society 2.0 is ontstaan. Eigenlijk wilde ik alleen maar debatten houden, maar er was geen plaats om dit te doen. Dus, hoe start je dan een debatvereniging? Ten eerste heb je een team nodig: voorzitter, secretaris en penningmeester. Ik benaderde mijn vrienden – Nick en Yevhenii. Ik wist dat ze dingen voor elkaar konden krijgen en ervoor zouden gaan. Na een paar discussies waren ze binnen.

Oké, we hebben een team. Nu hebben we ervaring nodig. Je kunt geen debatvereniging beginnen zonder iets van debatteren af ​​te weten, toch? Dus creëerden we een Underground Debate Club, waar we onze vrienden uitnodigden en begonnen met trainen. Gedurende deze tijd hebben we contact opgenomen met enkele andere verenigingen en voormalige besturen voor informatie en ervaring. Shout-out naar Rostov, Leiden en Delft. We hebben ook een nieuw bestuurslid gevonden – Daniil voor PR. Hij was de enige van ons die ervaring had met debatteren.

Toen gebeurde er iets heel groots. We hebben contact gelegd met de Debatbond. Ze voorzagen ons van een debatprogramma voor beginners van twee maanden, inclusief wekelijkse workshops en jurering. We hebben besloten om in februari te beginnen. Nu hadden we leden nodig. We stuurden berichten door de hele universiteit om aandacht te vragen voor debatten. Vervolgens kregen we reacties. Eerst waren er 30, 40 en daarna 70 mensen in onze WhatsApp-chat. We waren best verheugd zoals je je kunt voorstellen. Toen begonnen de debatten. We hadden 30 aanmeldingen voor de eerste bijeenkomst, maar er kwamen maar 20 mensen opdagen. Nog steeds goed. Dan nog een ontmoeting met 20 mensen, en nog één en nog één. Later bleven er ongeveer 15 mensen over voor de debatten, maar kwaliteit boven kwantiteit, toch?

Vooral de laatste twee avonden waren tof. We hadden het eerste interne Twente Debattoernooi! Met de hulp van de Debatbond hadden we geweldige stellingen en jurering. De resultaten waren best leuk omdat veel sprekers gelijke punten hadden, maar het toonde alleen maar aan hoe goed iedereen was getraind. Dat was niet het einde. Na dat toernooi werden verschillende van onze sprekers nog competitiever en gingen ze achter Engelsen aan om hen met woorden te bevechten in de Southampton Pro-Am 2021. Daarna gingen onze mooie dames vechten in het Tilburg Women’s Open.

Tegenwoordig houden we nog steeds elke dinsdag debatten op onze Discord-server. Dus als je je afvraagt ​​waar je je Engels kunt oefenen, nieuwe vrienden kunt maken en hen kunt “beledigen” in debatten, laat dan een bericht achter en we zullen je uitnodigen. Hopelijk ontmoeten we je binnenkort zelfs in levenden lijve.

Bedankt aan iedereen die ons heeft geholpen om de Twente Debating Society nieuw leven in te blazen. We kijken ernaar uit om Twente op de kaart te zetten en nog meer verhitte debatten te voeren.

Speciale dank aan:

Oud bestuursleden van TDS voor begeleiding:

 • Tatevique Minasian
 • Yannic Bode
 • Stijn van Ewijk
 • Sander Staal

De Debatbond en hun team voor geweldige workshops, coaches en jurering:

 • Mike Weltevrede
 • Tom Pouw
 • Katharina Jansen
 • Roel Becker
 • Linsey Keur
 • Daan Spackler
 • Lotte Claassen
 • Harmen de Jong
 • Jan-Pjotr ​​Komen
 • Jelte Schievels
 • Marike Breed

Debatverenigingen die ons hielpen toen we groener waren dan gras:

 • Rostov Debate League
 • TU Delft Debating Club
 • Leiden Debating Union

En aan onze geweldige leden om alles te realiseren!

Met liefde,

2020-2021 Twente Debating Society bestuur

Kirill Svavolia, Yevhenii Budnyk, Nikita Kononov en Daniil Malikov.

Kirill Svavolia

Kirill is een debater van de Twente Debating Society. Hij diende als voorzitter van de vereniging (2020-2021).

Over de auteur

Kirill Svavolia administrator

Kirill is een debater van de Twente Debating Society. Hij diende als voorzitter van de vereniging (2020-2021).