Dominantie van debatarena tot de nightclub

doorNederlandse Debatbond

Dominantie van debatarena tot de nightclub

Moeten de media Charlie Sheen tegen zichzelf in bescherming nemen? Dat was de vraag die afgelopen weekend tijdens de finale van de Cardiff IV centraal stond. Twee Nederlandse teams deden aan die finale mee, maar helaas gingen beiden er niet met de winst vandoor. Namens EDS stonden Lars Duursma en Daniël Springer als tweede oppositie in de finale, terwijl Original Gangsta Arielle Dundas (UDS) en Adriaan Andringa (LDU/UDS) als eerste propositie het debat mochten opzetten. Tomas Beerthuis en Danique van Koppenhagen liepen de finale mis door een besluit in de laatste voorronde waar de jury zelf later vraagtekens bij zette. Toch mogen alle teams terug kijken op een geslaagd weekend, zo blijkt ook na een blik op de tab.

Het gelegenheidsteam van Dundas en Andringa, dat ontstond dankzij een afzegging uit Griekenland, bleek het toernooi tot de finale te domineren. Met drie eerste plaatsen tijdens de voorronde en slechts één tweede, plaatsten zij zich als eerste voor de finale. Duursma en Springer lieten slechts één punt meer liggen en plaatsen zich als derde. Een opmerkelijk resultaat aangezien het zelden voor komt dat twee Nederlandse teams in de main final van een Britse Intervarsity belanden. Ook op de individuele speaker tab deden de “Nederlanders”, tussen aanhalingstekens omdat Dundas van origine Amerikaanse is, het goed. De beste vijf ESL-speakers waren Nederlanders met Daniël Springer als winnaar van die prijs, en ook op de main tab was Nederland goed vertegenwoordigd met Dundas (3e), Springer (6e) en Andringa (7e) in de top 10.

De stellingen van het toernooi waren soms wat eentonig, veel debatten gingen over besluitvorming binnen de democratie, maar desondanks uitdagend en origineel. Met een deelnemersveld dat gedomineerd werd door Britten, Ieren en enkele Oostenrijkers, was het bovendien een welkome afwisseling na de Nederlandse toernooien die de afgelopen weken en maanden op de agenda stonden. Bovendien bood het toernooi een goede voorbereiding voor toekomstige toernooien zoals het Nederlands Kampioenschap (Duursma en Springer) en het Europees Kampioenschap (Van Koppenhagen en Beerthuis) later dit jaar.

De Cardiff IV zou echter de Cardiff IV niet zijn, als ze haar reputatie wat betreft het social program niet waar zou maken. Het Five Pint Debate aan de vooravond van de Intervarsity is befaamd binnen en buiten het Verenigd Koninkrijk, en eindigt niet zelden in taferelen die het daglicht niet verdragen. Ook dit jaar vormde daarop geen uitzondering. Hoogtepunt blijft echter wel de enorme nightclub in de Student Union, naar eigen zeggen de grootse studentennightclub van het land. Met een dansvloer als toneel en mixdrankes als motivator voerde debatterend Europa een schouwspel op, dat met het oog op de mate waarin dit schrijven publiek is, beter niet in detail omschreven kan worden. Dat iedereen veilig en op de juiste dag terug gekeerd is in Nederland, mag echter een positieve toevalligheid genoemd worden.

Het was wederom een succesvol toernooi voor Nederland, dat laat zien dat onze debaters al lang niet meer onder doen voor de Britse concurrentie. Waar Nederlandse teams staan ingeschreven, worden successen geboekt en toernooien gedomineerd. Dat is een goed teken, nu het Europees Kampioenschap van Galway met rasse schreden nadert.

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.