Bonaparte wint Veenendaal

doorNederlandse Debatbond

Bonaparte wint Veenendaal

De negende editie van het debattoernooi in Veenendaal, georganiseerd door de Junior Kamer, is gewonnen door Bonaparte 2 (Reinier de Adelhart-Toorop en Walter Freeman). Verliezend finalist was Kalivium (Joshua Verbakel van Trivium en Floor de Koning van Kalliope). In totaal deden er zestien teams mee bestaande uit studenten, lokale politici en jonge ondernemers.

Het toernooi werd georganiseerd in een café nabij het centrum van Veenendaal. Het toernooi onderscheid zich van andere debattoernooien omdat de debatten gejureerd worden door voornamelijk leken. Er is doorgaans meer aandacht voor presentatie. Rap ratelende wedstrijddebaters worden dan ook vaak hard afgestraft.

Bonaparte 2 had haar overwinning volgens de jury te danken aan hun superieure inhoud. Tijdens de toelichting van de jury op de uitslag van de finale richtte de voorzitter van de jury zich publiekelijk tot finalist Floor: “even vrouwen onder elkaar…jij komt er wel!”

De stellingen van het toernooi:

  • Politici moeten zich kleden in de kleur van hun partij
  • Door gemengde scholen leren mensen goed langs elkaar heen leven
  • Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om een uur sport per dag voor de werknemer te faciliteren
  • Een winter is geen winter zonder Elfstedentocht
  • Het in stand houden van verliesleidende banken is puur nationalisme (halve finale)
  • Obama brengt alleen verandering voor Amerika (finale)
Het is gebruikelijk dat op een toernooi aankondigingen worden gedaan van toernooien die binnenkort op de kalender staan. Ook op dit toernooi gebeurde dat. De organisatie kon al melden dat de tiende editie van het Veenendaalse toernooi zou plaats vinden op 9 november 2009. De hoofdsponsor – Stichts Beheer – verraste de organisatie op aangename wijze door ter plekke te besluiten het toernooi volgend jaar weer te sponsoren.
Nederlandse Debatbond | Website | + berichten

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

1 reactie tot nu toe

LucaGeplaatst op5:56 am - nov 22, 2012

@Jan, ik ben er van overtuigd dat als je de dginen met liefde vertelt, met heel je hart, en laat zien dat het anders kan, dat er kans is. Ik zal daar in elk geval mijn best voor doen. Want zelfs de boeren uit Van Gogh’s aardappeleters, kenden de geheimen van het land. En hoe je moet overleven in het donker. Het wordt tijd voor lichter. @Blew, dat is misschien waar, in Nederland is het misschien te koud voor meloenen. Maar er is wel veel licht en veel langer. Dus misschien telt dat ook. Misschien is het genoeg, voor de meloenen die wij nodig hebben. Wel belangrijk dat je de goede kiest, toch? Fijne vakantie, en voor jou ook veel zon en warmte. Geniet van dat prachtige eiland van jou. Op een dag wil ik het ook verkennen.

Reacties zijn gesloten.