En va Paris: Paris IV 2011

doorNederlandse Debatbond

En va Paris: Paris IV 2011

Hoe vrij ben je nu eigenlijk als de samenleving je dwingt om hoge hakken te dragen? Een team uit Cork en een Nederlands team uit Utrecht verdedigden op 2 april overtuigend dat het dragen van hakken in de westerse samenleving gelijk staat aan het dragen van een boerka. Het juryteam van het Paris IV was echter nog meer overtuigd van de speeches van de London School of Economics, die succesvol aantoonden dat vrouwen deze hakken konden gebruiken om mannen rondom hun vinger te winden, en het zo voor vrouwen een middel was om hun economische en sociale status te verbeteren. Na 5 voorrondes, een halve en een hele finale, waaraan 56 teams uit heel Europa streden om het kampioenschap van de Paris IV, gingen zij er dan ook met de uiteindelijke titel mee van door.

De Nederlanders deden zoals vanouds weer erg goed mee om de prijzen, maar wisten helaas geen eremetaal naar huis te nemen. Zo had de Erasmus Debating Society (EDS) uit Rotterdam veel talentvolle teams gestuurd; helaas sneuvelden veel teams na knappe prestaties tegen goede debaters uit Engeland en Ierland in de laatste ronde op enkele punten van de ESL-finale vandaan. Het eerste team van EDS, bestaande uit Setry Rabejoana en Milen Petkov, wist echter wél de halve finale te bereiken. Utrecht A (Danique van Koppenhagen en Arielle Dundas) kwamen nog een ronde verder en moesten, zoals gezegd, pas in de finale hun meerdere erkennen aan de London School of Economics. Op de tab moesten Setry en Danique genoegen nemen met een gedeelde 2e plaats als ESL-spreker, de prijs werd deze keer gegund aan de Berlijnse Desisslava Kirova. Arielle Dundas, van origine Amerikaanse, sloop de top-10 van beste sprekers van het toernooi binnen; dit klassement werd gewonnen door Harish Natarajan uit Cambridge.

Gelukkig valt er in Parijs nog wel wat meer te doen dan te debatteren, en Nederlanders lenen zich natuurlijk uitstekend voor nachtelijke activiteiten. Buiten de knappe prestaties in de debatzaal ontwikkelde de Nederlandse delegatie zich tot de kroegtijgers van het toernooi, en keek niemand verbaasd op dat zij de laatste taxi’s naar huis pakten. Het waren avonden die in de wandelgangen nog lang zullen naleven.

De Paris IV werd georganiseerd door een samenwerkingsverband van vier universiteiten: Science Po, TELECOM ParisTech, Ecole Centrale Paris en Université Pantheon Assas. CAs van deze editie waren Ben Woolgar (Oxford University, WK en EK-finalist) en Maja Cimmerman (Ljubljana University, regerend Europees Kampioen ESL).

Stellingen:

Ronde 1: This House Would deny the public sector the right to strike in times of economic crisis.
Ronde 2: This House Believes That France should open its borders for all immigrants of former French colonies.
Ronde 3: This House Would support the establishment of Harvey Milk Schools across Europe.
Ronde 4: This House Would partition a country in the wake of a civil war.
Ronde 5: This House Believes That it is immoral to give money to animal charities as long as there are still people starving in the world.

ESL finale: TH, being the editor of the Jyllands-Posten in 2005, Would have refrained from publishing the Mohammed cartoons.

Halve finale: This House Believes That Israel should abolish conscription.

Finale: This House Believes that women wearing high heels are no more free then women wearing a burka.

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.