Nederland succesvol in buitenland

doorNederlandse Debatbond

Nederland succesvol in buitenland

De maand November is erg succesvol verlopen voor Nederlandse debaters die buiten onze landsgrenzen de competitie opzochten. Drie grote internationale Intervarsities (IV) stonden op het programma, te weten die van Oxford, van Cambridge en van de École Centrale in Parijs. Op alle toernooien werden klinkende resultaten geboekt en liet Nederland zich gelden.

De ESL-finale van de Oxford IV (voor teams die Engels als tweede taal spreken) bestond volledig uit Nederlandse teams. De Erasmus Debating Society uit Rotterdam, de Utrecht Debating Society (UDS), de Leiden Debating Union (LDU) en University College Utrecht namen het in die finale tegen elkaar op. Het waren Rotterdammers Jeroen Heun en Daniël Springer die er met de winst vandoor gingen. De individuele prijs voor Best ESL-speaker ging ondertussen naar Wieger Kop uit Leiden.

In Cambridge verliep het toernooi even succesvol voor Nederland. Zes van de acht ESL-teams in de halve finale kwamen uit Nederland, namelijk drie teams van UDS, twee van LDU en een team van Bonaparte uit Amsterdam. Uiteindelijk namen de twee Leidse teams het in de ESL-finale op tegen één van de teams van UDS en een team uit Roemenië. Rob Honig en Ali al-Khatib uit Leiden wonnen terwijl Honig ook de Best ESL-Speaker was.

In Parijs stonden gelijktijdig een team van Bonaparte en van Kalliope uit Groningen samen met twee Franse teams in de finale. Hoewel de winst daar niet mee naar huis genomen kon worden, sprak ook dit resultaat zeer tot de verbeelding.

Daarmee stonden deze maand maarliefst tien verschillende Nederlandse teams van zes veschillende debatverenigingen in drie grote internationale finales. Twee toernooien werden gewonnen, twee Nederlanders werden Best ESL-Speaker. De Nederlandse Debatbond feliciteert alle debaters met hun successen, waaronder haar eigen Algemeen bestuurslid Tomas Beerthuis met het behalen van de ESL-finale op de Oxford IV en de ESL- halve finale in Cambridge. Met het WUDC, het Wereldkampioenschap voor Studenten, in Botswana voor de deur ziet het goed uit voor Nederland.

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.