Handleidingen

Het bestuur van de Nederlandse Debatbond ontwikkelt handleidingen om jou en jouw vereniging verder te helpen. Op deze pagina vind je de handleidingen die tot nu toe gemaakt zijn. Is er een specifiek onderwerp wat jij graag zou terug zien? Mail gerust naar info@debatbond.nl!

 

Handleiding Sponsoring

Om je te helpen met het strikken van sponsoren, heeft de Debatbond dit handboek geschreven. We hopen het initiële verkennende werk voor je weg te nemen en wat handige templates mee te geven die gebruikt kunnen worden in het vinden van sponsoren. Het doel van dit handboek is dat je aan het einde van het document een goed idee hebt waarom je sponsoring wilt zoeken, wat de doelen van sponsoring kunnen zijn, en hoe je nadenkt over wat voor soort sponsoring mogelijk en wenselijk is. Ook geven we je praktische tips om je op weg te helpen.

Handleiding Sponsoring


Handleiding Jurering

Debatteren is een jurysport en draait uiteindelijk om de uitslag die de jury aan een debat verbindt. Voor de debatsport is het hebben van goede juryleden daarom van groot belang. Deze handleiding is geschreven om jou te helpen om een (nóg) beter jurylid te worden. In deze handleiding wordt een uitleg gegeven over wat goede juryleden moeten doen, en wat dus in feite de regels van jurering zijn. Daarnaast worden ook concrete tips gegeven over hoe je beter kan worden in het maken van aantekeningen en het snel doorgronden van een debat.

Deze gids is voornamelijk gericht op de jurering van Brits Parlementaire debatten, al is er ook veel overlap voor het jureren van AP debatten. Een basaal begrip van de Brits Parlementaire debatvorm wordt dus ook verwacht, net als kennis van enkele termen zoals OG (Eerste voorstanders), OO (eerste tegenstanders), CG (tweede voorstanders), CO (tweede tegenstanders) en chair (juryvoorzitter).

Handleiding Jurering


Handleiding Debattoernooi organiseren

In de handleiding ‘Debattoernooi organiseren’ is een zo volledig mogelijke checklist opgesteld voor de organisatie van een debattoernooi. Deze handleiding is zo algemeen mogelijk gehouden, zodat het op ieder soort toernooi toepasbaar is. Er wordt ingegaan op de voorbereidende fase, de uren tijdens het toernooi zelf en de periode na het toernooi.

Handleiding Debattoernooi Organiseren


Handleiding Debatvereniging oprichten

In georganiseerd verband debatteren is een leuke manier om beter te leren debatteren. Is er nog geen debatvereniging in jouw stad? Richt hem dan op!

Wanneer je de ambitie hebt om in jouw stad een debatvereniging op te richten, dan hoef je dat niet alleen te doen. Wij helpen je graag! De Nederlandse Debatbond heeft als taak om het debat te verspreiden. Natuurlijk geven we je graag persoonlijk advies en bieden we je toegang tot hulpmiddelen. De afgelopen jaren heeft de Debatbond geholpen bij de oprichting van verenigingen in Enschede, Maastricht, Driebergen.

Om je een overzicht te geven wat er allemaal bij komt kijken, hebben we een beknopte handleiding online gezet voor mensen die een nieuwe debatvereniging willen organiseren.

Stappenplan nieuwe debatverenigingen