Tweede Bondsraad: wat is besproken?

doorNederlandse Debatbond

Tweede Bondsraad: wat is besproken?

Gisteren vond in Amsterdam de tweede Bondsraad plaats! Alle aangesloten verenigingen waren aanwezig, behalve EDS en UDS die geen afgevaardigde of plaatsvervanger daarvan konden leveren.

Verslag van het Bondsbestuur

Het Bondsbestuur heeft laten zien waar het mee bezig is geweest de afgelopen tijd.

  • De nieuwe website is online!
  • De alumniborrel had een opkomst van zo’n 30 man en was daarmee een succes!
  • Het eerste alumnitoernooi wordt gehouden waarschijnlijk in juni.
  • Er is veel overleg geweest met nieuwe debatverenigingen en debatorganisaties om toe te treden tot de Debatbond, mits er instemming is van de Bondsraad.
  • De eerste nieuwsbrief wordt op korte termijn gestuurd naar alle leden van de Debatbond.
  • Er is een sponsorpakket gemaakt waarmee sponsoren kunnen worden binnengehaald het komende jaar.
  • De ledenadministratie, bestaande uit zo’n 600 man, is grotendeels compleet.
  • De eerste accreditatiesessie voor juryleden is gepland op 29 mei; het nieuwe handboek is uitgedeeld en te lezen op deze website.

NK 2010

Er is nog geen definitieve beslissing gemaakt over welke vereniging het NK 2010 mag organiseren. Het oude aanwijzigingsreglement is bekrachtigd en daarme rouleert de organisatie nu nog tussen de bij de Debatbond aangesloten verenigingen die voldoende ervaring hebben met de organisatie van een toernooi. De Erasmus Debating Society is aan de beurt, maar de Leiden Debating Union heeft aangegeven ook het NK te willen organiseren.

Als een vereniging die het NK nog niet heeft georganiseerd hebben zij volgens het aanwijzingsreglement voorrang op een vereniging die dat wel heeft gedaan. Echter, zij willen graag een NK organiseren met Brits Parlementair als debatvorm, wat op dit moment reglementair niet mogelijk is. Besloten is om voor het einde van de zomer te beslissen in een speciale Bondsraad of BP wordt toegestaan als debatvorm voor het NK en welke vereniging het NK mag organiseren.

Debat Ranking

Er is op deze Bondsraad geen inhoudelijke beslissing gemaakt over hoe debaters gerankt moeten worden. Daarvoor wordt een commissie ingesteld die wordt geleid door Victor Vlam. Een maand voor de Bondsraad in het najaar wordt op het Bonaparte forum de resultaten gepubliceerd. De Masters zullen plaatsvinden na een beslissing op de Bondsraad, op zijn vroegst dus in december.

Steun voor Euros 2010 in Amsterdam

De Debatbond heeft verder haar steun uitgesproken voor de ‘bid’ van ASDV Bonaparte om het Europees Kampioenschap Debatteren terug te halen naar Nederland in 2010. Het Amsterdam Open is in korte tijd verworden tot een van de leukste en best georganiseerde BP-toernooien in Europa.

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.