Het bestuur van de Nederlandse Debatbond ontwikkelt handleidingen om jou en jouw vereniging verder te helpen. Op deze pagina vind je de handleidingen die tot nu toe gemaakt zijn. Is er een specifiek onderwerp wat jij graag zou terug zien? Mail gerust naar info@debatbond.nl!
Om je te helpen met het strikken van sponsoren, heeft de Debatbond dit handboek geschreven. We hopen het initiële verkennende werk voor je weg te nemen en wat handige templates mee te geven die gebruikt kunnen worden in het vinden van sponsoren. Het doel van dit handboek is dat je aan het einde van het document een goed idee hebt waarom je sponsoring wilt zoeken, wat de doelen van sponsoring kunnen zijn en hoe je nadenkt over wat voor soort sponsoring mogelijk en wenselijk is. Ook geven we je praktische tips om je op weg te helpen.
In de handleiding ‘Debattoernooi organiseren’ is een zo volledig mogelijke checklist opgesteld voor de organisatie van een debattoernooi. Deze handleiding is zo algemeen mogelijk gehouden, zodat het op ieder soort toernooi toepasbaar is. Er wordt ingegaan op de voorbereidende fase, de uren tijdens het toernooi zelf en de periode na het toernooi.
Handleiding Debattoernooi Organiseren
In georganiseerd verband debatteren is een leuke manier om beter te leren debatteren. Is er nog geen debatvereniging in jouw stad? Richt hem dan op!
Wanneer je de ambitie hebt om in jouw stad een debatvereniging op te richten, dan hoef je dat niet alleen te doen. Wij helpen je graag! De Nederlandse Debatbond heeft als taak om het debat te verspreiden. Natuurlijk geven we je graag persoonlijk advies en bieden we je toegang tot hulpmiddelen. De afgelopen jaren heeft de Debatbond geholpen bij de oprichting van verenigingen in Enschede, Maastricht en Driebergen.
Om je een overzicht te geven wat er allemaal bij komt kijken, hebben we een beknopte handleiding online gezet voor mensen die een nieuwe debatvereniging willen organiseren.
Stappenplan nieuwe debatverenigingen
Er zijn vele stijlen voor debatten. Het meest gebruikte format in de wereld (en ook in Nederland) is het Brits Parlementair (BP). Daarnaast bestaan er ook enkele toernooien en verenigingen in Nederland die vooral het Amerikaans Parlementaire (AP) debat voeren. Ben je benieuwd naar wat deze stijlen precies inhouden en wat de verschillen zijn? Dan hebben wij hier voor jou informatie verzameld over het verloop van dit soort debatten alsmede algemene gidsen en tactische tips.
Debatteren is een jurysport en draait uiteindelijk om de uitslag die de jury aan een debat verbindt. Voor de debatsport is het hebben van goede juryleden daarom van groot belang. Deze handleiding is geschreven om jou te helpen om een (nóg) beter jurylid te worden. In deze handleiding wordt een uitleg gegeven over wat goede juryleden moeten doen, en wat dus in feite de regels van jurering zijn. Daarnaast worden ook concrete tips gegeven over hoe je beter kan worden in het maken van aantekeningen en het snel doorgronden van een debat.
Deze gids is voornamelijk gericht op de jurering van Brits Parlementaire (BP) debatten, al is er ook veel overlap voor het jureren van Amerikaans Parlementaire (AP) debatten. Een basaal begrip van de BP debatvorm wordt dus ook verwacht, net als kennis van enkele termen zoals OG (Eerste voorstanders), OO (eerste tegenstanders), CG (tweede voorstanders), CO (tweede tegenstanders) en chair (juryvoorzitter).
In deze one-pagers behandelen we enkele belangrijke informatie voor (nieuwe) besturen in maximaal twee pagina’s. Deze worden periodiek gemaakt en spelen tevens in op de actualiteit.