Nederlands Kampioenschap Debatteren

Het Nederlands Kampioenschap Debatteren is het belangrijkste debattoernooi van Nederland. Het wordt jaarlijks georganiseerd in het voorjaar. De organisatie rouleert over de bij de Debatbond aangesloten debatverenigingen. Dit is het enige NK dat is erkend door de Nederlandse Debatbond.

Het toernooi wordt jaarlijks georganiseerd in het voorjaar en staat open voor teams uit heel Nederland. Het NK Debatteren is het enige toernooi met een individuele juryverantwoordelijkheid, de Grandpa Clause.

Geschiedenis

Het Nederlands Kampioenschap Debatteren in de huidige vorm, waarbij de organisatie in handen is van de grotere Nederlandse debatverenigingen, ontstond in 1997, toen de Erasmus Debating Society in Rotterdam het toernooi organiseerde. Vanaf 2000 ging de organisatie van het toernooi rouleren onder de grote Nederlandse debatverenigingen, waardoor ook verenigingen als de Utrecht Debating Society (vanaf 2001) en ASDV Bonaparte (vanaf 2003) de organisatie van het NK op zich namen. Het landelijk overleg van debatverenigingen besloot elk jaar welke vereniging het toernooi mocht organiseren.

Hoewel het toernooi op papier meer prestige had dan andere landelijke debattoernooien en het meestal iets meer deelnemers aantrok, was het NK feitelijk een label dat rouleerde over de grote Nederlandse debattoernooien. Omdat de gewoonte is dat leden van organiserende verenigingen niet aan hun eigen toernooi meedoen (maar in de jury plaatsnemen), had dit als nadeel dat elk jaar van een van de grote Nederlandse debatverenigingen de leden niet deel konden nemen aan het NK. Om dit probleem op te lossen werd in 2005 afgesproken de opzet van het NK te veranderen, waarbij jurering een gedeelde verantwoordelijkheid van alle debatverenigingen werd: iedere vereniging stuurt een substantieel aantal (goede) juryleden naar het toernooi, waardoor ook teams van de organiserende vereniging mee kunnen doen. In 2007 werd door de Tilburgse debatvereniging Cicero het eerste “NK nieuwe stijl” georganiseerd.

In 2010 wonnen voor het eerst niet-studenten het Nederlands Kampioenschap Debatteren. Thom Wetzer en Elisabeth van Lieshout waren ten tijde van het toernooi allebei zesdejaars op het VWO.

Lijst van winnaars

Jaar Locatie Teams Winnaars Beste spreker Tab
2015 Nijmegen 56 Menno Schellekens & Devin van den Berg Lucïen de Bruin Tab
2014 Utrecht 46 Andrea Bos & Alex Klein Karin Merckens Tab
2013 Amsterdam 50 Lucïen de Bruin & Daniel Schut Lucïen de Bruin Tab
2012 Groningen 68 Danique van Koppenhagen & Tomas Beerthuis Tomas Beerthuis Tab
2011 Rotterdam 56 Lars Duursma & Daniël Springer Reinier de Adelhart Toorop Tab
2010 Leiden 60 Thom Wetzer & Elisabeth van Lieshout Julien Spliet Tab
2009 Nijmegen 38 Rutger Vos & Salar al-Khafaji Julius Lindenbergh Tab
2008 Utrecht 56 Ali Al-Jaberi & Julien Spliet Daniël Schut
2007 Tilburg 56 Marc Roels & Eric Stam Sharon Kroes Tab
2006 Amsterdam 46 Lars Duursma & Sharon Kroes Lars Duursma Tab
2005 Rotterdam 38 Klaas van Schelven & Jan Hartman Marc Roels Tab
2004 Utrecht 42 Marc Roels & Lars Duursma Guido Camps
2003 Amsterdam 42 Marc Roels & Lars Duursma Lars Duursma, Marc Roels Tab
2002 Rotterdam 16 Jan Rosing & Klaas van Schelven Edward van Geuns
2001 Utrecht 30 Alexander Eerdmans & Edward van Geuns Marc Roels
2000 Breukelen ? Alexander Eerdmans & Jeannette Baljeu (niet uitgereikt)
1999 Rotterdam 20 Alexander Eerdmans & Jeannette Baljeu Alexander Eerdmans
1997 Rotterdam 32 Antoinette Laan & Jock Geselschap Antoinette Laan