Nederland in finale WK debatteren

doorNederlandse Debatbond

Nederland in finale WK debatteren

Gaborone, Botswana — Nederland heeft de finale van het WK debatteren bereikt. De Leidse studenten Rob Honig en Ali Al Khatib waren na dagen van voorrondes, kwartfinales en halve-finales een van de kanshebbers op de wereldtitel. Een team van Israël ging er met de overwinning vandoor. Het WK, waar meer dan 300 teams uit tientallen landen waren, werd dit jaar in Botswana georganiseerd. Honig en Al Khatib werden vorig jaar al Europees Kampioen.

Nederlandse topprestatie

Debatteren is internationaal al jaren populair en ook Nederland doet het op toernooien erg goed. Zo wonnen de Nederlanders al twee keer eerder het WK in de categorie Engels als tweede taal (2006 en 2008), en ook de EK titel is al enkele malen bij de Nederlanders beland. Honig en Al-Khatib waren al maanden aan het trainen en wonnen eerder dit seizoen al de prestigieuze Cambridge Intervarsity en de Cork Intervarsity. Het is niet de eerste keer dat ze een WK finale verliezen, ook vorig jaar gebeurde dit al. Ook in 2010 en 2009 verloor Nederland een WK finale, wat de Nederlanders inmiddels tot de beste debaters maakt in de categorie Engels als tweede taal.

Debatteren begint enorm populair te worden

Binnen Nederland wordt de debatsport ook steeds groter. Niet alleen komt het steeds meer terug in het onderwijs, ook scholieren beginnen al op jonge leeftijd met (internationaal) debatteren. Debatverenigingen in Nederland worden steeds groter en met de komst van de Nederlandse Debatbond is de sport zich in grote mate aan het professionaliseren.

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.