Amsterdamse studenten winnen NK debatteren

doorNederlandse Debatbond

Amsterdamse studenten winnen NK debatteren

De Amsterdamse studenten Rutger Vos en Salar al-Khafaji hebben zaterdag het Nederlands Kampioenschap debatteren gewonnen. In de finale versloegen zij Reinier de Adelhart Toorop en Julius Lindenbergh, die werd uitgeroepen tot beste individuele spreker van de voorrondes. Aan het belangrijkste debattoernooi van het jaar deden 38 teams mee uit heel Nederland.

Tijdens de spannende finale werd gedebatteerd over het instellen van een Europees verbod op generale pardons voor illegalen. Het juryteam prees na afloop de welsprekendheid van de finalisten en de uitgebreide argumentatie die in de beperkte spreektijd naar voren werd gebracht. Tijdens het kampioenschap werd gedebatteerd over verschillende actuele onderwerpen, waaronder het recht van kinderen op een rookvrije thuisomgeving, de vraag of kranten gesubsidieerd moeten worden en verplichte euthanasie voor patiënten in een langdurig coma.

Het Nederlands Kampioenschap debatteren werd dit weekend voor de dertiende keer georganiseerd. Dit jaar was de organisatie in handen van de Nijmeegse Studenten Debatvereniging Trivium. Deelnemers waren afkomstig van debatverenigingen uit heel Nederland. Organisator Stan Hellegers: “Het NK debatteren wordt voornamelijk bezocht door studenten, maar ook de jongerenafdelingen van politieke partijen sturen vaak hun beste debaters naar het toernooi.”

Op het NK debatteren strijden teams van twee debaters volgens de regels van het parlementaire debat om de gunst van de jury. Slechts vijftien minuten voor het debat krijgen de teams te horen wat de stelling is en welke positie zij moeten verdedigen, vóór of tegen. Elk team krijgt vervolgens de kans om in drie speeches de eigen zaak te bepleiten en de argumentatie van de tegenstanders onderuit te halen.

Nederland mist een echte debatcultuur. Toch wordt het niveau van de Nederlandse debatsport internationaal geroemd. Vorig jaar werd voor de tweede keer een Nederlands team wereldkampioen debatteren. En nog vaker wonnen Nederlanders het Europees kampioenschap. Victor Vlam, bestuurslid van de Nederlandse Debatbond: “Een nieuwe generatie topdebaters kondigt zich aan. U zult nog veel van hen horen!”

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.