[Groningen Open 2021] Denken, debatteren, trofeeën winnen

doorJulie Nyerges

[Groningen Open 2021] Denken, debatteren, trofeeën winnen

Bron coverafbeelding: RTV Noord

Afgelopen weekend organiseerde de Groningse Debatvereniging Kalliope de allereerste editie van de Groningen Open. Ondanks de lange en succesvolle traditie van Kalliope-debaters die bijdragen aan het Nederlandse debatcircuit, is er in Groningen nog nooit een internationaal toernooi gehouden. Dat veranderde echter op 8 mei 2021, toen meer dan 120 deelnemers van over de hele wereld online samenkwamen om ideeën uit te wisselen en actuele kwesties te bespreken. Hoewel weinigen van ons fysiek in Groningen waren, hebben de vriendelijke sfeer, interessante onderwerpen en het hardwerkende organisatieteam ertoe bijgedragen dat het toernooi een plezierige en meeslepende ervaring werd.

De grootste prestatie van de organisatoren was het handhaven van een relaxte, ontspannen sfeer terwijl ze ervoor zorgden dat elke taak goed en volgens schema werd uitgevoerd. Alles verliep vlot, er waren heel weinig vertragingen of grote ongelukken en ik denk oprecht dat dat uitzonderlijk is. Het evenement werd niet georganiseerd met een winstoogmerk, maar door studentvrijwilligers die dit werk niet doen vanwege de financiële vergoeding, maar om met plezier bij te dragen aan een steeds diverser en levendigere debatgemeenschap. Het was alleen mogelijk dankzij de schat aan expertise van eerdere toernooien. Van voorgeprogrammeerde Discord-bots die je berichten sturen over je aanstaande debat tot steeds betere organisatietips, Groningen Open 2021 is een perfecte illustratie van het briljante werk dat een gemeenschap kan doen als het samenkomt.

Het format van de wedstrijd was de gebruikelijke Brits Parlementaire opzet. Vier teams krijgen 15 minuten om twee verschillende kanten van een intellectueel stimulerend onderwerp te verdedigen. Voor Groningen Open 2021 waren de onderwerpen even gevarieerd als fascinerend om over na te denken. Debaters werd gevraagd te spreken over het al dan niet introduceren van gamificatie op de werkplek en over het standpunt dat de feminimistische beweging zou moeten innemen tegen de groeiende make-up-industrie.

Van al deze dingen viel het onderwerp voor de finale zeker op. Teams en toehoorders moesten nadenken of een wereld die gelooft in een overkoepelend moreel principe de voorkeur verdient boven een wereld waarin we moraliteit van geval tot geval bekijken. Dit onderwerp werd besproken door de 4 beste teams, evenals door de 4 beste teams voor wie Engels hun tweede taal is. Uiteindelijk leverde elk debat één winnend team op dat, door de belofte van het organisatieteam, een echte fysieke trofee per post zal ontvangen! Dit, hoewel dit een geweldige stimulans is voor teams om zich aan te melden en hun best te doen, maakt dit toernooi ook uniek. Voor zover ik weet, moet er nog een online debatwedstrijd zijn die dapper genoeg is om ten volle te profiteren van de wonderen van de internationale scheepvaart en de winnaars een goed aandenken te geven. Ik ben zelf een groot fan van dit idee en ik hoop dat meer organisatoren dit voorbeeld volgen.

Al met al is het duidelijk dat Groningen Open 2021 een geweldig toernooi was. Er waren debaters, ideeën werden uitgewisseld en een paar echt getalenteerde studenten kregen er een trofee uit. Hopelijk kunnen we elkaar binnenkort allemaal ontmoeten in Groningen om dit succes te vieren. Misschien is de bijeenkomst zelfs wel voor Groningen Open 2022?

Stellinganalyse

Deze kamer verhoogt de vennootschapsbelasting aanzienlijk in de belangrijkste zakencentra van de wereld, zoals Macau, Jakarta, New York, Sydney, Londen.

Groningen Open 2021 – Halve finale

Als Chief Adjudicator-panel (dus de mensen die de stellingen kiezen), hebben we deze gekozen voor een finaleronde, zowel omdat het een hoger niveau van economische kennis vereist als omdat het sprekers vraagt ​​na te denken over belangrijke vragen over hoe we het beleid van onze regeringen moeten vormen. In de stellinganalyse zal ik verschillende argumenten voor de propositie en de oppositie bespreken en ik zal laten zien hoe deze logisch op elkaar inwerken. Tegen het einde van het artikel zouden lezers hopelijk een uitgebreid idee moeten hebben van de grote meningsverschillen over het verhogen van de vennootschapsbelasting.

Julie Nyerges

Julie is een debater van de Glasgow University Union. Ze is een ESL kwartfinalist van Mexico WUDC, winnaar van de Durham IV en ESL halve finalist van de Cambridge IV.

Over de auteur

Julie Nyerges administrator

Julie is een debater van de Glasgow University Union. Ze is een ESL kwartfinalist van Mexico WUDC, winnaar van de Durham IV en ESL halve finalist van de Cambridge IV.