Bestuurservaring Debatbond 2019-2021: Fenna ten Haaf (Penningmeester)

doorFenna ten Haaf

Bestuurservaring Debatbond 2019-2021: Fenna ten Haaf (Penningmeester)

Bron coverafbeelding: Deakin University

De Nederlandse Debatbond is op zoek naar een nieuw bestuur. Om je een beeld te geven van het leven van een bestuurslid van “de Bond” posten wij artikels met de ervaringen van de bestuursleden. Dit maal: Fenna ten Haaf (penningmeester).

Ik ben in 2016 begonnen met debatteren nadat ik me op de introductieweek heel impulsief had ingeschreven voor een open avond. Ik was er niet goed in en was eigenlijk ook redelijk verlegen maar de mensen bij mijn vereniging (Erasmus Debating Society, EDS) waren heel aardig en gaven me het gevoel dat iedereen er welkom was. Uiteindelijk heb ik in mijn eerste jaar zoveel steun ontvangen van meer ervaren debaters in de vorm van workshops en leuke momenten dat ik me erg betrokken voelde bij de debatgemeenschap en ook graag wat terug wilde doen. Dat is de hoofdreden waarom ik een bestuursjaar ben gaan doen en waarom ik ook uiteindelijk bij de Debatbond heb gesolliciteerd. Bij EDS was ik penningmeester en dat is ook mijn rol bij de Debatbond maar de taken die ik hier heb zijn erg anders. De begroting van de Debatbond is klein en daardoor heb ik veel extra ruimte om andere taken op te pakken, zoals helpen bij promotie, het bijhouden van de website of het organiseren van socials.

Het leuke aan het Bondsbestuur vind ik dat je meer mee krijgt van wat er bij elke vereniging gaande is en niet alleen de vereniging waar je zelf debatteert. Je hebt een kans om andere besturen te helpen met vragen en ze een ander perspectief te geven op iets waar je zelf misschien ook wel mee om hebt moeten gaan tijdens je bestuursjaar. De uitdaging is dat je een meer ondersteunende rol hebt en niet standaard iets organiseert, zoals met verenigingsavonden. Dat geeft meer flexibiliteit maar het betekent ook dat je iets meer discipline en initiatief op moet brengen omdat er geen duidelijke taken zijn.

Ten slotte is het gewoonlijk om twee jaar in het bestuur te zitten. Dit heb ik dan ook gedaan en hierdoor kreeg ik de kans om te evalueren wat er goed en minder goed ging en om mijn taken aan te passen, wat erg fijn was. Dankzij evaluaties en de flexibiliteit van onze rollen zijn mijn bezigheden nooit helemaal hetzelfde gebleven de afgelopen twee jaar. Zo wilde ik aan het begin van mijn bestuursjaar graag aan Training & Development werken. Ik ben een tijd bezig geweest met het verzamelen van trainingsmateriaal en we hebben een trainerslijst opgezet. Echter bleek het uiteindelijk dat het lastig was de aandacht te verdelen over alles wat we wilden doen en daarom hebben we als bestuur besloten om Training & Development taken op een lager pitje te zetten. Een volgend bestuur zou dit soort dingen natuurlijk wel weer kunnen oppakken – dat is iets wat ze helemaal vrij zijn om te beslissen!

Solliciteren?

Ben jij geïnspireerd om ook een bestuursfunctie te doen bij de Nederlandse Debatbond? Je kan nog tot 27 juli solliciteren om op jouw unieke manier de Nederlandse debatgemeenschap nóg beter te maken! Voor meer informatie, klik hier.

Fenna ten Haaf
Erasmus Debating Society | + berichten

Fenna is een debater van de Erasmus Debating Society en de penningmeester van de Nederlandse Debatbond (2019-2021). Zij was penningmeester van EDS (2015-2016).

Over de auteur

Fenna ten Haaf administrator

Fenna is een debater van de Erasmus Debating Society en de penningmeester van de Nederlandse Debatbond (2019-2021). Zij was penningmeester van EDS (2015-2016).