Verenigingen

Er zijn in Nederland zo’n 1.000 debaters aangesloten bij de Nederlandse Debatbond. Elke grote stad heeft zijn eigen actieve debatvereniging. Lid worden van een debatvereniging is vaak heel gemakkelijk en kost meestal weinig geld. Hieronder vind je een overzicht van alle debatverenigingen in Nederland die verbonden zijn aan de Nederlandse Debatbond. Bijna alle debatverenigingen in Nederland zijn aangesloten bij de Debatbond. Wil je lid worden van een debatvereniging? Kijk hieronder welke het dichtst bij jou in de buurt is! Klik op de naam van de vereniging om naar hun website te gaan.

StadVerenigingOver
AmsterdamA.S.D.V. BonaparteDe Amsterdamse Studenten Debatvereniging Bonaparte is opgericht in 1998. Sindsdien is Bonaparte uitgegroeid tot een van de grootste debatverenigingen van Nederland. Bij Bonaparte wordt zowel de geest gescherpt, als van het studentenleven genoten. Ieder lid bepaalt zelf wat hij of zij uit zijn lidmaatschap haalt.

Contact: info@asdvbonaparte.nl
DelftTU Delft Debating ClubDe TU Delft Debating Club is ontstaan vanuit een groep vrienden die diepere discussies wilde aangaan en is inmiddels uitgegroeid tot een bruisende vereniging. We staan bekend om zowel de toegankelijke sfeer als de mogelijkheid tot verbeteren van overtuigingskracht

Contact: debating@tudelft.nl
EindhovenE.S.D.A. ChronosChronos is de eerste debatvereniging van Eindhoven en is opgericht in 2016. We zijn een onbekrompen en inclusieve gemeenschap van mensen die nieuwsgierig zijn naar wat er gaande is in de wereld. Je bent altijd welkom om langs te komen op onze wekelijkse Engelstalige debatavonden op maandag in het Auditorium gebouw op de TU/e, in kamer 11, van 18:00 tot 21:00. Daarna hebben we een borrel in Hubble.

Contact: debat.studenten@tue.nl
EnschedeTwente Debating Society

De Twente Debating Society is met oprichtingsdatum 2010 de jongste debatvereniging van Nederland. Sinds kort organiseert de vereniging in Twente wekelijks debatavonden, workshops en bijeenkomsten om hun leden te trainen in het wedstrijddebat. In 2011 won TDS het beginnerstoernooi in Leiden, wat veel belovend is voor de toekomst van deze nieuwe vereniging!

Contact: bestuur@twentedebatingsociety.nl
GroningenG.D.S. KalliopeKalliope is dé debatvereniging van Groningen! Ieder maandagavond is er een training en een borrel, en daarnaast organiseert Kalliope nog veel meer leuke activiteiten!

Contact: info@gdskalliope.nl
LeidenLeiden Debating UnionDe Leiden Debating Union is een debatvereniging voor Leidse studenten. De vereniging is niet verbonden aan een van de grote gezelligheidsverenigingen en tracht Leids debattalent te bundelen uit alle studentengelederen. De vereniging werd opgericht in 2004 onder de naam ‘De Leidsche Beck’. In 2009 won de vereniging het EK debatteren en stond de afgelopen jaren in menig EK en WK (halve) finale. Wekelijks op dinsdag en donderdag komt de vereniging bijeen om te debatteren in het Engels.

Contact: leidendebating@gmail.com
MaastrichtEloquentia Maastricht

Contact: 
NijmegenN.S.D.V. TriviumDe Nijmeegse Studenten Debatvereniging Trivium is een jonge, actieve vereniging. Sommige leden komen vooral om te debatteren, anderen juist voor de gezelligheid. Bij Trivium wordt zowel de geest gescherpt als van het studentenleven genoten.

Contact: info@nsdvtrivium.nl
RotterdamErasmus Debating SocietyDe Erasmus Debating Society (EDS) is de oudste debatvereniging van Nederland. Onze focus op zowel gezelligheid als competitie zorgt voor een geweldige sfeer, maar ook voor een rijk gevulde prijzenkast. Onze debaters wonnen alles, van NK tot EK tot WK. Word lid bij EDS, en leer van de besten! Wij trainen op maandagavond op de Erasmus Universiteit.

Contact: eds.board@gmail.com
TilburgT.D.V. CiceroDe Tilburgse Debatvereniging Cicero is de debatvereniging voor studenten en scholieren uit Tilburg en omgeving. Elke maandag- en donderdagavond debatteert Cicero over actuele stellingen. Is debatteren iets voor jou? Kom er achter door naar onze debatavond te komen! Elke maandagavond in het Nederlands en donderdagavond in het Engels vanaf 19.00 uur op de Universiteit van Tilburg (Az 17).

Contact: cicero@uvt.nl
UtrechtUtrecht Debating SocietyDe Utrecht Debating Society is een laagdrempellige maar tegelijkertijd ambitieuze debatvereniging in Utrecht. Iedere woensdagavond gaan wij de verbale strijd met elkaar aan, om daarna met een biertje af te koelen in onze stamkroeg in de binnenstad. Wie zich graag bezighoudt met de kunst van het spreken in een ongedwongen sfeer, is bij ons aan het goede adres. De UDS was tot voor kort de enige niet-Engelse vereniging ter wereld die het EK in Engels als eerste taal won.

Contact: udsutrecht@gmail.com
LandelijkStichting Dutch Schools Debating CollegeDe Stichting DSDC selecteert de landelijke selectie van middelbare scholieren debaters en traint hen. Wij bieden debatonderwijs gedurende het hele jaar aan getalenteerde middelbare scholieren. Onze sprekers representeren Nederlands op het WK Debatteren voor Scholieren (World Schools Debating Championships) en andere internationale debattoernooien.

Contact: dutchschools@gmail.com

Lid worden?

Draag je het wedstrijddebat een warm hart toe? Door lid te worden van de meeste verenigingen ben je automatisch lid van de Nederlandse Debatbond. Maar als er geen vereniging in jouw buurt is, kun je ervoor kiezen om zelf een debatvereniging op te richten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze voorzitter, via voorzitter@debatbond.nl.