Toernooiverslag NK 2022

doorNederlandse Debatbond

Toernooiverslag NK 2022

Op 9 april was het NK Debatteren. Dit jaar gelukkig weer fysiek in Utrecht! Het toernooi werd dit jaar georganiseerd door de Nederlandse Debatbond. Het was Nederlandstalig en telde 16 teams. Het CA-team (de hoofdjuryleden die de stellingen bedenken) bestond uit Axel Hirschel, Harmen de Jong, David Metz en Ellen Goltstein. Het toernooi werd dit jaar ook gesponsord door het AEF (https://www.aef.nl/) en het Utrechts Universiteitsfonds (https://ufondssubsidie.nl/), waarvoor heel veel dank!

Om 10 uur begon het toernooi met de eerste ronde. De stelling luidde ‘Deze kamer betreurt het terugschroeven van de gasproductie in Groningen’. Een mooie, actuele stelling om de dag mee te beginnen. Er werd onder andere gesproken over verduurzaming, investering in krimpregio’s, het conflict met Rusland en het lot van de Groningers die daar wonen. Met de tweede stelling bleef het CA-team actueel met ‘Deze Kamer gelooft dat D66 de motie van wantrouwen tegen Hugo de Jonge had moeten steunen’. Na de tweede ronde was het tijd voor een welverdiende lunch. Krachtvoer bleek ook nodig te zijn, want  de derde ronde was voor veel teams wat pittiger. Met een flinke infoslide met informatie over het Nederlands pensioenstelsel, mochten teams debatteren over de stelling ‘Deze Kamer staat het verzekeraars toe dat ze hun DIP-uitkeringen differentiëren op basis van demografische en medische kenmerken’. Veel teams vonden deze stelling erg lastig. Gelukkig hoeft niet elk debat perfect te gaan. Desalniettemin slaagde een aantal teams in mooie argumentatie brengen over privacy, keuzevrijheid en de verdeling van welvaart. Bij de laatste ronde, waar ook het bier alvast werd klaargezet, luidde ‘Deze Kamer juicht de tijdens de coronacrisis ingezette trend dat Nederlandse jongeren meer vaste relaties maar minder dates en seksueel contact hebben toe.’ Dit was voor veel teams een toegankelijke en leuke afsluiting van de voorrondes van het toernooi.

 Om het toernooi spannend te houden was deze laatste ronde ‘gesloten’, teams kregen geen uitslag totdat bekend werd gemaakt welke teams in de finale zouden belanden. Tijdens het wachtten kregen de teams even de tijd om pizza te eten! Er waren verschillende smaken aanwezig en natuurlijk ook vegan pizza’s voor degenen die dat wilden. Na het avondeten werden ook de gin en tonic op tafel gezet, wat de sfeer alleen maar beter maakte. Met een biertje in de ene hand en een slice pizza in de ander kregen de debaters te horen wie finaleplekken hadden bemachtigd. 
Uiteindelijk waren de vier teams in de finale ‘Ambtenaren A’ (Michiel van der Zee en Irene Graafsma), ‘UDS subtop’ (Jelte Schievels en Pieter van der Veere), ‘Team Schagen’ (Ezra Glasbergen en Jan-Pjotr Komen) en ‘Dino babies spelen want ze hebben alle tijd’ (Nastia Grishkova en Jos Buijvoets). De finale werd gejureerd door Leonora Verveld, Joep van Heugten, Saskia Bergmann en in de chair Daan Spackler. De teams debatteerden vervolgens over weer een heel actueel onderwerp, met de stelling ‘Deze Kamer als starter zou op dit moment geen huis kopen’. Na een prachtig debat met zowel technische als hele persoonlijke argumenten, won het team in tweede oppositie, Michiel van der Zee en Irene Graafsma. Jan-Pjotr Komen, van Team Schagen, werd beste individuele spreker van het toernooi.

Jan-Pjotr Komen (Beste spreker)

Irene Graafsma & Michiel van der Zee (Winnaars)

Na deze mooie finale was de pret echter nog niet voorbij, want het was tijd voor de social! De social werd gehouden in een bar op UCU campus, 5 minuten lopen van de debatlocatie. Met een open bar van 100 euro was de sfeer niet meer te breken. Nieuwe debaters leerde elkaar kennen, oude debaters konden eindelijk weer eens bijpraten en er werd gedanst, drankspelletjes gespeeld en, zoals alleen debaters dat kunnen, aangeschoten gediscussieerd. Het plezier van elkaar weer in het echt zien was van elk gezicht af te lezen. Volgend jaar is het NK in Amsterdam, wat belooft een even groot (als niet groter) feest te worden. Tot dan!

Wil je de sprekersscores van alle sprekers en teams zelf bekijken? Neem dan een kijkje op de tab: https://tabben.herokuapp.com/nk2022/
Wil je meer weten over debatteren? Neem contact op met de debatbond
– via facebook: https://www.facebook.com/debatbond
– Via instagram: https://www.instagram.com/debatbond/
Of via de mail: info@debatbond.nl

Meer toernooien bezoeken? De volgende staan op de planning:
Erasmus Open (Engelstalig): 21-22 mei (Online)
Utrecht Open (Engelstalig): 28-29 mei (Fysiek in Utrecht)
NK Eloquentia (Nederlands en Engels): 11 juni (Fysiek in Amsterdam)

Neem ook een kijkje op onze site voor meer informatie, www.debatbond.nl

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.