Nieuws

doorHoofdredacteur Seventwenty

Scholieren kruisen zelfs online de verbale degens

In deze tijden van corona is het moeilijk om onze debathobby nog te beoefenen. Studentenverenigingen en de Dutch Schools Debating College houden nog wel eens online avonden en trainingen, maar vrijwel alle toernooien zijn gestaakt. Daarom organiseerde de Nederlandse Debatbond op 10 mei speciaal voor middelbare scholieren een online debattoernooi.

16 teams vochten het in drie voorrondes uit om een plekje in de finale te mogen bemachtigen. Uiteindelijk bereikten de teams TEAm (Max Zaslove en Nonna van den Bos, Stedelijk Gymnasium Nijmegen) en Willi: Wortel (Laura van Helmond en Joep van Heugten, Willibrord Gymnasium Deurne) de finale, waar zij debatteerden over de stelling:

Coronamaatregelen zouden bepaald moeten worden door experts in plaats van democratisch verkozen politici.

Terwijl de jury overlegde werd er een quiz gespeeld (zie de vragen onderaan de pagina), welke werd gewonnen door Joshua Kamer: hij mocht zichzelf de held van de dag noemen! Na een zeer spannend finaledebat maakte de jury bekend dat de tegenstanders (Laura en Joep) er met de winst vandoor zouden gaan. Daardoor ging 50% van de donaties naar het Rode Kruis door een meerderheidsstem vanuit alle deelnemers en ging de overige 50 euro naar Stichting Vluchteling, gekozen door de winnaars.

Carli (student Politics, Psychology, Law and Economics aan de UvA):

Jij was lid van het hoofdjuryteam, wat onder andere betekent dat jij de stellingen hebt bedacht. Wat was jouw favoriete stelling van het toernooi?
“Staten moeten het bezit van de 10.000 allerrijkste mensen op aarde niet langer beschermen tegen geweldloze diefstal of ontvreemding”. Ik vind deze het leukst omdat hij lekker radicaal is maar ook omdat het erg belangrijk is dat debaters goed hun argumenten kunnen karakteriseren. Daardoor moet de analyse van de argumenten juist weer best genuanceerd zijn. Bovendien moeten grote filosofische vragen over eigendom, staatsfalen en zelfverdediging beantwoord worden.



Max (4e klas, Stedelijk Gymnasium Nijmegen):

Hoe heb jij het online toernooi ervaren? Wat vond je het leukste onderdeel?
Ik vond het een erg leuk toernooi. Het leukste vond ik over het algemeen de debatten zelf, en vooral het laatste debat omdat ik die stelling (“De Nederlandse overheid moet een universeel basisinkomen verstrekken in tijden van crisis in plaats van het huidige beleid”) erg leuk vond. Het was namelijk een economische stelling.

Wat was jullie sterkste argument vóór de finalestelling?
Mijn lievelingsargument in het finaledebat was het argument waarin we probeerden uit te leggen waarom politci inherent slecht zijn in beslissingen maken bij de coronacrisis en waarom experts inherent beter zijn. Mijn lievelingsargument in het finaledebat was het argument waarin we probeerden uit te leggen waarom politci inherent slecht zijn in beslissingen maken bij de coronacrisis en waarom experts inherent beter zijn. Onze belangrijkste redenering over hoe dit argument werkt, was dat politici inherent slechte prikkels hebben zoals naar het volk luisteren, wat slechte uitkomsten kan hebben. Deze prikkels hebben zij doordat zij gekozen worden door het volk en stemmen willen blijven krijgen.

Laura (6e klas, Willibrord Gymnasium Deurne):

Gefeliciteerd met de winst! Wat ging er door je heen toen je het nieuws hoorde?
Gewoon blijdschap! Dit was voor mij misschien wel mijn laatste scholierentoernooi dus ik was blij dat ik het op zo’n manier af kon sluiten.

Wat was jullie sterkste argument tegen de finalestelling?
Het idee dat het gaat om afwegingen maken in de coronacrisis en de afweging tussen beleid, dus hoe goed kunnen politici plannen maken tegen corona en hoe goed kunnen wetenschappers dat. Wij zeiden dat het belangrijk is om politici te hebben in plaats van experts omdat zij beter zijn in het maken van afwegingen. We vertelden ook dat politici hier meer aanzien in hebben vanuit de bevolking waardoor de maatregelen beter worden opgevolgd.

De Quiz

Hoeveel vragen heb jij goed? Laat het ons weten in de reacties!

1. De debatvereniging NSDV Trivium vinden we in Nijmegen. Welk woord is GEEN onderdeel van de Latijnse naam van Nijmegen?
A. Civitas
B. Noviomagus
C. Ulpia
D. Batavorum

2. De debatvereniging in Amsterdam heet ASDV Bonaparte. Waar stierf Napoleon Bonaparte?
A. St. Helena
B. Waterloo
C. Parijs
D. Toscane

3. Rotterdam is het thuisfront voor de Erasmus Debating Society. Wat is de bijnaam van Rotterdam?
A. De Erasmusstad
B. De Eurostad
C. De Havenstad
D. De Maasstad

4. Verenigingen doen meer dan alleen debat, zo was er dit jaar een spelletjesavond en is er binnenkort een online pubquiz. Welk spel wordt het meest verkocht?
A. Catan
B. Risk
C. Monopoly
D. Stratego

5. De Dutch Schools Debating College leidt middelbare scholieren op tot meesterdebaters. Hoe wordt de Wet op Voortgezet Onderwijs van 1963 ook genoemd?
A. De Neanderthalerwet
B. De Sabeltandwet
C. De IJstijdwet
D. De Mammoetwet

6. Traditie tijdens het toernooi van de Groningse debatclub Kalliope is om Eurovisie te kijken. Wie stuurt Nederland komende editie?

A
B
C
D

7. In Eindhoven vinden we ESDA Chronos, vernoemd naar een Grieks mythologisch figuur. Wat deed Chronos met zijn kinderen?
A. Hij liet ze op hun handen lopen
B. Hij liet ze in een doolhof achter
C. Hij at ze op
D. Hij dwong ze elke avond met elkaar te debatteren

8. Een oud-lid van de Leiden Debating Union was oud-minister Ard van der Steur. Welk ministerie leidde hij?
A. Justitie en Veiligheid
B. Sociale Zaken en Werkgelegenheid
C. Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
D. Volksgezondheid, Welzijn en Sport

9. In Delft zit de studentendebatclub TU Delft Debating Club. Hoe worden Delftse studenten ook wel genoemd?
A. Bestudeerende Manenkijkers
B. Omhooggevallen Fietsenmakers
C. Chemische Glazenwassers
D. Hippodinden

10. Het WK debat was vorig jaar in Zuid Afrika en Nederland stuurde uiteraard teams. Welk dier is geen lid van de Big 5?
A. Nijlpaard
B. Buffel
C. Luipaard
D. Olifant

11. In de Domstad vinden we de Utrecht Debating Society. Welke van de volgende mensen is GEEN geboren Utrechter?

A
B
C
D

12. Stellingen… Stellingen…. Wat is de stelling van Amsterdam?
A. Een uitspraak van Johan Cruyff
B. Een waterverdedigingswerk
C. Een burcht in Amsterdam de Pijp
D. Een wiskundige formule om de hoeken van een cirkel te berekenen

13. Het Tilburgse Cicero is vernoemd naar redenaar Cicero. Het woord cicerone is afgeleid van zijn naam. Wat betekent dat?
A. Zilveren tong
B. Gedrevenheid
C. Moordenaar
D. Reisgids

Antwoorden
1-A, 2-A, 3-D, 4-D, 5-D, 6-B, 7-C, 8-A, 9-B, 10-A, 11-C, 12-C, 13-D

doorBestuur Nederlandse Debatbond

De Debatbond presenteert: een online pubquiz!

De Nederlandse Debatbond organiseert elk kwartaal een sociale activiteit. Deze activiteiten kunnen bijgewoond worden door alle leden van de Nederlandse Debatgemeenschap. Gedurende deze activiteiten leer je leden van andere debatverenigingen kennen op een andere manier dan op een debattoernooi. Natuurlijk hebben we ook veel plezier!

Op 29 mei om 20:00 uur zal de Nederlandse Debatbond een online pubquiz organiseren voor eenieder die graag de hersenen laat kraken onder het genot van een drankje en intrigerende gesprekken met mede-debaters of geïnteresseerden in debatteren. Je doet mee op individuele basis. Ben jij er klaar voor om te laten zien dat jij de slimste van je debatvereniging of zelfs de hele Nederlandse debatgemeenschap bent?

Meer informatie volgt snel over de de manier waarop we het organiseren; waarschijnlijk zal dit een combinatie van Kahoot en Zoom zijn.

Tot dan!

doorBestuur Nederlandse Debatbond

[Leiden Open 2020] Sociale interacties door te kleine caféruimtes

Door: Pjotr Koster (NSDV Trivium) – het originele artikel in het Engels vind je hier.

Tijdens het weekend van 29 februari en 1 maart was er een klein toernooi genaamd Leiden Open 2020. Dit debattoernooi had niet alleen een sterk CA-team, maar ook een waanzinnig goede jurypoule, waardoor de feedback uitstekend was. Dit werd natuurlijk aangevuld met geweldige (internationale) teams, variërend van Leiden tot de London School of Economics. Trivium werd helaas alleen vertegenwoordigd door mij en de krachtpatser genaamd Mara Burgstede.

Meer lezen
doorBestuur Nederlandse Debatbond

De allereerste Eindhoven Open!

Geschreven door: Thomas Nighswonger (T.D.V. Cicero)

Opmerking vanuit de redactie: we zullen vanaf nu een nieuwe stijl aan toernooiverslagen hanteren waar we een kortere samenvatting van het toernooi geven waarna we dieper in één van de stellingen van het toernooi duiken opdat dit bijvoorbeeld voor trainingsdoeleinden gebruikt kan worden. De schrijver zal één argument voor en één argument tegen uitdiepen. We verwelkomen iedereen om hun mening over de stelling in de reacties onderaan deze pagina achter te laten.

In het eerste weekend van februari was de dag eindelijk aangebroken: de allereerste Eindhoven Open. We wisten dat het CA-team uitstekend was, we kenden de Eindhovense vereniging, dus we waren allemaal erg enthousiast voor het toernooi. En nu ik terugkijk op het toernooi, denk ik dat we het allemaal eens kunnen zijn dat het een groot succes was en dat het zeker volgend jaar een nieuwe editie verdient.

Meer lezen
doorBestuur Nederlandse Debatbond

Interview met Nathania Engelhardt: Mogelijkheden creëren over de hele wereld

Geschreven door: Jos Buijvoets (T.D.V. Cicero)

In Nederland hield ze twee jaar Wageningen Debating in leven en was ze een constante aanwezig op debattoernooi. Nathania “Nany” Engelhardt keerde na haar master Communicatiewetenschappen terug naar Curaçao waar ze een debatgemeenschap opbouwt. Van student in het koude Nederland tot grootheid in de Spaanstalige debatwereld, dit is het verhaal van Nany.

Meer lezen
doorBestuur Nederlandse Debatbond

Leiden Novice: On the utterly sentimental notion of love

Written by: Shakya Wickramanayake (T.D.V. Cicero)

It was cold early morning when we set off from the Tilburg station to Leiden on the 30th of November. Being our second tournament, we were visibly excited for the Leiden Novice tournament, especially after the Maastricht tournament that took place earlier in the month. The following are a few observations I made as a participant of the tournament.

Meer lezen
doorEUDC, WUDC and WSDC Reporter

Thailand WUDC 2020 – Interviews

Written by: Mike Weltevrede

With WUDC having concluded, we look back with the participants. How did they experience the tournament? What were their favourite motions? Did they spend more time in Thailand and surroundings and how did they like it?

Author’s note: They were in a sunny country while we were here in the cold. I bet they had a great time. *grunt*

Meer lezen
doorEUDC, WUDC and WSDC Reporter

Thailand WUDC 2020 – Outrounds

Written by: Mike Weltevrede

The outrounds of WUDC 2020 hosted a variety of motions. Unfortunately, these motions were only published as video titles to the streams (not to the tab) and the corresponding infoslides were not provided. Moreover, not all outrounds were streamed (probably because the speakers in those debates did not consent). Nonetheless, we will provide you with the motions that are known to us and the results of the three finals.

Edit (January 7, 2020): The motions tab has just been published to Tabbycat. The missing motions have been added to this article.

We will soon post some interviews with the Dutch participants at WUDC. For now, leave your comments on these motions and enjoy the rest of your weekend!

PS: Huyen and Angela judged the ESL and EFL semifinals, respectively!

Meer lezen
doorEUDC, WUDC and WSDC Reporter

Thailand WUDC 2020 – Day 3

Written by: Mike Weltevrede

The last day of inrounds is upon us. After these rounds are done, we will know which teams have made the so-called outrounds of the World Championships. Let us first look at our friends from Amsterdam. Since the break has already been announced, all team names have been decoded and we can now mention that Saskia and Nikola represented ASDV Bonaparte in Thailand.

Meer lezen
doorEUDC, WUDC and WSDC Reporter

Thailand WUDC 2020 – Day 2

Written by: Mike Weltevrede

After ending day 1 on 6 out of 9 points, the Dutch team went into day 2 enthusiastically. As you recall, Angela and Huyen chaired the first three rounds and saw some good rooms. Let’s see what the second day brought our friends.

Meer lezen