Meet the Dino: Adrienne Huisman

doorMike Weltevrede

Meet the Dino: Adrienne Huisman

Volgende week vindt het NK Debatteren 2021 plaats, maar niet voordat we met één van de regerende Nederlands Kampioenen spreken: Adrienne Huisman. Twee jaar geleden kreeg zij het ultieme cadeau: toen zij de finale van het NK won, was het namelijk haar verjaardag! In een supergezellig interview vroeg ik deze organisatorische superster onder andere over haar baan bij PwC en de lessen die ze leerde uit de debatwereld en het organiseren van debatevenementen zoals het WK Debatteren in 2016-2017.

Profiel Adrienne Huisman
Leeftijd: 25
Alma mater: Universiteit Leiden (MSc Crisis and Security Management, MSc Public Administration)
Huidige positie: Senior Consultant Justitie & Veiligheid bij PwC
Debatprestaties (onder andere): Regerend Nederlands Kampioen Debatteren, Top 10 spreker NK Beleidsdebatteren 2017, Logistics Officer WK Debatteren 2017
Favoriet toernooi: Adrienne heeft niet echt een favoriet toernooi maar ze vindt het leuk dat er verenigingen zijn die aan het Nederlands vast blijven houden. Ze vond vooral de Nederlandse vraagstukken interessant en voelde zich vrijer op de inhoud, omdat Nederlands haar moedertaal is.

Hoe ben je met debatteren in aanraking gekomen?
Op de middelbare school moesten we voor het vak Nederlands een debat doen voor het eindexamen en dat vond ik superleuk. Mijn middelbare school, het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, had ook een debatclub (Spatha Rhetoricae) en daar had ik me voor aangemeld. Dat was in het begin superspannend, maar ik vond het snel heel leuk. Onze school deed ook mee aan het NK Debatteren voor scholieren, dus zo leerde ik het wedstrijddebat kennen. Toen ik naar Leiden ging om te studeren, rolde ik weer de debatwereld in; Emma [Lucas, red.] en Roel [Becker, red.] gingen ook naar de Leiden Debating Union (LDU) en namen mij mee. Tijdens mijn studententijd heb ik niet intensief meegedaan aan toernooien, maar ik was wel heel actief bij LDU. Zo organiseerde ik toernooien en deed ik bestuurs- en commissiefuncties. Tijdens de laatste jaren van mijn studie zat ik in het bestuur van de Nederlandse Debatbond.

Je bent regerend Nederlands kampioen. Ga je die titel ook verdedigen dit jaar?
Ik heb me nog niet aangemeld en op dit moment zie ik het ook niet per se gebeuren. In 2019 hadden Emma en ik ons op een bepaalde avond spontaan aangemeld dus misschien zie je me toch wel verschijnen, maar wellicht moet ik ook stoppen op het hoogtepunt. Misschien kom ik jureren, dat lijkt me ook leuk!

Wat is de grootste les die je hebt geleerd uit de debatwereld?
Debatteren: Een stelling is áltijd van twee kanten te verdedigen. Dat zorgt voor begrip en relativering. Als iemand je iets vertelt en je vindt hun argumentatie niet zo sterk, dan moet je er het beste in zien en begrip hebben voor het standpunt. Voor relativering: er is altijd een deel dat niet verteld wordt of een afweging met een bepaald belang. Debat leert je zaken veel beter te plaatsen en het juiste gewicht toekennen aan argumenten. Zo leert het je de voor- en nadelen te overzien en gestructureerd naar een vraagstuk kijken. Dat kan je ook buiten het debatteren gebruiken.

Organisatorisch: Toen ik in de organisatiecommissie van het WK Debatteren zat, was mijn doel om het toernooi op tijd te laten lopen. Ik dacht, als Leiden Open met 5 rondes op één dag op tijd kan lopen, moet 3 rondes op het WK ook lukken. Ik weet nog dat mensen die ambitie wel erg hoog gegrepen vonden maar uiteindelijk is het de organisatie wel gelukt. Het heeft me geleerd dat je altijd in jezelf en in je eigen krachten moet blijven geloven. Dat vergt wel toewijding en discipline; het komt je niet aanwaaien. Maar als je erin gelooft en er hard voor werkt, is er heel veel mogelijk. Het WK in Nederland heeft een nieuwe standaard gezet voor de WK’s erna.

Je werkt als Senior Consultant Justitie & Veiligheid bij PwC. Wat houdt dat in?
Ik help organisaties in het veiligheidsdomein met vraagstukken omtrent kwaliteitsverbetering, organisatie-inrichting en (keten)samenwerking. Dat kan heel breed of juist specifiek zijn. Zo werk ik bijvoorbeeld samen met gemeenten, de politie en het Openbaar Ministerie om te kijken hoe samenwerking en procesoptimalisatie kan bijdragen in de aanpak van criminaliteit [zie hier een filmpje van PwC door Adrienne over publiek-private samenwerkingen, red.]. Het werk is heel divers, de ene keer begeleid je organisaties van begin tot eind bij het oplossen van een bepaald vraagstuk en de andere keer voer je een kort onderzoek uit. 

Wat trekt jou zo aan aan die positie?
Veiligheid is mijn passie, dat vind ik superleuk. Eigenlijk kan ik wel stellen dat mijn werk ook mijn hobby is. Dat begon toen ik klein was met het kijken van Flikken Maastricht. Toen wilde ik bij de recherche, maar dat zagen mijn ouders niet zo zitten. Nu grap ik weleens dat ik alsnog voor de politie ben gaan werken, maar dan zonder kogelvrij vest. Als consultant begeleid en adviseer je organisaties, zonder op te gaan in de dagelijkse routine. Dat maakt het werk interessant en uitdagend. Je helpt organisaties met vraagstukken die inhoudelijk interessant zijn en maatschappelijk veel impact kunnen hebben. Verder vind ik werken bij PwC heel leuk; het zijn ambitieuze mensen met veel inhoudelijke kennis en een coöperatieve mindset. Ik werk samen met collega’s uit veel verschillende teams en die mix maakt elke opdracht weer interessant.

Wat is een les die je zou willen doorgeven aan degenen die dit artikel lezen?
Er zijn zoveel dingen die je kan leren uit debat, dus ik moedig alle debaters aan om vooral ook de vertaalslag te maken naar de dagelijkse praktijk en te kijken hoe je debatvaardigheden je daarbij verder kunnen helpen. Drie lessen die ik voor mezelf geleerd heb en graag zou willen meegeven, zijn:

  1. Jaag na wat je echt wil en dan kan het niet fout gaan. Met een studie als bestuurskunde kan je vele kanten op maar ik wilde echt heel graag iets met veiligheid doen. Dat ben ik na gaan streven en nu heb ik mijn droombaan te pakken. Ik hoor zo vaak dat er mensen zijn die hun baan niet leuk vinden of eigenlijk niet doen wat ze echt willen; dat vind ik zo zonde. Als je de mogelijkheid hebt, ga ervoor!
  2. Vertrouw op jezelf, wat anderen ook zeggen. De debatwereld kan soms best een bubbel creëren waardoor je misschien het idee krijgt niet goed genoeg te zijn of dat anderen veel slimmer zijn. Het is natuurlijk maar een spelletje. Als je ooit denkt dat je niet goed bent omdat anderen telkens winnen, dan moet dat niet je maatstaf zijn. Kijk naar je eigen motivatie. Zo heb ik zelf nooit meegedaan aan EK’s en WK’s, omdat ik wist dat daar mijn passie niet lag. Ik heb mezelf proberen te behoeden van meegaan in die stroom en heb me gefocust op wat ik leuk vond.
  3. Niemand vindt het leuk om ongelijk te krijgen. In de debatwereld mag je bijna alles zeggen om je punt te maken. Probeer in het echte leven niet telkens je eigen gelijk te halen maar gebruik je debatvaardigheden op een constructieve manier, bijvoorbeeld door de juiste vragen stellen en mensen te verbinden. Debat is een wedstrijd en dan is veel geoorloofd, maar in een werksituatie gaat het niet om gelijk krijgen of de ander weerleggen. Probeer de verbinding te zoeken en samen naar het vraagstuk te kijken.
Mike Weltevrede

Mike is een alumnus van de Tilburgse Debatvereniging Cicero en de secretaris van de Nederlandse Debatbond (2019-2021). Hij was vicevoorzitter van Cicero (2015-2016) en overzag in die functie de nieuwe internationale tak. Hij organiseerde tevens de Dutch Debating Winter School, een debattrainingsweek welke deelnemers van meer dan 20 nationaliteiten aantrok.

Over de auteur

Mike Weltevrede administrator

Mike is een alumnus van de Tilburgse Debatvereniging Cicero en de secretaris van de Nederlandse Debatbond (2019-2021). Hij was vicevoorzitter van Cicero (2015-2016) en overzag in die functie de nieuwe internationale tak. Hij organiseerde tevens de Dutch Debating Winter School, een debattrainingsweek welke deelnemers van meer dan 20 nationaliteiten aantrok.