Kijkje in de keuken bij NK Juryteam

doorNederlandse Debatbond

Kijkje in de keuken bij NK Juryteam

Al een tijdje is Jeroen Heun druk bezig. Met het regelen van juryleden, het nadenken over stellingen en het belangrijkste debattoernooi van het jaar inhoudelijk verder vormgeven. Hij is namelijk de Chief Adjudicator (CA) van het NK dat over een paar weken in Rotterdam wordt georganiseerd door de Erasmus Debating Society.

Samen met hem in het juryteam zitten Julien Spliet (Bonaparte) en Fleur Praal (LDU). Daarnaast hebben veel bekwame mensen nu al aangegeven te komen jureren: Eric Stam, Salar al-Khafaji, Thom Wetzer en Luciën de Bruin.

Maar wat doet een juryteam precies? Te beginnen zijn ze verantwoordelijk voor het bedenken van stellingen.

Stellingen

“Je hebt in principes twee methodes om tot stellingen te komen. Je kunt stellingen op de dag zelf selecteren zoals op het BP Toernooi twee jaar geleden. Of je kunt vooraf in een Google Document allerlei stellingen bespreken en selecteren.”

Jeroen verwerpt beide methodes: “ik kies voor een tussenvorm”. De leden van het juryteam moeten eerst individueel brainstormen (“zodat we elkaar niet beïnvloeden”). Vervolgens komen ze uitgebreid bij elkaar om elkaars stellingen te bespreken, bekritiseren en becommentariëren. Door de groepsdiscussie hopen ze dan tot een selectie te komen van de allerbeste stellingen. Die laten we rustig bezinken.”

Wat maakt dan een goede stelling? “Een stelling moet ten eerste leuk zijn om over te debatteren. Je moet zin krijgen in het debat, of je nou debater of jury bent. Daarnaast moet een stelling goed debatteerbaar zijn. Daarmee bedoel ik dat de onderliggende issues duidelijk moeten zijn en hij gebalanceerd is.” Als een stelling hier niet aan voldoet, gebruikt Jeroen die stelling niet: “we gooien hem dan weg!”

Ook kijkt het juryteam naar wanneer tijdens het toernooi een stelling wordt gebruikt. Er is een trend om de zwaarste stelling van het toernooi te bewaren voor de halve finale. Dan kun je het kaf van het koren scheiden en komen alleen de beste teams in de finale. Maar in de finale zelf wordt vaker een leukere stelling gekozen. Die trend zet het juryteam van Jeroen niet per se voort: “De stelling voor de halve finale mag best zwaar zijn maar het hoeft niet de moeilijkste te zijn.”

De finalestelling is misschien wel de lastigste om te selecteren: “die moet een breed publiek aanspreken”. Want toeschouwers en pers die aanwezig zijn voor de finale van het NK moeten zien hoe relevant het wedstrijddebat is.

Tabbing & indeling juryleden

Als juryteam ben je ook verantwoordelijk voor het maken van keuzes die van invloed zijn op de indeling van teams op de dag zelf. Moet de laatste ronde bijvoorbeeld een bubble-ronde zijn (een ronde waarin niet teams met een gelijk aantal winstpunten tegenover elkaar staan)? Of dat zo is, moet nog besloten worden. “Maar bij dit soort dingen is het belangrijk dat we het vooraf goed communiceren”, vindt Jeroen.

Dat geeft het juryteam op de dag ook nog veel te doen. Wat dan? “Tussen het jureren door moeten we toezien op welke juryleden waar jureren. En natuurlijk bepalen we welke juryleden de jurybreak behalen!”

Heeft dit juryteam nog spannende en innoverende plannetjes voor ons in petto? “Nee”, zegt Jeroen resoluut, “een goede jurering is waar mensen echt op zitten te wachten.”

Nederlandse Debatbond | Website | + berichten

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.