Nederlandse scholieren naar eindronde Oxford Schools

doorNederlandse Debatbond

Nederlandse scholieren naar eindronde Oxford Schools

Vier teams van Nederlandse scholieren zijn afgelopen zaterdag geselecteerd voor de finaleronde van het prestigieuze Oxford Schools aanstaande Maart. Het eerste team van Utrechts Stedelijk Gymnasium, bestaande uit Menno Schellekens en Gigi Gill, won de beste teamprijs. Menno mocht ook de beker voor beste spreker mee naar huis nemen. Ook het Stedelijk Gymnasium Nijmegen (Maike Uijen en Azer Aras), het Erasmiaans Gymnasium (Annelieke Brouwer en Florine Oosterloo) en het tweede team van USG, bestaande uit Johan Lammers en Tim Rovers, mogen een vlucht naar Oxford boeken. Deze vier teams behaalden deze prestatie na een lange dag debatteren op het Wolfert van Borselen in Rotterdam.

Oxford Schools is een van de grootste en meest vooraanstaande scholierentoernooien in Engeland. Aan de voorrondes doen meer dan zevenhonderd scholen mee. Sinds drie jaar nemen ook Nederlandse scholieren mee aan de finaledag van dit verder Britse evenement. Nederland is dus het enige land dat meedoet waarin Engels niet de voertaal is. Men debatteert op Oxford Schools in de Brits-Parlementaire stijl, waarin vier teams van twee het tegen elkaar opnemen in debatten met diverse stellingen, zoals bijvoorbeeld het verspreiden van democratie door oorlogsvoering, en het verplicht huisvesten van immigranten in verschillende wijken. Deelnemers krijgen pas vijftien minuten voordat het debat begint de stelling en hun positie in het debat te horen.

Met vierentwintig teams uit heel Nederland was dit de grootste Oxford Schools tot nu toe. Het Nederlandse scholierendebat wordt dan ook steeds populairder, ook wanneer het om Engelstalig debatteren gaat. Ook internationaal laat Nederland zich steeds vaker gelden. Zo won vorig jaar het Nederlandse team het World Schools Debating Championship in de categorie English as a Foreign Language, en werden ze het elfde team in het algemene klassement. Hiermee versloegen ze gerenommeerde teams uit onder andere Amerika en Duitsland. Twee van de scholieren in dit team wonnen later dat jaar ook de finale van het Nederlands Kampioenschap debatteren. Voor het WSDC dit jaar in Schotland is enkele weken geleden een voorselectie van dertien getalenteerde debaters gemaakt. Uiteindelijk zullen drie tot vijf  debaters dit jaar Nederland vertegenwoordigen.

Meer informatie over Oxford Schools valt hier te vinden: http://www.oxfordschools.org.uk/ .
Voor informatie over Dutch Schools en de voorbereiding op het WSDC, kijk op http://www.dutchschools.nl/ .

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.