Lijst van debatverenigingen

Er zijn in Nederland zo’n 1.000 debaters aangesloten bij de Nederlandse Debatbond. Elke grote stad heeft zijn eigen actieve debatvereniging. Lid worden van een debatvereniging is vaak heel gemakkelijk en kost meestal weinig geld.

Bijna alle debatverenigingen in Nederland zijn aangesloten bij de Debatbond. Wil je dus lid worden van een debatvereniging? Kijk hieronder welke het dichtst bij jou in de buurt is! Klik op de naam van de vereniging om naar hun website te gaan.

Stad Vereniging Over
Amsterdam A.S.D.V. Bonaparte De Amsterdamse Studenten Debat Vereniging Bonaparte is opgericht in 1998. Sindsdien is Bonaparte uitgegroeid tot de grootste debatvereniging van Nederland. Bij Bonaparte wordt zowel de geest gescherpt, als van het studentenleven genoten. Ieder lid bepaalt zelf wat hij uit zijn lidmaatschap haalt.
Contact: info@asdvbonaparte.nl
Eindhoven E.S.D.A. Chronos Chronos is the first debate association in Eindhoven, founded in 2016. We are an open-minded and inclusive community of people who are curious about what is going on around the world. You are welcome to come and meet us for our weekly English debates on Mondays in the Auditorium building at the TU/e, in the room 11 from 6pm to 9pm. After that we will go to have a drink together in Hubble! Contact: debat.studenten@tue.nl
Groningen G.D.S. Kalliope Kalliope is dé debatvereniging van Groningen! Ieder maandagavond is er een training en een borrel, en daarnaast organiseert Kalliope nog veel meer leuke activiteiten!
Contact: info@gdskalliope.nl
Leiden Leiden Debating Union De Leiden Debating Union is een debatvereniging voor Leidse studenten. De vereniging is niet verbonden aan een van de grote gezelligheidsverenigingen en tracht Leids debattalent te bundelen uit alle studentengelederen. De vereniging werd opgericht in 2004 onder de naam ‘De Leidsche Beck’. In 2009 won de vereniging het EK debatteren en stond de afgelopen jaren in menig EK en WK (semi) finale. Wekelijks op dinsdag en donderdag komt de vereniging bijeen.
Contact: info@leidendebatingunion.nl
Middelburg Roosevelt Debating Society De Roosevelt Debating Society is de debatvereniging verbonden aan university college Roosevelt(UCR). Het doel van de vereniging is het bevorderen van het belang van debat op UCR en het verbeteren van de presentatievaardigheden van de leden. Elke Maandag en Woensdag houdt de vereniging een debatavond, deze avonden worden in het Engels gehouden.
Contact: debate@rasa.roac.nl
Nijmegen N.S.D.V. Trivium De Nijmeegse Studenten Debatvereniging Trivium is een jonge, actieve vereniging. Sommige leden komen vooral om te debatteren, andere juist voor de gezelligheid. Bij Trivium wordt zowel de geest gescherpt als van het studentenleven genoten.
Contact: info@nsdvtrivium.nl
Rotterdam Erasmus Debating Society De Erasmus Debating Society (EDS) is de oudste debatvereniging van Nederland. Onze focus op zowel gezelligheid als competitie zorgt voor een geweldige sfeer, maar ook voor een rijk gevulde prijzenkast. Onze debaters wonnen alles, van NK tot EK tot WK. Wordt lid bij EDS, en leer van de besten! Wij trainen op maandagavond op de Eramus Universiteit.
Contact: info@debate.nl
Tilburg T.D.V. Cicero De Tilburgse Debatvereniging Cicero is de debatvereniging voor studenten en scholieren uit Tilburg en omgeving. Elke maandagavond debatteert Cicero over actuele stellingen. Is debatteren iets voor jou? Kom er achter door naar onze debatavond te komen! Elke maandagavond vanaf 19.00 uur op de Universiteit van Tilburg.
Contact: cicero@uvt.nl
Utrecht Utrecht Debating Society De Utrecht Debating Society is een laagdrempellige maar tegelijkertijd ambitieuze debatvereniging in Utrecht. Iedere woensdagavond gaan wij de verbale strijd met elkaar aan, om daarna met een biertje af te koelen in onze stamkroeg in de binnenstad. Wie zich graag bezighoudt met de kunst van het spreken in een ongedwongen sfeer, is bij ons aan het goede adres. De UDS is de enige niet-Engelse vereniging ter wereld die het EK in Engels als eerste taal won.
Contact: udsutrecht@gmail.com
UCU Debating Union The (English-language) UCU Debating Union is the debating society of University College Utrecht, an international liberal arts and sciences college of the Utrecht University. Debating was first spotted at UCU in 2000, but the debating society has had its ups and downs, with the most notable top result reaching the ESL final at Zagreb Euros in 2003 before disappearing into anonymity for a couple of years. The current Union was founded in 2008 and has strong backing from enthusiastic debaters. They won the Cambridge ESL final 2009. UCU Debating Union holds weekly meetings on Wednesday, together with UDS.
Contact: ucudebatingunion@gmail.com
Twente Twente Debating Society De Twente Debating Society is met oprichtingsdatum 2010 de jongste debatvereniging van Nederland. Sinds kort organiseert de vereniging in Twente wekelijks debatavonden, workshops en bijeenkomsten om hun leden te trainen in het wedstrijddebat. In 2011 won TDS het beginnerstoernooi in Leiden, wat veel belovend is voor de toekomst van deze nieuwe vereniging!
Contact: bestuur@twentedebatingsociety.nl
(landelijk) Stichting Dutch Schools Debating College The DSDC Foundation selects and prepares the National Selection of high school debaters. We offer debate education year-round to gifted high school students. Our speakers represent The Netherlands at the World Schools Debating Championships and other international debate tournaments.

Lid worden?

Draag je het wedstrijddebat een warm hart toe? Door lid te worden van de meeste verenigingen ben je automatisch lid van de Nederlandse Debatbond. Maar als er geen vereniging in jouw buurt is, kun je ervoor kiezen om als individu lid te worden. Voor meer informatie over het lidmaatschap van de Debatbond kunt u contact opnemen met onze secretaris, via secretaris@debatbond.nl.