DTU 2011: Utrecht maakt een strakke overgang naar BP

doorNederlandse Debatbond

DTU 2011: Utrecht maakt een strakke overgang naar BP

Op 12 maart was het de beurt aan de Utrecht Debating Society om haar jaarlijkse toernooi neer te zetten. Een lustrumeditie, dus alle zeilen werden bijgezet. Hoewel de spreektijd van 7 minuten naar 5 minuten werd ingekort, kwamen er toch (of dankzij?) 46 teams opdagen voor een lange dag debatteren met “vette doch realistische stellingen” van een uitgebreid CA-team onder aanvoering van Tomas Beerthuis. Na wat uitloop door een verslapen tabber konden de debaters zich verheugen op 4 rondes Brits-Parlementair debatteren met een zeer sterk deelnemersveld. Ook al was dit de eerste keer dat UDS haar toernooi in een ander format organiseerde dan het Amerikaans-Parlementair bleek dat veel mensen het spelletje goed beheersten, en dit leidde tot veel spannende debatten. Ook opvallend was het grote aantal scholierenteams, die ook zelfverzekerd snel de stap naar de ‘grote’ debattoernooien en het Brits-Parlementaire systeem weten te maken.

Na vier rondes en een spannende ‘break’, volgden twee goede halve finales over de positie van Jeruzalem in het Israeli-Palestinaconflict, een mooi etentje in een heuse pizzeria, en een finale in het  mooie Academiegebouw. Een van de sterkst bezette finales van het seizoen, zelfs: Jeroen Heun en Floor de Koning in eerste propositie, Ali al Khatib en Rogier Baart in eerste oppositie, Daniël Springer en Lars Duursma namens de tweede propositie en Rob Honig en Victor Vlam in de tweede oppositie. In een debat waar het verbieden van geheugenwissende therapieën werd bepleit, werd een van de beste finales van dit seizoen bedebatteerd. Uiteindelijk mochten Ali en Rogier, die hartstochtelijk het recht op vrije keuze wisten te bepleiten, en hard konden maken dat mensen met een trauma hier heel erg mee geholpen zijn, met de beker naar huis. Victor Vlam kreeg de beste sprekerstrofee uitgereikt, en Lara Melse mag voortaan de titel ‘beste novicespreker DTU 2011’ dragen. De winnaars kregen bovendien een cheque van 100 euro, met cheques van 25 euro voor de beste sprekers.

Last but not least: Floor de Koning kreeg van Arend-Jan Boekesteijn de prijs voor beste spreker in de finale, na een weergaloze vertoning van Arend-Jan Boekestijn die het niveau van het debat prees, maar toch wel waarschuwde voor de zeer analytische toon die debatten vaak kunnen aannemen.

Stellingen:

R1: DK betaalt Afrikaanse ouders om niet meer dan twee kinderen te nemen
R2: DK stelt het oproepen tot een ‘bank-run’ strafbaar
R3: DK gelooft dat de EU Tunesië en Egypte lidmaatschap van de EER moet bieden als beloning voor een grondig proces van democratisering
R4: DK vergoedt maagdenvliesherstel
SF: DK maakt Jeruzalem tot een VN-geadministreerd territorium
F: DK verbiedt het verder ontwikkelen van medicijnen of medische technieken die herinneringen kunnen wissen

Break:

 1. Rob & Victor – Rob Honig en Victor Vlam
 2. Leiden Oral Pleasure  – Ali al Khatib en Rogier Baart
 3. Bonaparte H – Ruud de Joode en Lara Melse
 4. Erasmus A  – Daniël Springer en Lars Duursma
 5. Leiden Ladies the next generation  – Karin Merckens en Susanne Kingma
 6. Bonaparte I – Sarie Muijs en Huibert Jonkers
 7. EDS 3  – Jeroen Heun en Floor de Koning
 8. Leiden In Kamer 3.1 – David Muntslag en Senna Maatoug

Finale:

 • Jeroen Heun en Floor de Koning
 • Ali al Khatib en Rogier Baart
 • Daniël Springer en Lars Duursma
 • Rob Honig en Victor Vlam

Winnaars:

 • Winnaar toernooi: Ali al Khatib en Rogier Baart
 • Beste spreker: Victor Vlam
 • Beste novicespreker: Lara Melse
 • Beste spreker van de finale: Floor de Koning
Nederlandse Debatbond | Website | + berichten

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.